Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii aprilie: măștile conțin substanțe toxice periculoase, NATO se pregătește, împreună cu România și R. Moldova, să atace depozitul de muniții de la Cobasna

6 mai 2021 586
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În luna aprilie, în spațiul public au fost distribuite falsuri că NATO vrea să destabilizeze situația din regiunea transnistreană sau că măștile de protecție sunt deșeuri periculoase. Lider la capitolul dezinformări a fost portalul Sputnik.md, sursă cu politică editorială pro-Kremlin.

Măștile de protecție, vaccinurile occidentale și pandemia COVID-19 – ținte ale dezinformării

La începutul lunii aprilie, portalul Sputnik.md, dar și alte site-uri din R. Moldova și România, au anunțat că doi cercetători germani ar fi descoperit că „măștile de protecție sunt deșeuri periculoase”, iar purtatul acestora poate provoca senzații de arsură în jurul ochilor, nasului și gâtului, dar și stări de vomă. Sursa acestei informații este o revistă de mediu din Marea Britanie. Portalul Stopfals.md a verificat informația din articol și a constatat că nu există niciun studiu care să confirme ipotezele de mai sus. Potrivit experților citați de Stopfals.md, măștile de protecție fabricate conform standardelor nu au cum să conțină substanțe chimice periculoase, deoarece materialul textil din care sunt confecționate trece mai multe teste de laborator până la fabricare.  

De la începutul crizei sanitare, promotorii teoriilor conspirației au tot afirmat pe rețelele sociale că pandemia COVID-19 este una artificială, iar toate decesele în R. Moldova sunt trecute în statisticile oficiale ca fiind cauzate de noul coronavirus. Și aceste minciuni au fost dezmințite de portalul Stopfals.md cu ajutorul datelor preliminare oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, în anul 2020, în R. Moldova s-au înregistrat 40466 de decese, ceea ce este cu 10% mai mult față de 2019. Cele mai multe decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, urmate de tumorile maligne, bolile aparatului digestiv, bolile aparatului respirator, la care s-au adăugat și decesele cauzate COVID-19.

În aprilie, Sputnik.md a mai publicat un articol propagandistic, în care afirmă că NATO, România și R. Moldova se antrenează pe poligonul de la Bulboaca pentru a destabiliza situația din regiunea transnistreană, pregătindu-se să atace depozitul de muniții de la Cobasna. În realitate, antrenamentele fac parte din Planul de instruire al Armatei Naționale a R. Moldova pentru anul 2021 și nu au nicio legătură cu regiunea transnistreană sau cu depozitul de la Cobasna. Mai mult, pe poligonul de la Bulboaca nu pot avea loc decât operațiuni de menținere a păcii, deblocare/salvare, nu și acțiuni militare convenționale.

Deputat PSRM, promotor de dezinformări

Tot în luna aprilie, unii internauți au fost dezinformați de deputatul socialist Bogdan Țîrdea care a redistribuit pe canalul său de Telegram o poză în care apare Papa Francisc sărutând mâinile unor bărbați, iar potrivit comentariului, aceștia ar fi milionarii Rockefeller și Rothschild. Acesta este un fals vechi, dezmințit în repetate rânduri de redacțiile de fact-checking din mai multe țări, inclusiv de portalul Stopfals.md încă în anul 2018. În realitate, în acea poză, Suveranul Pontif îi sărută mână unui supraviețuitor al Holocaustului, într-o vizită a în Israel, în 2014. Deputatul Țîrdea este cunoscut pentru promovarea mai multor informații false și manipulatorii.

Un alt titlu care a indus în eroare publicul în luna aprilie curent a fost despre anularea obligativității purtării măștii de protecție în Republica Moldova și că această decizie ar fi fost luată de către actuala președintă a Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Informația falsă a fost publicată pe un site de clickait, pentru a acumula un număr cât mai mare de aprecieri și distribuiri. Nu există o astfel de decizie.  Asemnea hotărâri pe timp de pandemie nu se adoptă de șefa statului, dar de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică. Până în prezent, în Republica Moldova purtarea măștii în spațiile închise este obligatorie, iar în municipiul Chișinău, această obligativitate este valabilă și în spațiile deschise. 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

 

 

6 mai 2021 586

Relevant

Comments 0