Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

FALS: Membrii Platformei DA au agresat femeia jandarm din România

6 septembrie 2018 329
Articole
Colaj.

La câteva zile după protestul din 10 august 2018 din București (România), site-urile Politics.md  și Planetaghetto.wordpress.com au publicat un articol în care se sugerează că persoanele care au lovit o doamnă jandarm în timpul altercaţiilor din Piaţa Victoriei ar fi membri ai Partidului ”Platforma, Demnitate și Adevăr” (PPDA) din Republica Moldova, care au participat la acel protest. Această informaţie nu este confirmată de nicio probă. Într-un răspuns oficial, transmis portalului Stopfals.md de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), se precizează că persoanele reținute după proteste sunt originare din România (două din București și una din județul Ilfov).

În articolul ”Membrii Platformei DA au agresat femeia Jandarm din România?” se afirmă că la protestele din București ar fi fost recunoscuți trei membri și activiști ai Platformei. În text se spune că ”Membrii și simpatizanții PPDA, ce și-au pus miza principală pe diasporă, nu stau degeaba, călătorind, prin orașele UE, cu scopul îndemnării cetățenilor RM, aflați peste hotare, de a participa iminent la „marele” protest. Astfel că eroii noștri revoluționari au fost recunoscuți și la București, din lumina cea mai proastă posibilă. Și anume, internauții români, au postat mai multe imagini foto și video, în spațiul virtual, unde-i recunosc pe membrii și simpatizanții PPPDA – Liviu Vovc, Victor Ulinici și (probabil) Sergiu Tofilat, participanți la protestul din București, încăierându-se cu jandarmii români, în cel mai violent mod, ajungându-se până la aia, că sus-numiții au bătut și călcat în picioare o femeie(!) din organele de drept” (Notă: aici şi în continuare a fost păstrată ortografia originală). ”Din imaginile internauților concluzia se trage de la sine: Opoziția noastră deși se autodenumește europeană, nu are nimic în comun nici cu valorile europene, nici cu cele umane, în lupta pentru putere au demonstrat că pot călca pe capuri de om. (Nu degeaba, simbolul lor improvizat este pumnul!)”.

La protestul din 10 august 2018, unei femei-jandarm i s-a furat arma din dotare, iar în timpul altercațiilor, ea a fost lovită de mai multe ori. Portalul Stopfals.md a expediat solicitări la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și la Jandarmeria Română pentru a afla dacă în timpul sau după protestul din 10 august în altercațiile cu oamenii legii au fost implicați și cetățeni originari din Republica Moldova. Într-un răspuns oficial expediat de IGPR se precizează că ”Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis ordonanțe pe numele a doi bărbați, de 24 și respectiv 30 de ani, ambii din București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice”. În același răspuns este specificat că bărbatul care a sustras arma doamnei jandarm este din România. ”În urma activităților desfășurate, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis ordonanța de reținere pe numele bărbatului de 32 de ani, din județul Ilfov, care este acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor (în forma sustragerii unei arme) și tulburarea ordinii și liniștii publice”. IGPR precizează că ”cercetările continuă și pentru identificarea altor persoane care au participat la agresiune asupra celor doi jandarmi”. Răspunsul oficial al Jandarmeriei Române confirmă că în altercațiile de la protest nu au fost implicați cetățeni moldoveni. ”În urma verificărilor efectuate în evidențele operative, a reieșit faptul că până în prezent, personalul Jandarmeriei nu a întocmit acte de sesizare a unor fapte de natură penală/nu a aplicat sancțiuni contravenționale persoanelor din Republica Moldova, iar în ceea ce privește evidența persoanelor rănite, excedează competențelor noastre”.

Sergiu Tofilat: ”Dezinformări distribuite de trolli”

Liviu Vovc, membru al Platformei DA, confirmă că a participat la protestul din Bucureşti împreună cu Vladimir Ulinici, însă neagă că s-ar fi implicat în altercații: ”Echipa noastră, iar aici mă refer la mai mulți moldoveni care dețin și cetățenia statului român, era în partea unde stătea presa, iar acest lucru poate fi verificat”. L. Vovc susține că asemenea articole cu informații false sunt distribuite pentru a crea panică și a le induce oamenilor ideea că membrii acestui partid ar fi agresivi.

Activistul civic Sergiu Tofilat care este președintele Organizației neguvernamentale ”WatchDog” și critică frecvent guvernanții de la Chişinău, neagă că ar fi participat la protestul din București pe 10 august și spune că aceste dezinformări sunt distribuite de trolli. ”E un fel de testare a capacității lor de dezinformare. Dacă ne aducem aminte de “știrea” cu 30.000 de sirieni - aceeași tactică. Scopul este de a influența opinia oamenilor”, spune S. Tofilat.

Articolul cu informaţia falsă a apărut pe site-ul Planetaghetto.wordpress.com la 13 august, la o zi după ce în presa din România deja era intens mediatizat faptul că cei doi bărbați reținuți sunt din București. La 14 august articolul a fost publicat și pe site-ul Politics.md .

Potrivit instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com, site-ul Planetaghetto.wordpress.com este înregistrat în orașul San Francisco din Statele Unite ale Americii, iar site-ul Politics.md a fost înregistrat în orașul Chișinău. Nu există date de contact ale peroanelor care au înregistrat aceste site-uri. Politics.md publică frecvent articolele elogioase la adresa guvernării, în special, a politicienilor Partidului Democrat din Moldova, dar și critici cu elemente defăimătoare la adresa liderilor opoziţiei.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

6 septembrie 2018 329

Relevant

Comments 0