Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
14 martie 2019 257
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
13 martie 2019 2043
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 121
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 263
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 186
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 315
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 638
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 587
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 510
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 727
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 262
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

FALS:  Cancelarul german, Angela Merkel, susține acțiunile Federației Ruse în Siria

23 octombrie 2018 361
Articole
Colaj

Luna trecută mai multe site-uri de știri din Federația Rusă au publicat articole în care se afirmă că Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, ar susține acțiunile militare ale Federației Ruse în Siria.  Serviciul de presă al Guvernului Federal al Germaniei a precizat pentru portalul Stopfals.md că această afirmație nu corespunde adevărului.

Portalurile rusești Iz.ru, Aif.ru, Riafan.ru, Eadaily.com, Russian.rt.com, Svpressa.ru, Ru.sputnik-news.ee au titrat: Меркель впервые поддержала действия РФ в Сирии – СМИ” (”Merkel a susținut pentru prima dată acțiunile Federației Ruse în Siria”). Alte portaluri: Ria.ru, Politicsglobal.ru, Rosbal.ru, News.yandex.ru, Rusvesna.su, Vesti.ru etc., au afirmat că ”Ангела Меркель одобрила действия России в Сирии” (”Angela Merkel a aprobat acțiunile Rusiei în Siria”). Un articol similar a fost publicat și de portalul din Moldova Sputnik.md. Toate articolele din mass-media rusească citează publicația germană Deutsche Wirtschafts Nachrichten. ”E nesar să fie întreprinsă încercarea de a învinge forțele radicale, dar, totodată, să fie protejată populația pașnică. Trebuie să evităm o catastrofă umanitară”, acest citat îi este atribuit Angelei Merkel, precizându-se că declarația ar fi fost făcută în prezența președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Concluzie greșită

Portalul Stopfals.md a solicitat Guvernului Federal al Germaniei să confirme sau să infirme informația, potrivit căreia, Angela Merkel ar fi declarat că susține acțiunile trupelor rusești în Siria. Într-un răspuns oficial expediat de Serviciul de presă al Guvernului Germaniei se spune că Angela Merkel a fost citată greșit și că Germania susține pacea în Siria. ”Această concluzie, despre ce a spus Cancelarul Merkel în interviu, care a fost reluată de Deutsche Wirtschaftsnachrichten, este greșită. Germania, ca membră a Grupului Mic, sprijină pacea și procesul politic în  Siria”, este menționat în răspunsul pentru Stopfals.md.

Declarații interpretate și scoase din context

Nu este prima dată când mass-media pro-Kremlin interpretează anumite declarații și mediatizează că unele state sau oficiali ar susține acțiunile Federației Ruse în Siria. Anterior, a fost trunchiată și declarația fostului Secretar de stat  al SUA, John Kerry. În anul 2016, postul TV rusesc RT a difuzat un reportaj în care se afirma că ”John Kerry a lăudat eforturile Rusiei de a realiza un armistițiu în Siria” . Această informație a fost dezmințită de portalul Stopfake.org din Ucraina care a demonstrat că declarația fostului oficial american a fost ruptă din context. În ultimii ani, au fost diseminate și alte informații care inoculează ideea falsă că statele europene, cum ar fi Italia sau Grecia, ar susține acțiunile militare ale Rusiei în Siria.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

23 octombrie 2018 361

Relevant

Comments 0