Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 22-29 august 2018

30 august 2018 1058
Articole
Colaj

În această săptămână, mii de internauți au căzut în plasa titlurilor senzaționale distribuite de unele site-uri false și au distribuit, la rândul lor, aceste dezinformări. Astfel, site-ul True-md-news.info a scris că elevii din Republica Moldova vor avea o vacanța de vară prelungită până la 1 octombrie curent, Add-news-ro.info și Realitateazilei.pro au anunțat despre prăbușirea unui avion de pe cursa Londra-București, iar Actual-news.xyz a scris despre un accident feroviar grav în România. Toate aceste informații sunt false. Așa cum se întâmplă de obicei în cazul site-urilor de falsuri, utilizatorii nu pot citi conținutul până nu-l distribuie în rețelele sociale cu adresa profilului personal.

Cronica

Mesaj fals #1: Vacanță mai lungă pentru elevii din R. Moldova. Ei vor merge anul acesta la școală pe 1 octombrie”

Peste 1800 de utilizatori ai rețelei sociale Facebok au distribuit știrea falsă că elevii din R. Moldova vor avea vacanță mai lungă, iar că anul școlar va începe la 1 octombrie. Sursa dezinformării este site-ul True-md-news.info care a scris că: Ministrul Educaţiei a aprobat, prin ordin, structura anului şcolar 2018-2019. Potrivit documentului, cursurile noului an şcolar încep luni, 1 octombrie şi însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni). Informația este falsă. Un astfel de anunț nu a fost mediatizat de instituții media credibile de la noi și nici nu a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Mesaj fals #2: „Tragedie aeriană! Avionul de pe cursa Londra-București a căzut! La bord se aflau 186 oameni! Piloții au încercat aterizare de urgență, dar nu au reușit!”

Alte două site-uri de fake news: Add-news-ro.info și Realitateazilei.pro au anunțat săptămâna aceasta despre o „tragedie aviatică”. Ele au scris că: Un avion cu 186 de oameni la bord s-a prăbușit azi-dimineață într-o zonă montană și că: „toți oamenii de la bordul aeronavei au murit”. Site-urile fac trimitere la „purtătorul de cuvânt al companiei British Airlines”, însă acesta este un truc pentru a da greutate acestei dezinformări. În realitate, un astfel de accident aviatic nu a avut loc, iar cea mai mare companie aeriană din Regatul Unit al Marii Britanii se numește British Airways (BA), și nu nu British Airlines, cum se menționează pe site-urile de falsuri. „Știrea despre catastrofă aviatică” a fost distribuită pe Facebook de 2648 de ori.

Mesaj fals #3: Ştire de urgență! Două trenuri de pe ruta Bucureşti-Oradea s-au ciocnit violent, 58 de morți şi 82 de persoane sunt răniți”

Tot săptămâna asta, site-ul Actual-news.xyz a scris despre un „Dezastru pe căile ferate... Cel puțin 58 de oameni au murit şi 82 au fost răniți, după ce două trenuri de pasageri, aflate pe aceeași linie, au intrat în coleziune”. Ca și în cazurile de mai sus, și această informație este un fals.

 Antecedente

Anterior, site-urile True-md-news.info și Realitateazilei.pro au mai speriat internauții cu informații false despre accidente feroviare în diferite țări.

Site-urile True-md-news.info și Add-news-ro.info au fost înregistrate recent pe servere din Franța, iar Realitateazilei.pro și Actual-news.xyz au fost înregistrate pe servere din Federația Rusă. Instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

 

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Atenție la denumirile site-urilor: o instituție media serioasă, de regulă, nu are o denumire sofisticată;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste accidente”;

Titlurile afectează emoţional şi induc panică;

Nu este citată nicio sursă sau se face trimitere la surse anonime;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

 

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

True-md-news.info, Add-news-ro.info, Realitateazilei.pro și Actual-news.xyz sunt site-uri de ştiri false. Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

 

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Rodica Malic

StopFals.md

30 august 2018 1058

Relevant

Comments 0