Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2028
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 121
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 262
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 186
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 315
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 587
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 510
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 727
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Stație de epurare... cu iz electoral

19 februarie 2019 509
Articole
Autorul caricaturii: Alex Dimitrov

La 6 februarie 2018, Sergiu Sîrbu, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Democrat, a postat în rețeaua Facebook o înregistrare video în care se laudă că sistemul de apeduct și canalizare din satul Risipeni, raionul Fălești, a fost făcut de „guvernarea Partidului Democrat”. În realitate, construcția sistemului de apeduct și a celui de canalizare din Risipeni a început în anul 2012, fiind finanțată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), Fondul Ecologic Național, contribuția autorităților publice locale, dar și a locuitorilor din comună.

Ajuns la Risipeni în turneul său electoral, Sergiu Sîrbu a fost filmat pe un drum care duce spre grădinița din localitate, care ar fi fost reparată în cadrul programului „Drumuri bune”. Ulterior, el a spus că și sistemul de apeduct, dar și stația de tratare a apelor din comună, la fel au fost construite de „guvernul PDM”. „Proiectul a fost recent finalizat cu suportul Guvernului Partidului Democrat care a alocat aici peste patru milioane de lei și urmează în scurt timp să fie dat în exploatare apeductul Prut-Fălești. Iată un proiect de importanță majoră, care va asigura cu apă satele Risipeni-Bocșa și cu posibilitatea de a conecta la apă și satul Izvoare”, a afirmat S. Sîrbu. În aceeași intervenție video, candidatul PDM s-a filmat în fața stației de epurare, precizând că și acest obiect a fost făcut de către „guvernarea Partidului Democrat”: „În spatele meu se află o stație de epurare care a fost construită și dată în exploatare recent. S-au cheltuit peste 5 milioane de lei de către guvernarea Partidului Democrat. La această stație vor fi conectate gospodăriile, grădinița, școala, azilul de bătrâni. Iaca încă un proiect realizat de către Partidul Democrat în satul de baștină al Maiei Sandu”.

Construcția apeductului din Risipeni a început în 2012

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Agenției de Dezvoltare Regională Nord la 15 iulie 2014, lucrările de construcție a apeductului din Risipeni au avut loc în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”, lansat în 2012 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Nord. „În afară de cei 21,815 km de apeduct construit, în cadrul proiectului va fi construită și o staţie de tratare a apei potabile”, se spune în comunicat, iar banii vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). În același comunicat se precizează: „construcția rețelelor de canalizare și a stației de epurare va fi obiectivul unui alt proiect al Primăriei Risipeni. Acest proiect urmează să obțină finanțare prin intermediul Fondului Ecologic Național”.

Sistemul de apeduct și cel de canalizare au fost construite din bani publici

Dora Rusu, contabila primăriei Risipeni, confirmă că sistemele de apeduct și canalizare au fost construite din bani publici, apeductul fiind finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar canalizarea din Fondul Ecologic Național, de asemenea a fost și contribuția autorităților publice locale. „În proiectul de alimentare cu apă și canalizare din comuna Risipeni au fost date peste 7 milioane de lei pentru rețele. Pentru stația de tratare a apei din comuna Risipeni s-au alocat 4 milioane. Aici este inclusă și contribuția noastră, din bugetul local, suma de 178 de mii de lei”. Ea a mai adăugat că pentru continuarea proiectului de canalizare și pentru construcția stației de epurare a apelor au mai fost alocate peste 5 milioane de lei: 1 milion în anul 2017, iar în anul 2018 peste 4 milioane.

În opinia lui Veaceslav Negruța, expert în finanțe la Transparency-International Moldova, guvernarea deja și-a atribuit prea multe din cele făcute din banii contribuabililor, ai partenerilor de dezvoltare sau ai guvernelor străine, fie că e vorba de grădinițe, școli sau drumuri. „Aceste declarații ale lui Sergiu Sîrbu și ale altor reprezentanți ai concurenților locali trebuie privite strict ca declarații populiste și electorale. Din păcate, guvernarea a ratat în ultimii ani zeci și sute de milioane în proiecte care, cu adevărat, aveau să aducă servicii de calitate și bunăstare fiecărui cetățean”, a specificat V. Negruța. Expertul afirmă că fiecare cetățean plătește impozite pentru a beneficia de servicii de calitate și nu este meritul unei anumite guvernări că sunt alocați bani publici pentru aceste servicii.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

19 februarie 2019 509

Relevant

Comments 0