Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii iulie: moldovenii au votat în Germania pentru 50 de euro, iar tulpina Delta se transmite prin vaccinuri

7 august 2021 978
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În luna iulie, campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova a fost principala sursă de inspirație pentru autorii știrilor false. Un site care pretinde că luptă împotriva dezinformării a publicat un articol cu informații false că un deputat PPDA „coordonat de Platon” a călătorit în Turcia, iar sursele media pro-PSRM au speculat că moldovenii care au votat în Germania au primit câte 50 de euro pentru un vot. Alte dezinformări au venit de pe site-uri religioase și antivacciniste care au afirmat că tulpina de coronavirus Delta este provocată de vaccinurile împotriva COVID-19.

La începutul lunii iulie, site-ul Disinfo.md a publicat un articol anonim în care a afirmat că Vasile Năstase, fost deputat și candidat al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Oleg Savva de la Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), ar fi zburat pe 29 mai curent la Istanbul, Turcia pentru a se întâlni cu „câțiva consultanți ruși din echipa Kremlinului care coordonează electorala stângii din Moldova”. În text se spune că întâlnirea ar fi fost coordonată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Drept probă, autorii au inserat imaginile a două tichete de îmbarcare pe numele acestor persoane la cursa de avion Chișinău – Istanbul. Portalul Stopfals.md a constatat că, de fapt, articolul a fost construit pe baza mai multor afirmații false, iar „tichetele de îmbarcare” publicate au unele semne de falsificare. Vasile Năstase a declarat pentru portalul Stopfals.md că ultima oară a vizitat Turcia în anul 2008.

Un alt fals a circulat chiar în ziua scrutinului parlamentar anticipat. Pe 11 iulie, mai multe surse media afiliate editorial Partidului socialiștilor au publicat articole în care au afirmat că cetățenii moldoveni care au votat în orașul Frankfurt pe Main din Germania au primit câte 50 de euro pentru fiecare vot. Site-urile au făcut referire la un filmuleț video care a surprins o discuție între câțiva bărbați, iar unul dintre ei ar fi menționat despre „50 de euro”. Înregistrarea a fost publicată inițial pe un canal de Telegram, apoi diseminată în mass-media afiliate Partidului socialiștilor. Contactat de portalul Sopfals.md, unul dintre bărbații care apare în video a spus că, de fapt, ei au glumit despre ce vor spune socialiștii atunci când vor vedea miile de oameni care au venit să voteze în diasporă. Autoarea filmulețului la fel a negat că cineva ar fi primit bani pentru votare.

Tot luna trecută, în plină campanie electorală, au fost publicate imagini video în care apare liderul PSRM Igor Dodon împușcând dintr-o armă cu lunetă în animale aflate în captivitate într-un țarc. Din imagine se vede că Dodon se amuză, în timp ce porcii răniți se zbateau în agonie. El a negat autenticitatea înregistrării, afirmând că imaginile sunt false. Portalul Stofals.md, împreună cu alți verificatori de date și fapte din afară țării, au analizat metadatele înregistrării video și au ajuns la concluzia că imaginile sunt reale, însă nu sunt filmate recent.

Luna trecută, site-ul Flux.md care promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare, a publicat articole în care a afirmat că tulpina de coronavirus Delta este provocată de vaccinurile împotriva COVID-19. Afirmațiile sunt false și au fost dezmințite de experții în medicină. În realitate, vaccinurile anti-COVID-19 nu răspândesc virusul, ci oferă mai multă protecție și ajută organismul să dezvolte imunitate. Cât privește tulpinile, acestea apar aleatoriu și independent de vaccinare.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

7 august 2021 978

Relevant

Comments 0