Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 117
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2011
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 119
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 261
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 185
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 28 OCTOMBRIE – 2 NOIEMBRIE 2018

3 noiembrie 2018 554
Articole
Colaj

În ultima săptămână a lunii octombrie, site-urile de știri false au distribuit mai multe informații false, pe care unii internauți le-au crezut și le-au distribuit de mii de ori în rețelele sociale. Unul din aceste site-uri a dezinformat că studenții vor călători gratuit cu troleibuzul, altul a inventat două accidente rutiere grave care ar fi avut loc în Moldova.

Mesaj fals #1: Toți studenții vor merge gratuit cu troleibuzul

La 28 octombrie curent, site-ul de știri false Fiilacurent.info a distribuit o știre” cu titlul „De azi, toți studenții vor merge gratuit cu troleibuzul, indiferent de vârstă, ai nevoie doar de carnet”. Chiar dacă în titlu se spune de troleibuz, în text se vorbește despre trenuri: Toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, vor putea merge gratis cu trenul, conform Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului, apărută marţi în Monitorul Oficial. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 27 aprilie 2018”.

Știrea” este însoțită de imaginea a două troleibuze asemănătoare cu cele care circulă în municipiul Chișinău, inducându-se astfel ideea că este vorba de Republica Moldova. În țara noastră, însă, nu există astfel de facilități pentru studenți. Ele există în România și au fost introduse prin Legea 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, însă se aplică doar călătoriilor cu transportul feroviar intern. Prevederea legii din România sună astfel:studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență - licență, master, doctorat - în instituțiile de învățământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern”.

Mesaje false #2 și #3: Accident cu 26 de morți și troleibuz în flăcări cu pasageri intoxicați

Expert-news-romania.info, un site de știri false despre care Stopfals.md a scris de mai multe ori, a distribuit în această săptămână două știri false. La 30 octombrie a publicat falsul că „în urma unui accident rutier produs la Peresecina, 26 de persoane au murit”. Chiar dacă este o minciună, ea a fost distribuită pe Facebook de peste 16 mii de ori, deoarece acest site nu permite citirea textului până nu este distribuită „știrea”.

În ultima săptămână a lunii octombrie, același site a distribuit și falsul că Un troleibuz a luat foc în centrul Chișinăului. În el se aflau circa 34 oameni dintre care 10 pasageri au fost transportați de urgență cu arsuri grave la Spitalul Clinic Municipal Nr 1, printre pasageri erau doi pensionari și 3 minori. Toți pasagerii sau intoxicat cu fum și au suferit arsuri de la medii pînă la grave.” Ca și în cazul primei știri, nici aceste informații n-au fost confirmate, fiind inventate pentru a „vâna” vizualizări.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste facilități și accidente;

Titlurile afectează emoţional şi induc panică;

Atenție la denumirile site-urilor: o instituție media serioasă, de regulă, nu are o denumire sofisticată;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

Antecedente

Anterior, site-ul Expert-news-romania.info a mai publicat o informație falsă despre moartea actorului din Republica Moldova, Gheorghe Urschi.

Site-ul Fiilacurent.info a fost creat la sfârșitul lunii octombrie curent, pe un server din Franța, în aceeași țară aflându-se și serverul site-ului Expert-news-romania.info, creat acum câteva luni. Nu există date accesibile despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Fiilacurent.info și Expert-news-romania.info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Rodica Malic

Stopfals.md

 

 

3 noiembrie 2018 554

Relevant

Comments 0