Portalul care te protejează
de falsuri

Experiența UE în domeniul combaterii și diminuării efectelor dezinformării, studiată de jurnaliștii moldoveni

23 iunie 2018 504
Articole
Jurnaliştii la întâlnirea cu Siegfred Mureșan, membru al PE, membru al Delegației UE-Moldova și al delegației EURONEST
Foto: Constantin Celac

12 jurnaliști de la diferite instituții mass-media din Republica Moldova s-au aflat în perioada 19-21 iunie a.c. la Bruxelles, unde au avut ocazia să discute cu mai mulți oficiali și jurnaliști europeni în cadrul vizitei de studiu despre fenomenul ştirilor false şi a strategiilor europene de diminuare a dezinformării.

 Știrile false circulă de șase ori mai repede decât dezmințirile, de aceea, fie că este vorba de dezinformare intenționată sau din nedocumentare, ele trebuie combătute pe toate căile și cu toate mijloacele posibile, iar jurnaliștii au cel mai mare rol în informarea corectă a cetățenilor și în dezmințirea informațiilor false. Elena Gozun, expertă afiliată Centrului de expertiză europeană EUROPULS, care a organizat vizita de studiu, spune că jurnaliștii din Republica Moldova au fost invitați la Bruxelles pentru a crea o platformă de comunicare directă cu oficialii europeni: „Sunt numeroase acțiuni care trebuie făcute simultan, pentru a diminua efectul nociv al dezinformării - educație media și civică, lupta cu concentrarea proprietății mass-media, transparentizarea finanțării surselor de informare - însă toate aceste acțiuni necesită timp, voință politică și resurse. Prin proiectul nostru, am încercat să identificăm acțiuni prin care să obținem rezultate imediate, măsurabile. De aceea am gândit proiectul în jurul vectorilor principali de informare - jurnaliști, bloggeri, freelanceri în domeniu. Vrem să creăm platforme directe de comunicare între factorii de decizie de la Bruxelles, dar și experți în combaterea dezinformării. Astfel, jurnaliștii vor avea acces atât la surse directe de informație din instituțiile europene, ceea ce îi va ajuta să genereze dezmințiri rapid și eficient, cât și la tehnicile inovative în domeniul combaterii dezinformării, obținute direct de la centrele de expertiză europene”.

În programul vizitei de studiu au fost incluse mai multe întâlniri cu parlamentari europeni, care au vorbit și despre măsurile UE în combaterea știrilor false.

Cristian Preda, membru al Parlamentului European (PE), vicepreședinte subcomisiei pentru Drepturile Omului, coordonator al grupului Partidului Popular European al Comisiei pentru afaceri Externe, a remarcat că jurnaliștii moldoveni pot ajuta la conturarea unui interes mai sporit pentru Republica Moldova din partea UE: ”Trebuie să fiți insistenți, să adresați întrebări, astfel ca cetățenii să știe din prima sursă ce se spune aici despre țara lor și ce se face”.

Despre importanța informării corecte a oamenilor, în timpurile în care propaganda și dezinformarea e la ordinea zilei, le-a vorbit jurnaliştilor moldoveni Siegfred Mureșan, membru al PE, membru al Delegației UE-Moldova și al delegației EURONEST. „Vreau ca în anul 2018, UE să facă mult mai mult în privința combaterii propagandei, a știrilor false și a dezinformării. M-am gândit care sunt instrumentele și mijloacele financiare pe care le avem la dispoziție și am reușit să pornesc trei proiecte, unul dintre care presupune creșterea cu 3 milioane de euro pentru comunicarea externă în afara UE, adică exact în țări precum Republica Moldova. Sunt multe lucruri bune care se fac din fonduri europene, dar oamenii trebuie informați”, a mai spus oficialul european.

La Bruxelles, jurnaliștii au mai vizitat noul sediu al NATO, s-au întâlnit cu europarlamentarul Petras Austrevicius, raportorul PE pentru Republica Moldova, cu jurnaliști de la cea mai importantă publicație de afaceri europene „Politico”, dar și cu reprezentanți din cadrul Direcției de comunicații Strategice a UE (East StratCom), grup de lucru axat pe comunicarea proactivă a politicilor și activităților UE în vecinătatea estică (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), creat ca urmare a necesității de a contesta campaniile de dezinformare din partea Federației Ruse.

Jurnaliștii moldoveni au fost plăcut surprinși de deschiderea oficialilor europeni. Ileana Pârgaru, corespondentă TVR Moldova, spune că pentru ea a fost o oportunitate extraordinară de a afla din interior cum funcţionează cele mai importante instituţii europene şi nord-atlantice: „Am avut posibilitatea să discut cu cei mai vocali europarlamentari, responsabili de relaţia cu Republica Moldova, pentru a afla din prima sursa părerea lor despre situaţia din ţara noastră. Modul cum sunt combătute ştirile false la nivel european, dar şi experienţa marilor publicaţii de la Bruxelles o putem folosi cu succes şi în cazul luptei cu dezinformarea şi propaganda care ia amploare şi în Republica Moldova”. Constantin Celac, fotograf și colaboratorul Campaniei Stop Fals! în raionul Cimișlia, spune că  vizita i-a oferit posibilitatea să stabilească contacte directe cu decidenţi din Uniunea Europeană. „Am aflat care este de facto poziția mai multor oficiali europeni referitor la situația politică, socială, dar și a mass-mediei din Republica Moldova. După acest dialog direct, lupta noastră cu falsurile și manipulările din presă va fi mai eficientă”, a specificat Constantin Celac.

Vizita de studiu a fost organizată de Centrul de expertiză europeană EUROPULS din România și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, iar cei 12 jurnaliști au fost selectați de către organizatori în urma participării lor la trainingul „Combaterea știrilor false prin crearea de capacități media”, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 20-21 aprilie 2018.

 

Rodica Malic

Stopfals.md

23 iunie 2018 504

Relevant

Comments 0