Portalul care te protejează
de falsuri

Câștigătorii concursului „Țintește falsul!” au fost premiați

29 martie 2024 282
Articole, Gândește critic!, SEMNALE
Colaj Stopfals.md

12 persoane din diferite regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare ale concursului „Țintește falsul!”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Timp de o lună, atât cât a durat competiția, cei 12 câștigători au expediat pe platforma https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new aproape 600 de linkuri către articole din mass-media și informații de pe rețelele sociale care, în opinia lor, sunt false, parțial false sau distorsionate. După preverificarea de către Stopfals.md, peste 150 dintre semnale au fost aprobate, iar juriul concursului „Țintește falsul!” a decis să ofere cinci premii mari și șapte premii de încurajare celor mai activi participanți. Câștigătorii, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au primit cadouri cu imprimeurile campaniei STOP FALS! și diverse materiale promoționale.

 

Unul dintre câștigătorii premiului mare al concursului este Sergiu Onofrei din satul Taxobeni, raionul Fălești, care ne-a spus că a hotărât să participe la competiție „pentru că urăște falsurile”. „Falsurile trebuie raportate pentru a fi dezmințite. Astfel, putem pune capăt dezinformării. Anterior, am mai raportat falsuri la portalul Stopfals.md, dar și la Consiliul Audiovizualului”, a adăugat Sergiu.

Un alt câștigător este Nicolae Racoviță din Căușeni. „Am decis să particip la concurs fiindcă nu pot să rămân indiferent la dezinformarea promovată de unele instituții de presă. Astfel, vreau să contribui și eu, cât de puțin, la curățarea presei de minciuni”, a spus Nicolae.

Printre câștigătorii concursului „Țintește falsul!” au fost și trei membri ai unei familii. Este vorba despre Valentina, Anatolie și Timofei Irinin, originari din Dondușeni. Valentina și Timofei ne-au spus că le place să promoveze adevărul, iar Anatolie a adăugat că urmărește activitatea API și evenimentele din cadrul Campaniei STOP FALS! de mai mulți ani. „Noi, tinerii, trebuie să analizam mai bine informațiile ce apar în spațiul online ca să fim informați corect. Îi indemn și pe alți tineri să semnaleze falsurile pe platforma Semnale.stopfals.md”, a mai declarat Anatolie Irinin.

Un alt participant la competiție este Ion Calalb din Leova: „Sunt manager la Centrul de Tineret Leova. Știu că sunt foarte mulți oameni care devin victime ale falsurilor informaționale. Primele falsuri, care m-au pus pe gânduri și m-au îndemnat chiar să încep instruirile în acest domeniu la Centrul de Tineret, au fost cele din timpul pandemiei de COVID-19, apoi au urmat falsurile distribuite odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Doar în luna februarie 2024, am instruit în domeniul combaterii dezinformării peste 300 de elevi din clasele VII-XII”.

Concursul „Țintește falsul!” s-a desfășurat în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, cu susținerea financiară a Institute for War and Peace Reporting (IWPR).

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe https://semnale.stopfals.md/ și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

 

29 martie 2024 282

Relevant

Comments 0