Portalul care te protejează
de falsuri

Facebook a lansat inițiativa de detectare a materialelor video create prin tehnica  „deepfake”

13 noiembrie 2019 835
Articole
Colaj

Tehnicile de manipulare avansează într-un ritm rapid. Dacă până nu demult știrile false Facebook запустил инициативу для выявления видеоматериалов, созданных с помощью техники «deepfake»rau însoțite de fotografii sau imagini video trucate care puteau fi identificate cu ușurință de jurnaliști sau specialiști IT, acum publicul poate fi manipulat cu reportaje și interviuri video, realizate cu ajutorul tehnicii „deepfake” (în traducere „fals complex”). Recent, compania Facebook a lansat un apel către specialiștii și companiile din domeniul tehnologiilor informaționale de a crea programe de detectare a materialelor video din categoria „deepfake”.

Ce este „Deepfake”?

„Deepfakes” sunt videoclipuri sau înregistrări audio false care arată și sună la fel ca cele reale. Dacă în trecut această tehnică era folosită uneori în cinematografie, în prezent oricine poate descărca software-ul „deepfake” și poate crea videoclipuri false, care pot fi destul de convingătoare și nu pot fi recunoscute cu ochiul liber. Așadar, cu o aplicație de acest tip chipul şi vocea unei persoane pot fi înlocuite cu chipul și vocea alteia.

Politicieni, actori, oameni de afaceri sunt  victime ale „deepfake”

În ultimele luni este viral în mediul online un videoclip în care apare președintele american Donald Trump care ar saluta eradicarea bolii venerice SIDA. În video, președintele american exclamă: : „SIDA s-a terminat”.

De fapt, acest video este fals și a fost creat de către organizația de caritate din Franța „Solidarité Sida”. Într-o declarație publică, intitulată „Fake aujourd’hui, vrai demain?” (în traducere: „Astăzi fals, mâine adevărat?”), această organizație s-a adresat președinților Franței și SUA să contribuie cu ajutoare la eradicarea acestei boli venerice. Inițiatorii recunosc că acest video a fost creat prin intermediul inteligenței artificiale, iar scopul acestuia este de a sensibiliza publicul referitor la pericolul acestei boli.

În mediul online au apărut mai multe filmulețe create prin tehnica „deepfake”, protagoniștii cărora au fost ex-președintele american Barak Obama, celebrul actor american Nickolas Cage, dar și fondatorul rețelei de socializare Facebook Mark Zuckerberg care ar fi afirmat că: „Cine controlează datele, controlează viitorul”. Video-ul trucat a fost postat în contextul disputelor privind datele cu caracter personal în rețelele sociale.

„Să fie denunțat falsul și falsificatorul”

Materialele video trucate cu politicieni ar putea fi folosite și în timpul campaniilor electorale pentru a minți alegătorii. Întrebat cum ar putea fi descurajată utilizarea acestei tehnici video care dezinformează intenționat, Colin Roberts, expert în tehnologii informaționale de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, a declarat pentru portalul Stopfals.md că acest lucru se poate face prin sancționarea autorilor acest video-uri, dar și a platformelor pe care sunt promovate aceste produse. „Să fie denunțat falsul și falsificatorul. Ar putea fi folosite instrumente legislative pentru a pune presiune pe furnizorii platformei online. În opinia mea, aceste materiale nu pot fi calificate ca satiră. Este diferit, deoarece falsul folosește imaginea reală a unei persoane pentru a sugera că a făcut ceva sau a luat parte la ceva ce nu a făcut în realitate. În Marea Britanie, această acțiune ar fi calificată drept calomnie, însă doar un dosar lung în instanța de judecată ar dovedi acest lucru”, spune expertul.

Iniţiativa Deepfake Detection Challenge

Pentru a stopa utilizarea acestei tehnici avansate de manipulare, în luna septembrie curent, compania Facebook a lansat Iniţiativa Deepfake Detection Challenge, care urmărește încurajarea industriei digitale să creeze noi mijloace de detectare ușoară a imaginilor video trucate. „Cred că avem nevoie urgentă de noi instrumente pentru detectarea și caracterizarea acestei dezinformări, de aceea sunt fericit să fac parte dintr-o inițiativă care urmărește să mobilizeze comunitatea de cercetare în jurul acestor obiective – atât pentru păstrarea adevărului, cât și pentru a extinde frontierele științei”, a menționat Philip HS Torr de la Departamentul de Științe Inginerie, Universitatea din Oxford, membru al grupului de lucru al Inițiativei Deepfake Detection Challenge.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

13 noiembrie 2019 835

Relevant

Comments 0