Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 27 NOIEMBRIE - 8 DECEMBRIE 2018

8 decembrie 2018 1275
Articole
Colaj

În prima săptămână din luna decembrie, două site-uri de știri false au anunțat despre două accidente feroviare grave cu implicarea trenurilor din Republica Moldova. De asemenea, la sfârșitul lunii noiembrie, un site de știri false a scris că moldovenii nu vor mai putea obține pașaport român începând cu anul 2019. Nici una din aceste informații nu a fost confirmată.

 

Mesaj fals #1 și #2: „Trenurile Chișinău - Odessa și Chișinău – Moscova implicate în accidente feroviare. Circa 60 de moldoveni au decedat”

La începutul lunii decembrie, în rețeaua socială Facebook au fost distribuită două „știri” care anunțau despre două accidente feroviare cu implicarea a două trenuri din Republica Moldova. Site-ul Portal-News.info a scris că: „Trenul 1753 Chișinău-Odessa a nimerit într-un grav accident. Un alt tren de marfă, care transporta grâu spre centrul Rezervelor Statului a fost făcută bucăți, iar circa 60 de oameni au murit. Tragedia a avut loc astăzi la orele 11 când trenul se afla la 25 km de Odessa. Mecanicul locomotivei Chișinău-Odessa a făcut o întoarcere nu unde trebuia și a plătit cu viața sa și a altor 60 de pasageri din cei 140 aflați în tren”.

Concomitent, un alt site care distribuie știri false - Stireadeazi.info, a titrat: „Trenul Chișinău - Moscova s-a ciocnit cu un tren de marfă. Circa 70 de moldoveni sunt morți și alții 200 răniți grav. Deși titlul și imaginea sunt despre o tragedie feroviară, în textul „știrii” se vorbește despre „traficul de coșmar în București la prima ninsoare”, dar nu poate fi accesat până nu este distribuit pe Facebook.

Mesaj fals #3: „Moldovenii nu vor mai putea obține pașaport român începând cu 2019

Dacă la 23 noiembrie curent, site-ul Stireadeazi.info anunțat că din 1 decembrie, moldovenii  vor putea obține pașaportul român în doar două luni, atunci la 27 noiembrie, același site-ul a titrat că: „Moldovenii nu vor mai putea obține pașaportul român din anul 2019. Deși titlul anunță despre o măsură care ar viza toți cetățenii moldoveni, în textul „știrii” se spune că, de fapt: „Centrul de eliberare a pașapoartelor din municipiul Motru a fost închis. Măsura a fost luată din cauza numărului mic de solicitări. Punctul de lucru a funcționat șase ani.

Antecedente

La sfârșitul lunii noiembrie, site-ul Stireadeazi.info a mai publicat o informație falsă precum că 33 de copii au fost intoxicați într-o grădiniță din Chișinău.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste accidente;

Atenție la denumirile site-urilor: o instituție media serioasă, de regulă, nu are o denumire sofisticată;

Titlurile afectează emoțional și induc panică;

Nu este citată nicio sursă sau se face trimitere la surse anonime;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

Site-ul Portal-News.info a fost creat la 29 noiembrie curent pe un server din Franța, iar Stireadeazi.info a fost creat la 19 noiembrie 2018, pe un server din Federația Rusă. Instrumentul online de verificare a locației serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Portal-News.info și Stireadeazi.info sunt site-uri de știri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Rodica Malic

Stopfals.md

8 decembrie 2018 1275

Relevant

Comments 0