Portalul care te protejează
de falsuri

Dezbateri STOP FALS: Postările activiștilor în rețelele sociale sunt mai credibile decât unele informații publicate de mass-media

20 martie 2019 471
Dezbateri
Cetățenii îi adresează întrebări Alinei Radu. Orașul Cantemir, 18 martie 2019

Așa cum la magazin alegem cele mai bune produse și vrem să consumăm alimente proaspete și sănătoase, așa trebuie să selectăm, cu grijă, și știrile din care ne informăm, altfel riscăm să ne intoxicăm informațional. Cu acest îndemn a început jurnalista Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”,  discuția cu cetățenii din Cantemir și Bălți, care au venit, într-un număr mare, la întâlnirile organizate de API, în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, la 18 și 19 martie curent.

„În viața noastră de zi cu zi, întâlnim medici buni care ne ajută, dar sunt și din cei care nu-și fac bine munca, în plus sunt și neprofesioniști, așa e și cu profesorii, miniștrii ș.a. La fel, e și cu jurnaliștii, unii respectă etica jurnalistică, încearcă să dezvolte o presă independentă, de calitate, iar alții promovează știri false, manipulează publicul și asta ne afectează pe toți. Dacă mergeți la farmacie și cumpărați un medicament despre care vi se spune că îți ia toate durerile, dar se dovedește că acest medicament nu va ajutat deloc, ba chiar v-a făcut mai rău, cu presa care distribuie știri false și manipulatorii este exact la fel. Vă uitați ca să aflați lucruri adevărate, dar, de fapt, vi se inoculează falsuri și atunci serviciul pe care îl primim de la această media este un deserviciu”, a menționat Alina Radu.

Jurnalista le-a explicat celor prezenți că, pentru audiență și vizualizări, unele instituții media publică știri senzaționale sau din cele care provoacă groază, frică, emoții negative, inclusiv despre sfârșitul lumii ș.a. Iar alte redacții, cele care își respectă publicul, va informa despre funcționarii și polițiștii corupți, despre cum sunt cheltuiți banii care se adună din impozitele cetățenilor, despre majorările de prețuri care le afectează viața etc. Ea s-a referit și la experții care vin în fața oamenilor și le explică anumite evenimente sau fenomene: „Obligația mea de jurnalist este să găsesc cei mai buni, deștepți și potriviți specialiști pentru a comenta o problemă sau alta. Aleg un specialist bun, competent, dar nu un servitor de partid, care poate comenta pe orice temă care este în gura lumii în acea zi. Întrebați-vă, de ce acest post TV sau radio repetă în fiecare zi aceeași informație? Ce interes de fapt urmărește?”.

Jurnaliștii merg la cel mult 40 km de capitală ca să se documenteze despre problemele cetățenilor

Atât la Cantemir, cât și la Bălți, unii cetățeni s-au indignat că știrile pe care le urmăresc în fiecare zi sunt despre ce și cum se întâmplă în capitală și foarte puțin despre ce se întâmplă în alte localități mai îndepărtate. Ei spun că presa vine în localitățile rurale sau urbane din țară doar dacă acolo merge primul ministru sau un alt demnitar, funcționar important, sau atunci când se întâmplă o tragedie: „Vedem doar știri despre troleibuzele și autobuzele noi din Chișinău, despre tăieri de panglici, dar pe noi ne interesează ce se întâmplă la noi în raion. Când vom vedea știri despre oamenii simpli de la țară care trăiesc cu o sumedenie de probleme?”, întreabă Ana Angheluță, o pensionară din orașul Cantemir. O părere asemănătoare a fost împărtășită și de Anatol Moraru, profesor universitar din Bălți. „Foarte puțini reporteri ajung în teritoriu, chiar și posturile TV care declară că au audiență națională, nu-și respectă auditoriul. Ei se duc până la Orhei, la 40 km de capitală și atât. Nu avem știri de la Edineț, Ocnița, Leova”. „Am ajuns să cred mai mult în activiștii civici decât în mass-media, uneori văd în postările unor omenini care nu sunt legați de media, explicații și informații mult mai credibile, iată la așa o stare ne-au adus mediile care manipulează... ”, spune Lilia Vieru, asistentă socială din Bălți.

Alina Radu le-a sugerat participanților să telefoneze la redacții și să le spună jurnaliștilor tot ce îi deranjează.

La cele două întâlniri de la Cantemir și Bălți, au participat, în total, în jur de 100 de persoane de diferite vârste, etnii și ocupații. Toți doritorii au beneficiat de câte un abonament gratuit la „Ziarul de Gardă”, iar cei mai activi participanți au primit din partea API câte un rucsac, tricou sau chipiu cu însemnele campaniei STOP FALS!.

Pe parcursul ultimului an, API a desfășurat 13 dezbateri în centrele raionale din țară în cadrul Campaniei STOP FALS!, iar în 2019 vor mai fi organizate alte 22 de întâlniri în orașe reședință de raion.

Rodica Malic

Evenimentele fac parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

 

 

 

20 martie 2019 471

Relevant

Comments 0