Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

FALS:  Cancelarul german, Angela Merkel, susține acțiunile Federației Ruse în Siria

23 octombrie 2018 461
Articole
Colaj

Luna trecută mai multe site-uri de știri din Federația Rusă au publicat articole în care se afirmă că Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, ar susține acțiunile militare ale Federației Ruse în Siria.  Serviciul de presă al Guvernului Federal al Germaniei a precizat pentru portalul Stopfals.md că această afirmație nu corespunde adevărului.

Portalurile rusești Iz.ru, Aif.ru, Riafan.ru, Eadaily.com, Russian.rt.com, Svpressa.ru, Ru.sputnik-news.ee au titrat: Меркель впервые поддержала действия РФ в Сирии – СМИ” (”Merkel a susținut pentru prima dată acțiunile Federației Ruse în Siria”). Alte portaluri: Ria.ru, Politicsglobal.ru, Rosbal.ru, News.yandex.ru, Rusvesna.su, Vesti.ru etc., au afirmat că ”Ангела Меркель одобрила действия России в Сирии” (”Angela Merkel a aprobat acțiunile Rusiei în Siria”). Un articol similar a fost publicat și de portalul din Moldova Sputnik.md. Toate articolele din mass-media rusească citează publicația germană Deutsche Wirtschafts Nachrichten. ”E nesar să fie întreprinsă încercarea de a învinge forțele radicale, dar, totodată, să fie protejată populația pașnică. Trebuie să evităm o catastrofă umanitară”, acest citat îi este atribuit Angelei Merkel, precizându-se că declarația ar fi fost făcută în prezența președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Concluzie greșită

Portalul Stopfals.md a solicitat Guvernului Federal al Germaniei să confirme sau să infirme informația, potrivit căreia, Angela Merkel ar fi declarat că susține acțiunile trupelor rusești în Siria. Într-un răspuns oficial expediat de Serviciul de presă al Guvernului Germaniei se spune că Angela Merkel a fost citată greșit și că Germania susține pacea în Siria. ”Această concluzie, despre ce a spus Cancelarul Merkel în interviu, care a fost reluată de Deutsche Wirtschaftsnachrichten, este greșită. Germania, ca membră a Grupului Mic, sprijină pacea și procesul politic în  Siria”, este menționat în răspunsul pentru Stopfals.md.

Declarații interpretate și scoase din context

Nu este prima dată când mass-media pro-Kremlin interpretează anumite declarații și mediatizează că unele state sau oficiali ar susține acțiunile Federației Ruse în Siria. Anterior, a fost trunchiată și declarația fostului Secretar de stat  al SUA, John Kerry. În anul 2016, postul TV rusesc RT a difuzat un reportaj în care se afirma că ”John Kerry a lăudat eforturile Rusiei de a realiza un armistițiu în Siria” . Această informație a fost dezmințită de portalul Stopfake.org din Ucraina care a demonstrat că declarația fostului oficial american a fost ruptă din context. În ultimii ani, au fost diseminate și alte informații care inoculează ideea falsă că statele europene, cum ar fi Italia sau Grecia, ar susține acțiunile militare ale Rusiei în Siria.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

23 octombrie 2018 461

Relevant

Comments 0