Portalul care te protejează
de falsuri

(VIDEO) Falsurile lunii iulie: purtatul măștilor provoacă hipoxie, pacienți tratați de COVID-19 au cancer la plămâni, iar Belarus a declarat noul coronavirus boală psihică

5 august 2020 2005
Articole, Falsurile lunii, COVID-19
Sursa: Stopfals.md

Dezinformările legate de noul coronavirus continuă să fie cele mai distribuite și comentate teme în mediul online și în spațiul public. În luna iulie, pe rețelele de socializare au fost discuții aprinse despre purtatul măștii de protecție, unele persoane afirmând că ar provoca hipoxie dacă e ținută un timp îndelungat. Iar un articol publicat de un site de satiră care titra că „Belarus a declarat COVID-19 boală psihică” a devenit viral, fiind calificat drept o informație reală.

La începutul lunii iulie, au fost publicate mai multe articole și postări pe rețelele sociale, care anunțau că purtatul îndelungat al măștilor provoacă hipoxie sau leșin, în special la copii. Discuțiile s-au intensificat după ce Ministerului Educației, Culturii și Cercetări din R. Moldova a elaborat un set de recomandări pentru reluarea procesului de studii în instituțiile de învățământ de la 1 septembrie, inclusiv obligativitatea ca elevii să poarte mănuși și măști în timpul orelor, iar pediatrul Mihail Stratulat și-a expus opinia la această temă într-o emisiune televizată. Cu ajutorul câtorva medici din R. Moldova, portalul Stopfals.md a dezmințit speculația că masca provoacă insuficiență de oxigen. Organizația Mondială a Sănătății a demontat anterior mitul că utilizarea îndelungată a măștilor medicale poate duce la hipoxie. 

O informație preluată de pe un site de satiră percepută ca reală

Un site de satiră în limba rusă a publicat un text în care se menționa că Ministerul Sănătății din Belarus ar fi făcut o modificare în clasificarea infecțiilor și a declarat COVID-19 boală mintală. Textul respectiv a fost distribuit de presa rusă, apoi tradus și publicat de un site din România, dar și de portalul de la Chișinău, Noi.md. Portalurile nu au menționat că sursa primară este un site de satiră, redacțiile calificând-o ca pe o informație reală, fiind distribuită de mii de ori pe rețelele sociale. Ulterior, articolul a fost șters de pe Noi.md. Portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals, verificând informația și constatând că pe site-ul ministerului Sănătății din Belarus nu există o astfel de modificare.

Dezinformări despre Ucraina, distribuite de site-uri rusești

La sfârșitul lunii iulie, unele portaluri rusești, precum Regnum, «Московский комсомолец», dar și site-uri obscure din regiunile ucrainene separatiste Doneţk şi Luhansk au distribuit informația că „mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului”. Aceste surse au afirmat că virusologii americani testează vaccinul anti-COVID pe militari ucraineni. Este un fals, dezminințit de portalul StopFake.org din Ucraina, dar și de jurnaliștii redacției Esp.md din Bălți.

Știri false pentru clickbait

Iar site-ul de falsuri Jurnalstiri.site a dezinformat, luna trecută, că mai multe persoane care s-au tratat de COVID-19 au fost diagnosticate cu cancer la plămâni, afirmând că ar fi vorba de peste „1.800 de persoane din țară”. Pentru a fi mai credibili, autorii de falsuri s-au inspirat din subiecte reale, folosind două fraze dintr-un comunicat de pe site-ul Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și a Familiei, în care au modificat numele bărbatului și localitatea, adăugând și o informație falsă că acesta a fost diagnosticat cu cancer la plămâni, după externare.

Un alt site de falsuri Jurnaldegarda.wordpress.com a dezinformat în iulie că „fiecare părinte va fi nevoit să achite 1.500 de euro pentru procurarea calculatoarelor, în caz contrar, elevii riscă să fie exmatriculați”. Această informație nu corespunde adevărului, iar autorii au atribuit citate false ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Ministerul Educației încă nu a aprobat modelul de învățământ pentru noul an de studii și nu poate obliga părinții să achite anumite plăți.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

Top falsuri ale lunii iulie 2020.pdf

 

5 august 2020 2005

Relevant

Comments 0