Portalul care te protejează
de falsuri

Locuitorii din Criuleni au primit sfaturi de la o jurnalistă notorie cum să se protejeze de manipularea mediatică

2 iulie 2018 702
Dezbateri
Jurnalista Natalia Morari în discuții cu locuitorii raionului Criuleni
Foto: API

Peste 25 de locuitori ai orașului Criuleni și ai satelor din vecinătate, de diferite vârste și ocupații – pensionari și liceeni, profesori, bibliotecari, reprezentanți ai ONG-urilor locale, primari, jurnaliști, alte persoane interesate, au participat la o întâlnire și discuții cu jurnalista Natalia Morari, președinta Asociaţiei Obşteşti “Media Alternativa”/TV8, eveniment organizat de Asociați Presei Independente (API) la 29 iunie a.c., în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!

Timp de aproape două ore, cunoscuta jurnalistă TV Natalia Morari le-a vorbit celor prezenți despre falsurile pe care le promovează diverse instituții media din țară și străinătate pentru a dezinforma cetățenii și a-i manipula în scopuri politice. Ea a prezentat câteva studii de caz despre manipularea mass-media, a explicat tehnicile de manipulare cel mai des utilizate, a oferit sfaturi cum să se informeze corect, a răspuns la multiple întrebări. “70% din media de la noi nu respectă normele Codului Deontologic al jurnalistului, de aceea nu putem avea încrede în ceea ce se spune la TV, nu putem crede într-o singură sursă de informare. Dacă ați văzut o știre și aveți anumite dubii, neapărat vedeți ce spun și alții despre asta. Sau dacă vedeți anumiți lideri de opinie care își expun punctele de vedere în fiecare zi, întrebați-vă, da nu primesc ei oare salariu pentru a expune această opinie de bine referitor la cineva sau de rău referitor la altcineva?!”, a menționat jurnalista. În același timp, N. Morari i-a sfătuit pe participanți să fie foarte atenți, deoarece uneori nici două surse și chiar trei sau patru nu sunt suficiente, dacă ele aparțin aceluiași stăpân. “Sunt anumiți patroni de media care creează instituții media - posturi de radio sau TV, site-uri etc., care la început au o politică editorială corectă, captează interesul și atenția publicului, iar ulterior îl manipulează subtil”, a specificat N. Morari. Ea i-a îndemnat pe cei prezenți în sală să fie activi, să gândească critic, să-i învețe și pe copiii, părinții, vecinii lor să gândească critic: “Nu fiți siguri că sursa media pe care o credeți azi, mâine nu va distribui informații false. Puneți-vă întrebări și priviți critic orice informație vi se oferă”, a conchis jurnalista.

Unii participanți la discuție au adresat întrebări, iar alții au povestit cazuri din experiența proprie când au fost manipulați de jurnaliști. “E o catastrofă ce fac unele media de la noi. Am simțit pe propria piele ce înseamnă manipulare media. Acum câteva luni am participat la o manifestație la Chișinău, iar o jurnalistă de la un post TV a venit, i-a pus microfonul în față copilului meu, fără să ceară permisiunea, şi a început să-i pună întrebări. Seara a apărut la TV un reportaj tendențios, cu interpretări, omiterea unor fapte din context”, a menționat Elena Boaghe, profesoară de educație civică la Gimnaziul din localitatea Ratuș. “Personal mă informez din Internet, îl ajut și pe bunicul să afle mai multe informații de acolo, în afara de cele la care el are deja acces. Noi, tinerii, avem mai mult acces la informații, Facebook-ul ne permite să vedem unele evenimente chiar în momentul când acestea au loc, de aceea unele transmisiuni live le privesc împreună cu bunelul că să fie și el la curent cu tot ce se întâmplă”, a povestit Iana Chetrean, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din Boșcana. În cadrul întâlnirii, Natalia Morari i-a înmânat Ianei Chetrean un tricou cu însemnele Campaniei STOP FALS! pentru implicarea activă în discuții și atitudine civică manifestată. 

Pe parcursul anilor 2018-2019, API va organiza întâlniri de acest fel în alte 34 de centre raionale din țară. În luna iunie a.c., 33 de Colaboratori ai Campaniei STOP FALS! au mers în peste 40 de localități rurale din diferite regiuni ale țării, unde le-au împărțit oamenilor pliantul “Ghid de supraviețuire prin hățișurile mass-mediei” și le-au oferit sfaturi utile cum să se protejeze de știrile false și tendențioase, să gândească critic și să evite manipularea mediatică.

Întâlnirea face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

Rodica Malic

2 iulie 2018 702

Relevant

Comments 0