Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 11-18 NOIEMBRIE 2018

19 noiembrie 2018 2277
Articole
Colaj

Săptămâna trecută, trei site-uri de știri false au distribuit intens informații inventate despre decesul unor artiști din R. Moldova și din România și au intrigat cu o știre falsă care anunță despre facilități la obținerea cetățeniei române. Așa cum se întâmplă, de obicei, în cazul site-urilor de falsuri, internauții nu au putut accesa aceste „noutăți” până nu au distribuit conținutul acestora pe Facebook.  

Mesaj fals #1: Cetățenii Republicii Moldova vor putea primi cetățenia română timp de o lună

La 13 noiembrie curent, în Facebook a fost distribuită o știre care anunța că „De astăzi cetățenii Republicii Moldova, vor putea primi cetățenia română timp de o lună. Decizia a fost votată la București”, noutatea fiind însoțită de o fotografie în care premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintele României, Klaus Iohannis, își strâng mâna. În știrea” publicată de site-ul de știri false Ziarulindependent.info se mai menționează că:După mai multe negocieri cu Guvernul de la București, moldovenii vor primi cetățenia română în timp de 30 de zile. Pavel Filip a mers la București pentru a semna actul oficial. Decizia intră în vigoare de pe data de 1 decembrie, anul curent. Cetățenii noștri pot depune atât dosarul, cât și jurământul în formă scrisă online”. Informația este falsă. Un astfel de anunț nu a fost publicat de autorități și nici nu a fost mediatizat de instituții media credibile de la noi sau din România.

Mesaje false #2 și #3: Ionuț Dolănescu, Maria Ciobanu și Iuliana Beregori au murit

Două site-uri dubioase au publicat informații minciunoase despre „decesele” unor artiști din R. Moldova și din România. La 11 noiembrie curent, pe Stiri-de-urgenta.info a fost publicată știrea: „Ionuț Dolănescu și Maria Ciobanu au murit azi dimineață într-un grav accident rutier...”. În articol se spune că: „Un accident grav s-a produs în această dimineață, în jurul orei șapte și jumătate la ieșire din București. Doi oameni au murit pe loc, iar alți doi au fost transportați la spital după ce mașina în care se aflau a intrat violent într-un copac. Tragedia a avut loc în condiții de ceață densă. Potrivit poliției, șoferul în vârstă de 46 de ani, era Ionuț Dolănescu care a pierdut controlul automobilului și a derapat de pe șosea. În urma impactului, conducătorul auto și pasagerul de 81 de ani, care era mama acestuia Maria Ciobanu, aflată pe bancheta din spate, au murit pe loc”.

În știre mai sunt prezentate câteva date biografice ale celor doi artiști.

Tot săptămână trecută, site-ul Fiilacurent.info, despre care Stopfals.md a atenționat recent că este un site de știri false, a distribuit un fals că „Trupul neînsuflețit al tinerei cântărețe Iuliana Beregoi a fost găsit azi noapte”. Conținutul acestei știri nu are nici o legătură cu titlul, dar nu poate fi accesat până nu este distribuit pe Facebook.

Antecedente

Acum câteva săptămâni, site-ul Fiilacurent.info a mai publicat o informație falsă precum că toți studenții (din Chișinău) vor merge gratuit cu troleibuzul.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste facilități și accidente;

Titlurile afectează emoţional şi induc panică;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

Site-ul Ziarulindependent.info a fost creat la 11 noiembrie curent, pe un server din Franța. Tot în Franța se află serverele site-urilor Stiri-de-urgenta.info, creat la sfârșitul lunii septembrie curent și al site-ului site-ul Fiilacurent.info creat la 23 octombrie 2018. Instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!

Ziarulindependent.info, Stiri-de-urgenta.info și Fiilacurent..info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Rodica Malic

Stopfals.md

 

 

 

19 noiembrie 2018 2277

Relevant

Comments 1

C
Corneliu Ababii 5 ani în urmă

De ce nu sunt eliminate din lista site-urile care nu mai funcționează ? Pe unele din ele chiar este pornografie, nu e un lucru calitativ ! Ori faceti normal ori nu vă băgați de "Bună ziua"