Портал, защищающий
от фейков

Свежие фейки

22-го апреля 2024 432
ФЕЙК: Польша хочет отправить нелегальных мигрантов в Молдову
21-го апреля 2024 506
Speculații privind „deportări în masă” a cetățenilor R. Moldova, după aderarea României la spațiul Schengen
21-го апреля 2024 496
ФЕЙК: Румыния готовится к военному вторжению в Республику Молдова
19-го апреля 2024 1073
ФЕЙК: Санду будет лишать гражданства работающих в России молдаван
16-го апреля 2024 2034
Гуцул обещает деньги для жителей Гагаузии из России. Что с этим не так?
14-го апреля 2024 1805
ФЕЙК: Примары не от ПДС не получают никакого финансирования
13-го апреля 2024 1690
Гуцул в эфире пропагандиста Соловьева: обменялись «бородатыми» фейками об ущемлении Гагаузии, бесполезности Евросоюза и румынизации
8-го апреля 2024 687
ФЕЙК: Для интеграции в ЕС, Республика Молдова обязана вступить в НАТО, уничтожить винную промышленность и продать свои земли
6-го апреля 2024 1464
Спекуляции Кику о стоимости обслуживания внешнего долга
6-го апреля 2024 1303
8 фейков от Илана Шора в одном интервью

API și Stopfals.md vă invită la lecția de combatere a dezinformării

26-го января 2023 194
Articole

Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md lansează ABC-UL DEZINFORMĂRII – un instrument digital interactiv pentru a-i ajuta pe consumatorii de produse informaționale să se documenteze și să verifice afirmațiile din spațiul public.

Platforma este concepută și structurată ca un abecedar virtual, în care sunt prezentate și explicate cuvintele, termenii sau expresiile cel mai des întâlnite în știrile false și în diferite speculații. Unele explicații sunt însoțite de elemente de animație, inserturi video sau linkuri la articolele de dezmințire, publicate de portalul Stopfals.md sau de alte surse credibile de verificare a faptelor. Utilizatorii pot selecta termenii și expresiile după primele litere ale alfabetului limbii române sau ruse. Explicațiile sunt verificate și bazate pe cercetări și studii științifice. Deocamdată, în ABC-UL DEZINFORMĂRII sunt incluse afirmații false despre virusul/pandemia de COVID-19 și despre vaccinare, dar pe viitor platforma va fi completată cu dezmințirea falsurilor care vizează alte teme.

Abecedarul online este interactiv, iar utilizatorii pot transmite mesaje și solicitări de verificare dacă nu găsesc cuvântul sau expresia care îi interesează, completând formularul din partea de jos a paginii.

Directorul executiv API, Petru Macovei, spune că ABC-ul este un instrument suplimentar în ajutor consumatorilor de informații și pentru dezvoltarea gândirii critice: „Niciodată nu este târziu să înveți, de aceea punem la dispoziția oamenilor acest abecedar online, să se documenteze mai bine pentru a face față fluxului de informații din ziua de azi și pentru a nu se lăsa manipulați, deoarece unele informații sunt false sau speculative”.

Platforma a fost elaborată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Abilitarea jurnaliștilor din media regională și a studenților la jurnalism și sporirea rezilienței informaționale a publicului”, finanțat de UNICEF Moldova.

26-го января 2023 194

Релевантно

Комментарии 0