Am găsit {resultsCount} rezultate
Nu am găsit nimic
Falsuri recente
Campania împotriva informației false și tendențioase STOP FALS! a fost lansată în anul 2015 de Asociația Presei Independente (API) și alte câteva ONG-uri partenere. Una dintre componentele de bază ale сampaniei este portalul www.stopfals.md, lansat de API la 29 decembrie 2017.
Campania STOP FALS! are scopul de a contribui la diminuarea efectelor și impactului informației false, propagandistice și manipulatoare, care este difuzată pe diferite căi de comunicare, precum și la dezvoltarea capacităților cetățenilor de a analiza și reacționa critic la informațiile recepționate.
www.stopfals.md este o platformă online de informare privind fenomenul „știrilor” false și tendențioase, de dezmințire a falsurilor și speculațiilor, de instruire și asistență privind verificarea faptelor, cu rubrici interactive și module speciale prin intermediul cărora utilizatorii sunt încurajați să semnaleze falsurile depistate în mass-media și pe rețelele de socializare.
Articolele publicate pe www.stopfals.md sunt scrise în limbile română și rusă de către jurnaliști cu experiență și reputație, specializați în verificarea faptelor, din Chișinău, Bălți, Comrat, alte localități.
În aprilie 2023, portalul Stopfals.md a obținut premiul Delegației Uniunii Europene pentru cel mai bun proiect împotriva dezinformării, în cadrul primei ediții a Galei premiilor pentru lupta împotriva dezinformării.
În afară de activitățile de fact-checking (verificare a faptelor), echipa STOP FALS! desfășoară instruiri tematice pentru jurnaliști, studenți, funcționari, activiști, dar și dezbateri cu consumatorii de informații din toată țara la tema combaterii dezinformării. În cadrul campaniei, sunt elaborate diverse produse informative și materiale, inclusiv pagina tematică „Gândește critic!”, buletinul STOP FALS!, videouri, videografice, podcasturi, infografice, quizz-uri. De asemenea, sunt desfășurate concursuri și monitorizări, elaborate studii, au loc activități de informare pentru profesioniștii în diferite domenii, pentru tineri și alte categorii de cetățeni.
Campania STOP FALS! a fost lansată și se desfășoară cu sprijinul unor donatori străini, printre care: FHI 360/USAID, UNICEF, Uniunea Europeană, Open Information Partnership, Ambasada SUA în Republica Moldova, Departamentul de Stat al SUA, Institute for War and Peace Reporting (IWPR), International Media Support (IMS), National Democratic Institute (NDI).
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul www.stopfals.md. Vă rugăm să citiți cu atenție termenii şi condițiile de utilizare. Prin accesarea sau utilizarea site-ului, dvs. sunteți de acord cu aceste cerințe.
OBLIGAŢIILE UTILIZATORULUI
Drept condiție pentru utilizarea acestui site, inclusiv a platformelor interactive, trebuie să respectați următoarele:
Pagina web www.stopfals.md nu are nicio obligație de a monitoriza platformele interactive ale paginii web. Cu toate acestea, API își rezervă dreptul de a divulga orice informație necesară pentru a da curs cerințelor oricărei legi, reglementări sau solicitări guvernamentale sau de a edita, refuza publicarea sau șterge, în totalitate sau parțial, orice informaţii sau materiale care, la latitudinea noastră absolută, sunt inacceptabile sau încalcă termenii şi condițiile de utilizare de față.
Site-ul www.stopfals.md poate întrerupe în orice moment, fără înștiințare prealabilă, posibilitatea de a participa la mediile sociale interactive. Administratorul site-ului are dreptul să șteargă comentariile, să redacteze comentariile de la materialele jurnalistice dacă utilizatorul va folosi un limbaj neadecvat.
DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ
Conținutul şi designul www.stopfals.md, inclusiv bazele de date accesibile prin intermediul său, sunt proprietatea Asociației Presei Independente (API) şi sunt protejate prin legislația Republicii Moldova în vigoare cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe. În cazul conținutului preluat de la parteneri pe baza acordurilor scrise sau verbale, acestea sunt identificate prin menționarea numelui partenerului lângă textul sau imaginea respectivă;
Este interzisă orice utilizare a conținutului site-ului www.stopfals.md în alte scopuri decât cele permise expres de legislația în vigoare sau de contractele API;
În condițiile în care considerați că un anumit conținut aflat pe site-ul www.stopfals.md încalcă drepturile dvs. de proprietate intelectuală, dreptul la viața privată, la publicitate sau alte drepturi personale, sunteți rugat să trimiteți un mesaj la adresa de e-mail: stopfals@stopfals.md, semnalând drepturile încălcate pentru a le permite administratorilor paginii web să acționeze în conformitate cu dispozițiile legale;
Siglele menționate în unele secțiuni pot fi mărci înregistrate ale instituţiilor respective şi ele sunt menționate pe site doar cu titlu de informare, în scop necomercial, şi nu în legătură cu un produs sau serviciu;
Materialele de autor semnate de echipa site-ului, dar şi cele preluate din presă, publicate pe www.stopfals.md sunt sau pot fi protejate de drepturile de autor şi ele sunt preluate, cu indicarea sursei;
Preluarea textelor de pe pagina www.stopfals.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituții media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.stopfals.md. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa şi autorul informației. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția;
Asociația Presei Independente (API) şi site-ul www.stopfals.md nu sunt responsabili de informațiile ce sunt prezentate în mod denaturat sau eronat, răspunderea pentru aceasta o va avea sursa primară și/sau autorul.
METODOLOGIA DE ACTIVITATE A VERIFICATORILOR DE FAPTE STOPFALS.MD
Identificarea informațiilor pentru verificare
Propriile monitorizări. Pentru a identifica informațiile care prezintă suspiciuni că ar fi false sau manipulatoare, membrii echipei noastre urmăresc zilnic conținutul mediatic, postările și comentariile de pe rețelele sociale, dar și evenimentele publice. Prin informații avem în vedere postări în format text, fotografii, videouri, articole sau alte materiale din mass-media, discursuri ale politicienilor, materiale informative de promovare a candidaților în alegeri și altele, care sunt distribuite în spațiul public, inclusiv pe diferite rețele sociale și alte platforme de comunicare și schimb de informații.
Semnale de la cititori/utilizatori. Pe portalul Stopfals.md am instituit secțiunea „Semnalează-ne un fals!” (extensiunea Semnale.stopfals.md), prin intermediul căreia, completând un formular simplu, cititorii pot trimite linkuri către postări sau articole pe care ei le consideră drept manipulatoare sau conținând falsuri. Aceste semnale sunt verificate de echipa redacțională. De asemenea, recepționăm mesaje privind eventuale falsuri și la adresa stopfals@stopfals.md. Jurnaliștii Stopfals.md pot fi contactați și direct de către persoane care au observat falsuri pe rețele sau în media.
Redacția StopFals.md consideră false; parțial false sau manipulatoare; scoase din context următoarele informații:
Ce informații verificăm
Nu toate informațiile prezumate a fi false sau manipulatoare sunt documentate de echipa Stopfals.md, ci doar cele care întrunesc următoarele criterii:
În timpul crizelor, cum ar fi pandemia sau războiul, dăm prioritate informațiilor referitoare la subiecte legate de criza concretă, întrucât oamenii sunt mai vulnerabili la dezinformare în aceste perioade.
Nu sunt analizate și documentate informațiile din categoria divertisment, în special cele de tip clickbait, materialele de satiră și pamfletele. Totuși, există două excepții de la această regulă: 1) pot exista cazuri când un material de satiră a stat la baza construirii unor falsuri care au devenit ulterior virale. În astfel de cazuri, destructurând falsul și analizând originea lui, ajungem să analizăm un conținut de satiră; 2) pot exista cazuri când într-un conținut mediatic este prezentată o informație folosind ironia, exagerarea sau absurditatea în așa fel, încât un utilizator neavizat nu îl percepe ca fiind satiric.
Pre-verificarea
După principiul pre-documentării din jurnalismul de investigație, înainte de a începe munca de fact checking, se face o pre-verificare, care constă dintr-o minimă documentare asupra subiectului: după caz, se verifică imaginile video pentru a vedea dacă persoana a spus într-adevăr enunțurile cu care a fost citată; se consultă date statistice, se analizează preventiv fotografiile etc.
Dacă după pre-verificare suspiciunile de fals sau manipulare se mențin sau se confirmă, verificatorul consultă editorul-șef al portalului Stopfals.md, care dă acceptul pentru începerea investigațiilor sau, după caz, oprește procesul de verificare.
Verificarea
Procesul de verificare include câteva etape:
Concluzia verificării
Urmare a parcurgerii etapelor descrise mai sus, autorul verificator de fapte ajunge la una din următoarele concluzii:
Redactarea și împachetarea
Materialul scris de verificatorul de fapte este analizat și redactat de către editorul-șef care verifică, totodată, și pertinența probelor aduse și acuratețea prezentării acestora. Editorul-șef este filtrul de corectitudine între verificatorul de fapte și public. În unele cazuri, materialele sunt văzute, cu titlu de verificare suplimentară, și de către directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), organizatie fondatoare a platformei Stopfals.md.
Echipa Stopfals.md se conduce de următoarea structură a materialului rezultat după verificare:
- fragmentul din text, postare, interviu etc. cu transcrierea exactă a informației supuse verificării și cu hyperlink către sursă;
- date despre gradul de viralitate a informației supuse verificării – se menționează care este sursa primară, apoi se enumeră, folosind hyperlinkuri, platformele pe care aceasta a fost răspândită sau comentată;
- argumentarea – expunerea argumentelor, documentelor, datelor, opiniilor experților etc. și formularea concluziei.
Notă: ca regulă generală, hiperlinkurile la materialele/sursele care au dezinformat vor fi arhivate, dacă acest lucru este posibil.
Editorul-șef decide, împreună cu verificatorul de fapte, ce modalități de vizualizare a datelor din material vor fi folosite la publicare – infografice, tabele sau alte elemente multimedia – pentru ca cititorilor să le fie ușor să citească și să înțeleagă informația.
La toate etapele sunt oferite hyperlinkuri și cât mai multe trimiteri la surse concrete, pentru ca un observator independent să poată, dacă își propune, verifica de sine stătător veridicitatea informației folosite și valabilitatea argumentelor.
STANDARDE DE ETICĂ STOPFALS.MD
Echipa portalului Stopfals.md a semnat și respectă integral Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Politica noastră editorială se bazează pe principii internaționale de etică profesională în jurnalism, inclusiv dreptul la informații veridice. În mod special, ne bazăm activitatea pe următoarele principii:
surselor și a metodelor folosite. Jurnaliștii Stopfals.md utilizează, în verificarea informațiilor, numai surse primare. În cazuri foarte rare, când sursa primară nu mai poate fi găsită sau consultată (documentul respectiv a fost retras de pe platforme publice, martorul a decedat sau nu mai există acces la el etc.), pot fi acceptate surse secundare, însă autorii explică acest fapt în text. De asemenea, jurnaliștii Stopfals.md dau dovadă de maximă transparență la explicarea modului cum au ajuns la o anumită concluzie în cursul verificării: oferă linkuri active în text, anexează documente, prezintă capturi de ecran etc., pentru a conferi credibilitate textului, dar și pentru ca, în caz că vor dori, cititorii să poată ei înșiși verifica informațiile, urmând pașii și folosind sursele indicate de jurnaliști;
finanțării. Pentru activitatea de verificare, Stopfals.md folosește fonduri oferite, prin concurs, de către diverse organizații donatoare, care urmăresc încurajarea jurnalismului integru, pluralismul de opinie, respectarea drepturilor omului și a altor valori ale societății democratice. De asemenea, poate încheia, în mod transparent, parteneriate cu platforme online de distribuire a conținutului, cum ar fi, de exemplu, META sau Google, și despre fiecare donator/parteneriat își anunță cititorii prin publicarea informației corespunzătoare pe portalul Stopfals,md. De asemenea, activitatea redacției portalului Stopfals.md este susținută din sursele proprii ale fondatorului său, Asociația Presei Independente (API), obținute din prestări de servicii, donații, inclusiv făcute conform „legii 2%”, cotizații de membru al API.
Selectarea jurnaliștilor verificatori de fapte. Pentru a fi acceptați în echipa Stopfals.md, jurnaliștii verificatori de fapte trebuie să aibă o reputație profesională ireproșabilă, să fie integri și să dețină competențe solide caracteristice jurnalismului de investigație.
Prevenirea conflictelor de interese și a influențelor necorespunzătoare. Jurnaliștii Stopfals.md cunosc, de la angajare, că nu pot accepta cadouri, servicii, deplasări plătite de persoane sau instituții interesate sau alte favoruri care ar putea implica bănuieli de părtinire în activitatea lor profesională. Ei vor denunța imediat editorului-șef și directorului executiv al API orice propuneri sau încercări de influențare neadecvată. Cazurile de încălcare a acestor reguli pot fi semnalate administrației API la adresa: api@api.md
Echipa Stopfals.md nu încheie acorduri sau parteneriate cu partide sau alte structuri, deoarece asta ar conduce la compromiterea reputației comunității de verificatori de fapte.
Sancționarea conflictelor de interese. În cazul în care s-a constatat, post-factum, că un jurnalist a fost influențat necorespunzător în activitatea sa, jurnalistul este sancționat prin avertisment, mustrare sau excludere din echipa Stopfals.md, în funcție de gravitatea abaterii.
Exigența de integritate și lipsa conflictelor de interese este valabilă și pentru experții a căror opinie o consultăm în cursul documentării subiectelor. Stopfals.md are o listă de experți din diferite domenii, care este actualizată periodic, în care intră specialiști din diverse sectoare, care nu fac parte din vreun partid sau nu susțin vădit vreo formațiune politică. Expertiza lor este folosită pe subiecte care nu vin în contradicție cu interesele lor proprii în acel moment.
Echipa Stopfals.md are o atitudine responsabilă față de public și înțelege că eventualele abateri de la normele profesionale sau erori necorectate comportă prejudicii nu doar asupra încrederii în jurnaliștii Stopfals.md, ci afectează încrederea în activitatea de fact checking în general. Astfel, echipa Stopfals.md este deschisă pentru orice observații sau reclamații din partea publicului, a persoanelor sau instituțiilor vizate în articolele sale.
Cum ne puteți semnala eventualele greșeli sau încălcări
Sesizările pot fi expediate la adresa de email stopfals@stopfals.md, prin mesaje pe pagina de Facebook sau prin telefon: (022) 220995, 220996.
De asemenea, dacă verificatorii de fapte care colaborează cu Stopfals.md încălcă normele deontologice, cititorii pot sesiza Rețeaua Internațională de Fact-Checking (IFCN) și/sau Rețeaua Europeană de Standarde în Verificarea Faptelor (EFCSN). Stopfals.md s-a angajat să respecte codurile de principii și de standarde profesionale ale acestor două organizații care promovează excelența în verificarea faptelor, atunci când a depus cerere pentru a deveni membru al acestor rețele internaționale de fact-checking.
O altă posibilitate este să depună o sesizare la Consiliul de Presă din Republica Moldova.
Cum corectăm erorile
Pentru corectarea erorilor, luăm drept bază norma Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care prevede, articolul 2.31: „Jurnalistul are datoria să corecteze erorile faptice descoperite în cel mai scurt timp, publicând rectificări, ușor de identificat. Mass-media online, în cazul corectării erorilor, trebuie să specifice că produsul jurnalistic a fost modificat și/sau completat, indicând data modificării/completării”.
Semnalele privind erorile comise sunt preluate de către editorul-șef, verificate și, în caz că se confirmă, eroarea este corectată prompt:
Vedeți aici un exemplu de corectare a erorilor.
PROIECTE IMPLEMENTATE ÎN ANII 2023 - 2024
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Reducerea vulnerabilității la dezinformare a tinerilor din autonomia găgăuză și raionul Taraclia |
15 aprilie – 31 decembrie 2024 |
31.270 GBP |
Obiective:
- Atenuarea impactului dezinformării asupra locuitorilor din autonomia găgăuză și din raionul Taraclia;
- Promovarea gândirii critice și a informării din surse credibile.
Activități:
- Producerea și promovarea a trei videouri scurte (în rusă și în găgăuză) privind consumul critic de informații;
- Organizarea și desfășurarea a patru dezbateri cu elevi din clasele superioare de liceu și studenți din orașele Comrat, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Taraclia despre impactul dezinformării asupra vieții tinerilor;
- Organizarea și desfășurarea a opt întâlniri și discuții despre consumul critic de informație cu locuitori din cele mai mari sate ale autonomiei găgăuze (șase întâlniri) și din raionul Taraclia (două întâlniri);
- Organizarea și desfășurarea unor concursuri tematice pentru elevi și studenți din autonomia găgăuză și raionul Taraclia pentru promovarea gândirii critice și a consumului critic de informație;
- Producerea și publicarea pe rețelele de socializare a 10 mesaje privind manipularea informațională și importanța verificării informației;
- Publicarea pe portalul www.stopfals.md a unor articole de dezmințire a falsurilor virale în regiunile-țintă;
- Publicarea și distribuirea unui pliant (în limbile română, rusă și găgăuză) cu pașii de urmat pentru a nu deveni victima manipulării informaționale.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Abordări inovative pentru consolidarea rezilienței informaționale |
1 martie – 30 septembrie 2024 |
29.214 USD |
Scopul proiectului: Consolidarea rezilienței informaționale a cetățenilor Republicii Moldova și reducerea impactului dezinformării
Obiective:
- Consolidarea rezilienței informaționale a cetățenilor Republicii Moldova prin producerea și publicarea unui ciclu de videoclipuri explicative;
- Monitorizarea și dezmințirea falsurilor și manipulărilor informaționale din spațiul public, inclusiv în contextul alegerilor din acest an, prin articole și materiale video.
Activități:
- Producerea și publicarea unui ciclu de cinci videoclipuri explicative de prevenire a dezinformării;
- Crearea și dezvoltarea unui canal de Telegram al Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!;
- Dezvoltarea canalului de YouTube al Campaniei STOP FALS!;
- Scrierea și publicarea unor articole de dezmințire a falsurilor pe portalul www.stopfals.md.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Activități practice de abilitare a tinerilor în verificarea informațiilor |
Proiect finanțat de Uniunea Europeană/European Union in the Republic of Moldova și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee |
Decembrie 2023 – aprilie 2024 |
5.500 EUR |
Obiective:
- Instruirea unui grup de tineri din Republica Moldova în vederea implicării lor ulterioare în combaterea dezinformării din mass-media online și de pe rețelele sociale;
- Dezvoltarea gândirii critice a participanților proiectului;
- Întărirea abilităților beneficiarilor proiectului de a verifica informațiile și imaginile din mediul online pentru ca ei să disemineze cunoștințele obținute în comunitatea din care fac parte.
Activități:
- Organizarea unui ciclu de patru ateliere practice regionale, la care au participat tineri din cele patru regiuni simbolice ale Republicii Moldova (centru, nord, sud și UTA Găgăuzia). Atelierele s-au desfășurat în municipiile Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat, în limbile română și rusă.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Implicare și angajament în combaterea dezinformării |
August 2023 – martie 2024 |
59.710 GBP |
Scopul: Proiectul își propune să încurajeze implicarea mai activă a cetățenilor Republicii Moldova în combaterea dezinformării prin stimularea gândirii critice, întărirea abilităților de verificare a informației și încurajarea raportării publice a cazurilor de dezinformare și manipulare informațională.
Obiective:
- Promovarea gândirii critice și sporirea capacității consumatorilor de informații de a distinge informațiile/știrile calitative de speculații și dezinformare, prin întâlniri față în față și discuții cu angajații din domeniul asistenței sociale, în special, dar și cu alți consumatori de informații;
- Încurajarea raportării publice a informațiilor false și distorsionate prin organizarea unor concursuri;
- Consolidarea abilităților de verificare a faptelor ale tinerilor jurnaliști, studenți, activiști civici prin programe de instruire și extinderea rețelei API a verificatorilor de fapte.
Activități:
- Desfășurarea a 10 întâlniri cu consumatorii de media din sate pentru a discuta despre dezinformare și gândire critică, în special pe timp de război;
- Organizarea a 16 întâlniri cu angajații din domeniul asistenței sociale din diferite raioane ale Republicii Moldova pentru consolidarea cunoștințelor și a capacității de a combate dezinformarea;
- Editarea a cinci ediții ale paginii de educație și dezvoltare a gândirii critice „Gândește critic!” și publicarea în 12 ziare cu distribuție națională și regională;
- Scrierea și publicarea pe portalul www.stopfals.md a materialelor jurnalistice care dezmint falsurile virale din spațiul public și de pe platformele sociale, precum și promovarea acestora pe rețelele de socializare;
- Desfășurarea unui concurs tematic pe platforma https://semnale.stopfals.md și premierea câștigătorilor;
- Instruirea tinerilor jurnaliști, studenți și activiști civici în vederea consolidării abilităților de verificare a faptelor și implicarea lor în combaterea dezinformării, precum și extinderea rețelei API a verificatorilor de fapte.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Despre dezinformare, de la ușă la ușă |
International Media Support (IMS) |
1 iulie 2022 – 30 mai 2023 |
50.279 EUR |
Scopul proiectului: Dezvoltarea gândirii critice și promovarea educației media în societatea moldovenească, în special în mediul rural
Obiective:
- Consolidarea cunoștințelor în domeniul dezvoltării gândirii critice a 15 colaboratori din rețeaua colaboratorilor Campaniei STOP FALS;
- Diminuarea impactului manipulării și propagandei și reducerea numărului de persoane manipulate prin educarea consumatorilor de media, în special din mediul rural, pentru identificarea manipulării și a informațiilor false sau părtinitoare;
Activități:
- Organizarea a două ateliere pentru 15 colaboratori selectați care vor fi instruiți cu privire la noile tehnici de dezinformare și manipulare, inclusiv despre modul de verificare a informațiilor despre dezinformarea pe timp de război;
- Publicarea Buletinului informativ trimestrial STOP FALS! și difuzarea acestuia în localitățile rurale;
- Organizarea a 30 de întâlniri de educație media în diferite regiuni ale țării.
PROIECTE IMPLEMENTATE ÎN ANII 2020-2022
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Dezvoltarea gândirii critice pe timp de război |
Institute for War and Peace Reporting (IWPR)
|
1 noiembrie 2022 – 15 martie 2023 |
41.374 GBP |
Activități:
- Au fost organizate două întâlniri cu studenți și elevi la tema „Deepfake-ul ca instrument al dezinformării”;
- Au fost desfășurate două instruiri pentru jurnaliști la tema verificării faptelor;
- Au fost organizate șase întâlniri de promovare a gândirii critice și a educației mediatice. Acestea avut loc în: Leova, Taraclia, Bălți, Chișinău, satele Naslavcea (r. Ocnița) și Tudora (r. Ștefan Vodă);
- Au fost editate cinci ediții ale paginii tematice „Gândește critic!”, inserată în șapte ziare membre API;
- Pe portalul Stopfals.md au fost publicate 17 articole de dezmințire a falsurilor referitoare la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Studiul propagandei rusești în bisericile din Georgia și Moldova |
Journalismfund.eu |
Septembrie 2022 – aprilie 2023 |
14.500 EUR |
Proiect de parteneriat cu organizația Media Development Foundation din Georgia privind documentarea și publicarea unor materiale despre implicațiile propagandistice rusești ale unor reprezentanți ai bisericii ortodoxe din Georgia și din Moldova.
Activități:
- Au fost elaborate cinci investigații jurnalistice multimedia despre atitudinea unor preoți din Moldova și Georgia faţă de războiul din Ucraina, implicarea în politică, valorile occidentale, drepturile omului şi pandemia de COVID-19. Investigațiile au fost publicate pe portalurile www.stopfals.md și www.ifact.ge.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Dezvoltarea gândirii critice pe timp de război |
15 aprilie 2022 – 30 septembrie 2022 |
36.995 GBP |
Scopul proiectului: Consolidarea gândirii critice în vederea diminuării impactului dezinformării în perioadă de război.
Activități:
- Au fost organizate două ateliere pentru jurnaliști pentru creșterea capacității lor de a documenta și demonta falsurile și dezinformările despre războiul din Ucraina;
- Au fost organizate opt întâlniri cu consumatorii media din regiunile rurale ale țării și cinci activități de alfabetizare media destinate persoanelor din diverse domenii profesionale, cum ar fi pedagogi, asistenți sociali, medici, polițiști etc.;
- Au fost desfășurate două întâlniri cu refugiații ucraineni din R. Moldova, la care s-a discutat despre propaganda în timpul războiului;
- Au fost publicate cinci ediții ale paginii tematice „Gândește critic!”, incluse în 9 ziare membre API;
- Au fost scrise și publicate (pe stopfals.md) 10 articole de dezmințire a narațiunilor false despre război;
- Au fost produse și distribuite 5 videouri de dezmințire a celor mai virale falsuri și speculații, inclusiv despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
„Fii cu ochii pe dezinformarea online!” |
Institute for War and Peace Reporting (IWPR)
|
Februarie – martie 2022 |
29.500 GBP |
Scopul proiectului: Susținerea activităților de combatere a dezinformării, desfășurate de API în cadrul Campaniei STOP FALS!
Activități:
- Au fost monitorizare 10 site-uri pentru identificarea narațiunilor false și speculative;
- Au fost documentate și publicate 15 articole de dezmințire a falsurilor și afirmațiilor manipulatoare ale unor politicieni și alte persoane publice;
- Au fost documentate și publicate 8 articole de dezmințire a falsurilor despre COVID-19 și despre procesul de vaccinare;
- Au fost produse, publicate și promovate 4 ediții ale „Cronicii dezinformării” în format video.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total
|
Consolidarea rezilienței publicului larg și a jurnaliștilor în fața noilor provocări informaționale |
UNICEF Moldova, cu susținerea financiară a USAID |
1 iulie 2021 - 31 martie 2022 |
1.187,696 MDL
|
Obiective:
- Consolidarea cunoștințelor și capacităților jurnaliștilor din mass-media locală și națională de a identifica și analiza informațiile false și manipulatorii despre coronavirus, metodele de protecție, vaccinare.
- Informarea obiectivă a populației generale referitor la importanța verificării informațiilor din mai multe surse și a identificării știrilor false.
Activități:
- Actualizarea portalului Stopfals.md;
- Organizarea a 3 workshop-uri cu experți internaționali destinate jurnaliștilor din presa națională și locală la care au fost prezentate instrumente jurnalistice de documentare și de dezmințire a dezinformărilor în pandemie. La aceste evenimente au participat peste 80 de jurnaliști și studenți la jurnalism;
- Realizarea unui ciclu de șase articole despre pericolul dezinformării și publicarea acestuia de 20 de instituții media (ziare și portaluri regionale și naționale);
- Realizarea a două videoclip-uri scurte de promovare a necesității informării din mai multe surse și dezvoltării gândirii critice;
- Organizarea dezbaterilor online pentru jurnaliști și comunicatori pe platforma MediaForum.md despre cum să reflecte subiectele legate de COVID-19 și vaccinare;
- Publicarea a două quiz-uri pe platforma MediaForum.md cu ajutorul cărora au fost verificate cunoștințele jurnaliștilor despre pandemie și cum sunt mediatizate corect și echidistant subiectele legate de pandemie (COVID-19, vaccinare etc.). La rezolvarea testelor au participat peste 400 de persoane.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori |
Departamentul de Stat al SUA, Ambasada SUA în Republica Moldova |
15 iulie 2020 - 31 decembrie 2021 |
74.692 USD |
Scopul proiectului: Dezvoltarea gândirii critice în societatea moldovenească pentru a diminua impactul manipulării și dezinformării.
Obiective:
- Îmbunătățirea capacității de analiză și gândire critică a cetățenilor prin activități specifice de educație media, inclusiv prin publicarea și diseminarea produselor media care promovează consumul critic de informații în presa scrisă, în mediul online și în rețelele sociale, întâlniri cu consumatorii de produse media din toate regiunile țării.
- Formarea și dezvoltarea abilităților de consum critic de informații la tineri, inclusiv elevi, studenți și viitori profesori, printr-o competiție tematică creativă și o tabără tematică pentru studenții din clasele superioare ale colegiilor pedagogice din țară.
Activități:
- Actualizarea portalului Stopfals.md;
- Elaborarea unei pagini tematice de educație a gândirii critice și publicarea ei în presa scrisă și pe site-uri;
- Publicarea unui buletin informativ și difuzarea acestuia în localitățile rurale. În total, buletinul informativ a fost distrivuit în peste 120 de localități rurale din țară;
- Organizarea unor întâlniri de educație media în diferite regiuni ale țării. În total, au fost organizate 22 de întâlniri atât offline cât și online;
- Organizarea unui concurs pentru elevi și studenți pe tema importanței gândirii critice. La concursului național „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”, destinat elevilor claselor superioare de liceu și studenților moldoveni din colegii și universități din țară și din afară au participat 55 de lucrări la două categorii („Imagini” și „Clipuri”);
- Organizarea unei tabere de primăvară „Stopfals_PedCamp” pentru studenții din clasele superioare ale colegiilor pedagogice din Republica Moldova. La tabără au participat 22 de elevi și eleve de la patru colegii cu profil pedagogic din Republica Moldova, specialitatea „Învățământ primar”;
- Organizarea unor lecții de educație media de către participanții la tabăra de primăvară. Au fost organizate 21 de lecții de educație media în patru localități din țară.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Producerea conținutului multimedia interactiv la tema dezinformării |
Decembrie 2019 - iunie 2020 |
20.000 GBP |
Scopul proiectului: Producerea unor spoturi video la tema dezinformării și manipulării informaționale.
Activități: Au fost produse șapte spoturi video, care au fost difuzate pe mai multe portaluri informaționale și pe diverse rețele sociale.
Din echipa portalului Stopfals.md fac parte patru colaboratori API și opt voluntari fact-checking, care au următoarele atribuții:
Petru Macovei, Director executiv API – asigură dezvoltarea conceptuală și durabilă a Campaniei STOP FALS!, inclusiv a activităților de fact-checking, coordonează elaborarea unor produse mass-media și multimedia noi, a conceptelor de dezvoltare a platformei Stopfals.md, oferă expertiză mediatică la elaborarea unor cercetări tematice etc.
Experiența în jurnalism a lui Petru Macovei datează din anul 1991: a lucrat ca reporter, redactor al ziarului „Baștina” (raionul Ialoveni), redactor Radio Ialoveni, redactor-șef al ziarului independent regional „Ora Locală“ (județul Chișinău), a prezentat emisiunea de dezbateri „Politica în direct” la televiziunea publică Moldova 1.
Maria Praporșcic, managera programului STOP FALS – coordonează implementarea activităților din cadrul Campaniei STOP FALS!, planifică dezvoltarea strategică a Campaniei STOP FALS!, elaborează documente interne, politici și strategii, planuri de acțiuni și de evaluare a activităților Campaniei STOP FALS!, organizează dezbateri și instruiri de educație mediatică, contribuie la menținerea și dezvoltarea platformei Stopfals.md, elaborează conceptele unor produse mass-media etc.
Maria Praporșcic activează în mass-media și în ONG-uri de media de peste 20 de ani, fiind anterior reporteră, redactoare, redactoare-șefă, coordonatoare de programe. Este absolventa Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, are și un masterat la aceeași facultate și universitate, precum și studii academice postuniversitare la Facultatea Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.
Mihai Avasiloaie, redactor-șef al portalului Stopfals.md - implementează politica editorială a portalului Stopfals.md, planifică și coordonează activitatea reporterilor, traducătorilor, designerilor și editorilor video care colaborează cu portalul, redactează conținutul editorial, realizează articole tematice, monitorizează mass-media și platformele de informare și comunicare privind declarațiile care conțin afirmații false și speculative pentru a fi dezmințite de portalul Stopfals.md etc.
Mihai Avasiloaie are o experiență de peste nouă ani în jurnalism online și TV, fiind anterior reporter, editor, producător, redactor-șef și manager de presă. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, având și un masterat în Drepturile Omului la aceeași universitate. În paralel, a absolvit și Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Republica Moldova, promoția 2013-2014.
Lilia Zaharia (Cravcenco), coordonatoarea rețelei de reporteri-fact-checkeri, responsabilă de comunicarea cu META/Facebook.
Lilia Zaharia activează în calitate de jurnalistă de investigație din anul 2011. Ea este absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2009 - 2010. Activează la Asociația Presei Independente din anul 2011. Are la activ mai multe premii și mențiuni, printe care: ”10 jurnaliști ai anului 2013”; Premiul Mare la concursul de materiale jurnalistice ”Avem aceleași drepturi, vrem oportunități egale” etc.
Mariana Jacot, asistentă reporteră - documentează, scrie și publică articole fact-checking, elaborează produse multimedia.
Mariana Jacot activează în calitate de jurnalistă din anul 2012. A absolvit Școala de Studii Avansate în Jurnalism în anul 2012. A fost reporteră la Publika TV și TV7, iar timp de doi ani (2018-2019) a fost colaboratoare a Campaniei STOP FALS! Din noiembrie 2019, activează în calitate de asistentă reporteră la API.
Elena Celak, voluntară fact-checking din Comrat/UTA Gagauz-Yeri - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalistă cu experiență în realizarea investigațiilor și verificarea faptelor.
Constantin Hairetdinov, voluntar fact-checking din municipiul Bălți - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalist cu experiență în realizarea investigațiilor și verificarea faptelor.
Viorica Zaharia, voluntară fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalistă cu experiență vastă în realizarea investigațiilor și în fact-checking.
Mariana Colun, voluntară fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalistă cu experiență vastă în realizarea investigațiilor și în fact-checking.
Mădălin Necșuțu, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking. Are experiență vastă în realizarea investigațiilor și în fact-checking.
Ilie Gulca, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalist cu experiență vastă în realizarea investigațiilor și verificarea faptelor.
Cornel Ciobanu, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking. Este jurnalist cu experiență vastă în realizarea investigațiilor și în fact-checking.
Asociația Presei Independente
Str. Armenească 13,
mun. Chișinău,
Republica Moldova,
MD-2012
Tel: +373 22 220 996, 22 220 995
Fax: +373 22 235 704
Email: stopfals@stopfals.md
Web: www.stopfals.md
Abonează-te
Toate drepturile de autor asupra design-ului platformei online www.stopfals.md, logo-ului, programării şi denumirii serviciilor aparțin Asociației Presei Independente (API).
Designed & Developed by EBSIntegrator