Portalul care te protejează
de falsuri

România - colonia Europei. O poveste cu propagandă care nu se mai termină

3 iunie 2019 580
Articole

“România nu mai este suverană, românii nu mai decid pentru ei. Străinii ne conduc și ne folosesc resursele, în timp ce noi sărăcim și suntem nevoiți să emigrăm, pentru a fi slugile altora. Uniunea Europeană ne trimite alimente otrăvite. Dacă nu ești de acord cu toate astea, înseamnă că nu ai aflat încă adevărul. Și poate ești doar «sluga» colonizatorilor străini”.

În ultimii doi ani, peste 200 de site-uri au răspândit în spațiul public și pe rețelele sociale din România aceste “adevăruri” ascunse. De fapt, ele sunt forme ale unei singure teme de propagandă - în limbaj de specialitate se numește narațiune - strategică. Pe scurt, i-am putea spune “România, colonia Europei”. Și este o formă de agresiune hibridă asupra țării noastre.

Radu Magdin, consultant politic, identifica această temă ca fiind narațiunea de bază a propagandei ruse în țara noastră.

“Una din mizele cheie ale propagandei ruse în România este o țară naționalistă (nu una cu un patriotism inteligent, care presupune prezență activă și influență în cluburile unde suntem membri) și frustrată de locul său la masă, pe model parțial vișegradean” - Radu Magdin, pentru PressOne

[Dacă vreți să aflați mai multe despre propaganda în spațiul estic, puteți citi aici interviul integral cu Radu Magdin].

Cercetătorul Nicolae Țîbrigan, expert în analiza informațiilor la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), spune că organizația sa a analizat activitatea celor peste 200 de site-uri și a descoperit că această narațiune se transformă mereu, evoluând, adoptând noi forme.

Într-un dialog cu PressOne, el explică ce este o narațiune propagandistică, cine beneficiază de răspândirea ei și, mai ales, de ce ajungem să credem acest tip de informații.

Mai multe citiți aici

Autor: Codruța Simina

Publicat de https://pressone.ro

"România - colonia Europei. O poveste cu propagandă care nu se mai termină" este primul episod din MANUALUL DEZINFORMĂRII. ROMÂNIA, 2019. - o serie de articole susținută de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

3 iunie 2019 580

Relevant

Comments 0