Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 117
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2009
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 119
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 261
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 185
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 336
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 309
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Infograficul ca instrument de manipulare. Involuntară sau conștientă?

31 octombrie 2018 418
Articole
Sursa: Stopfals.md

Infograficele pot fi, în egală măsură, o modalitate atractivă de prezentare a informației, dar și un instrument de manipulare a opiniei publice. Săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a Guvernului Republicii Moldova a fost postat un infografic care ilustrează creșterea salariului mediu din anul 2015 până în anul 2018. În acest grafic însă imaginea nu este proporționată cu cifrele prezentate, astfel publicul este indus în eroare privind ritmul de creștere a salariului mediu. Acesta nu este unicul exemplu de prezentare eronată a datelor.

Cu sloganul „#cifrelenumint” și imaginea unor monede aranjate una peste alta, în infograficul promovat de Guvern este prezentată majorarea salariului mediu pe economie în ultimii trei ani. Diferența dintre salariul mediu pentru anul trecut (5697 lei)  și cel din a doua jumătate a anului curent (6370 lei) este de 673 de lei, însă grafic această diferență este prezentată disproporționat, iar dacă ne uităm la înălțimea grămezilor de monede, se crează impresia că salariul mediu din anul curent s-a dublat față de anul trecut.

Ștefan Grigoriță: „Este un exemplu de „așa nu”

Realizatorul de infografice Ștefan Grigoriță, jurnalist la Radio Europa Liberă, este de părere că autorul acestui infografic ar fi comis eroarea involuntar. „Nu cred că este o manipulare conștientă, probabil e una cauzată de lene. Se știe că guvernarea utilizează imagini de pe stocuri pentru a-și ilustra realizările, intuiesc că așa au făcut și acum, însă nu au verificat proporțiile. Evident că această imagine trebuie folosită la următorul training despre infografice ca un exemplu de „așa nu”.

Angela Ivanesi: „S-au grăbit să facă un infografic frumos, dar a ieșit unul incorect”

Angela Ivanesi, experta în design grafic la Asociația Presei Independente (API), explică că prin prezentarea neproporțională a cifrelor cu imaginile opinia publică este indusă în eroare. „Un infografic profesionist nu trebuie să fie doar „frumos”, scopul lui este informarea. Iar informația trebuie prezentată cu acuratețe. Grafica în format 3D e foarte frumoasă, dar ea poate denatura datele. Din imaginea mediatizată de Guvern reiese că cifra 5697 este de două ori ori mai mică decât 6370. Iar prima reacție a unor oameni este „wow, cât de mult s-a mărit salariul!”. Asta pentru că, de obicei, oamenii citesc mai întâi titlul, apoi se uită la grafice și abia spre final citesc cifrele care însoțesc imaginea. Autorii s-au grăbit să facă un infografic frumos, dar a ieșit unul incorect, care nu corespunde regulilor geometriei”, a declarat A. Ivanesi pentru portalul Stopfals.md. Ea s-a referit și la alte exemple de infografice care manipulează prin nerespectarea principiului proporționalității. Astfel, în anul 2017, când partidul de guvernământ promova intens sistemul de vot uninominal, infograficele la fel au fost utilizate ca instrument de influențare a opiniei publice în dorința de a arată „susținerea populară” a acestei reforme. „În infografic o să vedeți că lungimea barei a doua (17%) nu este cu mult mai mare decât bara a treia (35%), cu toate că cifra 17 este de două ori mai mică decât 35. La fel este o diferență considerabilă dintre prima și a treia bară, or, cifra 40 este doar cu puțin mai mare decât 35, însă graficul arată altceva”, a explicat Angela Ivanesi.

 

 

Un alt exemplu de infografic disproporționat este cel publicat de Președintele R. Moldova Igor Dodon, în care este prezentat numărul cetățenilor străini care au vizitat Moldova în anul 2017. „Dacă mai ținem minte matematica elementară, atunci știm că 2 140 000 (informația ce corespunde primei bare orizontale) e de două ori mai mare decât 1 049 000 (informația din bara a doua). Dacă omitem cifrele din acest grafic și ne uităm doar la bare, vedem, sau chiar credem, că numărul de turiști ruși care au vizitat țara noastră în anul 2017 a fost cam în jumătate față de numărul de turiști români. În realitate, însă, numărul turiștilor din România a fost de aproape șapte ori mai mare decât a celor din Rusia”, argumentează Angela Ivanesi. Experta a prezentat grafic aceleași cifre în alt infografic, păstrând proporțiile dintre date și dimensiunile barelor, iar diferența este una vizibilă.

 

 

Astfel, infograficele pot fi, în egală măsură, o modalitate atractivă de prezentare a informației, dar și un instrument de manipulare a opiniei publice. Experții recomandă cititorilor să analizeze informațiile și să fie atenți la toate elementele ce alcătuiesc un infografic, inclusiv corelația dintre cifre și diagrame, ca să nu se lase manipulați.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

31 octombrie 2018 418

Relevant

Comments 0