Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii iunie: semnături false în declarațiile de susținere a Guvernului Filip, povești de groază despre noua guvernare și „lovitura” pe care o pregătesc americanii la Tiraspol

9 iulie 2019 772
Articole

Luna iunie 2019 a fost una plină de schimbări politice pentru Republica Moldova. Corespunzător, majoritatea dezinformărilor care au apărut în mass-media și rețelele sociale au vizat anume domeniul politic.

Postul de televiziune Publika TV a difuzat un reportaj în care se afirmă că medicii de la Spitalul raional Drochia susțin Guvernul Filip, fiind prezentată și o listă a cadrelor medicale din raion care ar fi semnat o declarație în acest sens. La verificare, jurnaliștii au constatat că semnăturile a cel puțin două persoane din această listă au fost falsificate, iar o altă doamnă medic din „lista susținătorilor” a decedat cu aproape doi ani în urmă.

În plină criză politică, deputatul democrat Vladimir Cebotari a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu cunoaște precedente când deciziile Curții Constituționale nu au fost executate. De fapt, Rapoartele Curții Constituționale îl contrazic pe vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari. Există mai multe hotărâri ale Curții care nu sunt respectate, cea mai cunoscută fiind cea de validare a alegerilor prezidențiale din 2016, prin care s-a cerut Parlamentului, condus de o majoritate în frunte cu Partidul Democrat, să înlăture deficiențele depistate la organizarea procesului electoral, însă ea nu a fost executată.

După formarea majorității parlamentare ACUM/PSRM și învestirea guvernului condus de Maia Sandu, pe rețelele sociale au apărut mai multe dezinformări, iar site-urile de știri false s-au întrecut în inventarea minciunilor despre noua guvernare. Cele mai „populare” au fost falsurile că „Igor Dodon și Maia Sandu cheamă armata rusă din regiunea transnistreană să lupte la Chișinău” și tot ei „au votat ca cetățenia română pentru toți moldovenii să fie anulată de la 1 iulie”.

În iunie, portalul Vedomosti.md a publicat articolul «Переворот в Тирасполе» (în traducere „Lovitură la Tiraspol”), în care se spune că SUA lucrează asupra proiectului de a provoca „o lovitură” la Tiraspol cu scopul de a evacua armata rusă din regiune. Textul a fost ilustrat cu o imagine cu o rachetă de tip Tomahawk, cunoscută pentru puterea ei destructivă și un grad înalt de precizie. În articol se face referire la un studiu al corporației americane RAND, care examinează diferite soluții și strategii pentru a estompa influența Rusiei, dar care nu propune nici un plan pentru implementarea în practică a acestora. Experții califică articolul drept unul tendențios, manipulator și de propagandă.

Noi suntem oameni cu emoții, dar și cu rațiune, deci gândim și analizăm!

Stopfals.md

Top falsuri ale lunii iunie 2019.pdf

9 iulie 2019 772

Relevant

Comments 0