Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii septembrie: Obiective militare americane în R. Moldova și sabotarea planurilor de reducere a dependenței de gazele rusești

8 octombrie 2019 260
Articole

La începutul lunii septembrie, un fals mediatizat a fost cel despre obiectivele militare americane care ar fi construite de Ambasada SUA în Republica Moldova. Tot în septembrie au fost difuzate dezinformări privind refuzul țării noastre de a sprijini planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc.

În luna septembrie, internauții au fost dezinformați, din nou, că SUA construiește obiective militare în Republica Moldova. Astfel, portalul Sputnik Moldova a afirmat în două editoriale publicate la sfârșitul lunii august, că Statele Unite ale Americii ar construi obiective militare în R. Moldova, în pofida statutului de neutralitate al țării noastre. Nu există nicio dovadă plauzibilă pentru aceste afirmații, iar Ministerul Apărării le dezminte, menționând că nici SUA, dar nici alte state nu construiesc și nici nu se pune în discuție posibilitatea construirii unor obiective militare în țara noastră. Nu este prima oară când sursele propagandistice fac asemenea speculații, în august 2017, publicația rusă Russia Today a publicat la rubrica Exclusiv un material amplu cu titlul „Odată la Bulboaca: SUA vor construi noi edificii la o bază militară din Moldova”. De fapt, atunci Ministerul Apărării moderniza infrastructura Bazei militare de la Bulboaca pentru a instrui militarii care participau în operațiuni internaționale de menținere a păcii cu mandat ONU

Tot în septembrie, portalurile Timpul.md și Deschide.md au afirmat, cu trimitere la un site pro-Kremlin, că Republica Moldova ar refuza să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc. Jurnaliștii au citat-o pe Alena Osmolovskaia, purtătoarea de cuvânt a Companiei „Naftogaz” din Ucraina, lăsând să se înțeleagă că ea ar fi spus despre „sabotaj intenționat” din partea Republicii Moldova. În realitate, declarația reprezentantei Naftogaz a fost distorsionată - Alena Osmolovskaia a folosit cuvântul „sabotaj” în raport cu Federația Rusă, nu cu Republica Moldova.

La 24 septembrie, prim-ministra Maia Sandu a fost invitata emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. A doua zi, portalul Publika.md a publicat un articol în care se menționează că prim-ministra a anunțat creșterea impozitelor. De fapt, în mesajul său, Sandu a explicat necesitatea achitării impozitelor de către toate persoanele. Totodată, ea a menționat și despre introducerea impozitării progresive, adică persoanele care au venituri mai mari să plătească și impozite mai mari. 

La sfârșitul lunii septembrie, în mediul on-line din România, dar și de la noi a fost difuzată intens știrea falsă despre moartea cântărețului de muzică ușoară Mihai Constantinescu. Portalurile Deschide.md și Ea.md au publicat și ei această dezinformare. Informația s-a dovedit a fi falsă. Soția și reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București unde este internat artistul au infirmat aceste zvonuri. La scurt timp, aceste știri au fost șterse de pe cele două site-uri, dar redacțiile nu și-au anunțat cititorii că a fost difuzată o informație falsă.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

 

 

8 octombrie 2019 260

Relevant

Comments 0