Am găsit {resultsCount} rezultate
Nu am găsit nimic
Falsuri recente
Platforma online www.stopfals.md este un produs al Asociației Presei Independente (API), creat pentru a asigura continuitatea Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată în perioada noiembrie 2015 – octombrie 2017 de API, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Republica Moldova (ATVJI), cu susținerea proiectului „Parteneriate pentru o societate civilă durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360. Astfel, Campania STOP FALS! continuă.
Scopul Campaniei STOP FALS! constă în diminuarea efectelor şi impactului informației propagandistice şi manipulatorii care distorsionează realitatea, difuzate pe diferite căi de comunicare de mass-media şi alte structuri controlate politic, precum şi dezvoltarea capacităților cetățenilor de analiză critică a informației recepționate.
Site-ul www.stopfals.md este o platformă online de informare privind fenomenul „știrilor false”, demascare a informațiilor false și vădit tendențioase, de instruire și asistență privind verificarea faptelor și descoperirea tehnicilor de manipulare, cu rubrici interactive și module speciale prin intermediul cărora utilizatorii sunt încurajați să semnaleze falsuri în materialele jurnalistice, publicate de mass-media autohtonă sau din străinătate, să răspundă la întrebările sondajelor de opinie, să participe la dezbateri etc.
Toate drepturile de autor asupra design-ului platformei online www.stopfals.md, logo-ului, programării şi denumirii serviciilor aparțin Asociației Presei Independente (API). Deținătorii drepturilor de autor pot face modificări de design, conținut şi programare necondiționat. Drepturile de autor sunt protejate de lege.
StopFals este aplicația mobilă a Campaniei STOP FALS! pentru telefoanele care operează în sistemele ANDROID și IOS.
Site-ul www.stopfals.md a fost creat datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Donatori:
FHI360/USAID (2015-2017)
Uniunea Europeană (2017-2019)
Open Information Partnership (2020)
Ambasada SUA în Republica Moldova (2020)
Institute for War and Peace Reporting (IWPR)
International Media Support (IMS)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul www.stopfals.md. Vă rugăm să citiți cu atenție termenii şi condițiile de utilizare. Prin accesarea sau utilizarea site-ului, dvs. sunteți de acord cu aceste cerințe.
OBLIGAŢIILE UTILIZATORULUI
Drept condiție pentru utilizarea acestui site, inclusiv a platformelor interactive, trebuie să respectați următoarele:
Pagina web www.stopfals.md nu are nicio obligație de a monitoriza platformele interactive ale paginii web. Cu toate acestea, API își rezervă dreptul de a divulga orice informație necesară pentru a da curs cerințelor oricărei legi, reglementări sau solicitări guvernamentale sau de a edita, refuza publicarea sau șterge, în totalitate sau parțial, orice informaţii sau materiale care, la latitudinea noastră absolută, sunt inacceptabile sau încalcă termenii şi condițiile de utilizare de față.
Site-ul www.stopfals.md poate întrerupe în orice moment, fără înștiințare prealabilă, posibilitatea de a participa la mediile sociale interactive. Administratorul site-ului are dreptul să șteargă comentariile, să redacteze comentariile de la materialele jurnalistice dacă utilizatorul va folosi un limbaj neadecvat.
DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ
Conținutul şi design-ul www.stopfals.md, inclusiv bazele de date accesibile prin intermediul său, sunt proprietatea Asociației Presei Independente (API) şi sunt protejate prin legislația Republicii Moldova în vigoare cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe. În cazul conținutului preluat de la parteneri pe baza acordurilor scrise sau verbale, acestea sunt identificate prin menționarea numelui partenerului lângă textul sau imaginea respectivă;
Este interzisă orice utilizare a conținutului site-ului www.stopfals.md în alte scopuri decât cele permise expres de legislația în vigoare sau de contractele API;
În condițiile în care considerați că un anumit conținut aflat pe site-ul www.stopfals.md încalcă drepturile dvs. de proprietate intelectuală, dreptul la viața privată, la publicitate sau alte drepturi personale, sunteți rugat să trimiteți un mesaj la adresa de e-mail: stopfals@stopfals.md, semnalând drepturile încălcate pentru a le permite administratorilor paginii web să acționeze în conformitate cu dispozițiile legale;
Siglele menționate în unele secțiuni pot fi mărci înregistrate ale instituţiilor respective şi ele sunt menționate pe site doar cu titlu de informare, în scop necomercial, şi nu în legătură cu un produs sau serviciu;
Materialele de autor semnate de echipa site-ului, dar şi cele preluate din presă, publicate pe www.stopfals.md sunt sau pot fi protejate de drepturile de autor şi ele sunt preluate, cu indicarea sursei;
Preluarea textelor de pe pagina www.stopfals.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituții media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.stopfals.md. Instituțiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa şi autorul informației. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția;
Asociația Presei Independente (API) şi site-ul www.stopfals.md nu sunt responsabili de informațiile ce sunt prezentate în mod denaturat sau eronat, răspunderea pentru aceasta o va avea sursa primară și/sau autorul.
METODOLOGIA Stopfals.md
Cum selectăm să dezmințim informațiile false și tendențioase?
Pentru a identifica informații false, manipulatorii și tendențioase, membrii echipei noastre monitorizează zilnic mass-media, rețelele sociale, dar și evenimentele politice.
Nu sunt analizate și documentate informațiile false, destinate clickbait-ului, materialele ironice și pamfletele.
Verificare
Pentru a verifica informațiile care sunt suspecte a fi false sau parțial false, echipa portalului Stopfals.md verifică informațiile prin:
Verdictul verificării:
După ce informațiile au fost verificate cu date statistice, fapte, opinii ale experților, dar și reacțiilor persoanelor vizate, portalul Stopfals.md vine cu un verdict.
Articolele finale sunt clasificate după statutul falsului:
FALS minor – afirmațiile sunt adevărate, dar sunt scoase din context, astfel că se transmite o informație parțial falsă;
FALS mediu – afirmațiile false sunt intercalate cu unele elemente adevărate. Astfel, cititorul este indus în eroare, autorul deformând realitatea.
FALS grav – afirmația/afirmațiile sunt false
În cazul FALSULUI GRAV – pe imaginea centrală a articolului este aplicată stampila STOP FALS!
Instrumente:
Jurnaliștii de la portalul Stopfals.md utilizează diferite instrumente online de verificare a informației, imaginilor video și foto, precum Who.is, Google Reverse Image Search, TinEye, FotoForencics, RevEye, Exif.regex.info, Youtube DataViewer, etc.
Standardele de etică:
Jurnaliștii de la portalul Stopfals.md respectă toate normele CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA.
Activitatea echipei se bazează pe echidistanță, transparență, integritate. De asemenea, politica noastră editorială se bazează pe principii internaționale de etică profesională în jurnalism, inclusiv dreptul la informații veridice. Cunoscută ca cea mai credibilă redacție de fact-checking din Moldova, portalul Stopfals.md desfășoară o activitate non-partizană.
Activitatea de fact-checking a început în anul 2015, odată cu lansarea Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!, de către Asociația Presei Independente (API) și alte câteva ONG-uri partenere locale. Campania STOP FALS! are scopul de a contribui la diminuarea efectelor şi impactului informației propagandistice şi manipulatorii din presa locală și internațională, precum şi la dezvoltarea capacităților cetățenilor de a analiza și reacționa critic la informațiile recepționate.
Din echipa portalului Stopfals.md fac parte patru colaboratori API și opt voluntari fact-checking, care au următoarele atribuții:
Petru Macovei, Director executiv API – asigură dezvoltarea conceptuală și durabilă a Campaniei STOP FALS!, inclusiv a activităților de fact-checking, coordonează elaborarea unor produse mass-media și multimedia noi, a conceptelor de dezvoltare a platformei Stopfals.md, oferă expertiză mediatică la elaborarea unor cercetări tematice etc.
Maria Praporșcic, managera programului STOP FALS – coordonează implementarea activităților din cadrul Campaniei STOP FALS!, planifică dezvoltarea strategică a Campaniei STOP FALS!, elaborează documente interne, politici și strategii, planuri de acțiuni și de evaluare a activităților Campaniei STOP FALS!, organizează dezbateri și instruiri de educație mediatică, contribuie la menținerea și dezvoltarea platformei Stopfals.md, elaborează conceptele unor produse mass-media, monitorizează mass-media și platformele de socializare în vederea depistării informațiilor false și tendențioase etc.
Maria Praporșcic activează în mass-media și în ONG-uri de media de peste 20 de ani, fiind anterior reporteră, redactoare, redactoare-șefă, coordonatoare de programe. Este absolventa Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, are și un masterat la aceeași facultate și universitate, precum și studii academice postuniversitare la Facultatea Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.
Mihai Avasiloaie, redactor-șef al portalului Stopfals.md - implementează politica editorială a portalului Stopfals.md, planifică și coordonează activitatea reporterilor, traducătorilor, designerilor și editorilor video care colaborează cu portalul, redactează conținutul editorial, realizează articole tematice, monitorizează mass-media și platformele de informare și comunicare privind declarațiile care conțin afirmații false și speculative pentru a fi dezmințite de portalul Stopfals.md etc.
Lilia Zaharia (Cravcenco), coordonatoarea rețelei de reporteri-fact-checkeri, responsabilă de comunicarea cu META/Facebook.
Lilia Zaharia activează în calitate de jurnalistă de investigație din anul 2011. Ea este absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2009 - 2010. Activează la Asociația Presei Independente din anul 2011. Are la activ mai multe premii și mențiuni, printe care: ”10 jurnaliști ai anului 2013”; Premiul Mare la concursul de materiale jurnalistice ”Avem aceleași drepturi, vrem oportunități egale” etc.
Mariana Jacot, asistentă reporteră - documentează, scrie și publică articole fact-checking, elaborează produse multimedia.
Mariana Jacot activează în calitate de jurnalistă din anul 2012. A absolvit Școala de Studii Avansate în Jurnalism în anul 2012. A fost reporteră la Publika TV și TV7, iar timp de doi ani (2018-2019) a fost colaboratoare a Campaniei STOP FALS! Din noiembrie 2019, activează în calitate de asistentă reporteră la API.
Elena Celak, voluntară fact-checking din Comrat/UTA Gagauz-Yeri - documentează și realizează materiale fact-checking;
Constantin Hairetdinov, voluntar fact-checking din municipiul Bălți - documentează și realizează materiale fact-checking;
Viorica Zaharia, voluntară fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking;
Mariana Colun, voluntară fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking;
Mădălin Necșuțu, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking;
Ilie Gulca, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking;
Cornel Ciobanu, voluntar fact-checking - documentează și realizează materiale fact-checking.
În afară de activitățile de fact-cheking, echipa STOP FALS! desfășoară întâlniri de educație mediatică în teritoriu cu diferite categorii de cetățeni, cluburi de discuții cu jurnaliștii, elaborează și promovează produse multimedia tematice: video-uri, videografice, podcasturi, infografice, videografice, Gif-uri, quizz-uri, hărți interactive, dar și studii, sondaje de opinii tematice etc.
Jurnaliștii de la portalul Stopfals.md au semnat și respectă toate normele CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA.
Portalul Stopfals.md este responsabil în fața publicului. Sunt luate în considerare toate plângerile și observațiile făcute în conformitate cu Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova dar și Codul de principii al Rețelei Internaționale de Fact-checking (IFCN), document care conține o serie de angajamente pe care organizațiile semnatare le respectă pentru a promova excelența în verificarea faptelor. Portalul Stopfals.md s-a angajat să respecte aceste angajamente atunci când a aplicat să devină membră a acestei rețele internaționale de fact-checking.
Echipa editorială a portalului Stopfals.md oferă tuturor părților interesate posibilitatea de a reclama sau sesiza o eroare sau inexactitate dintr-un material publicat pe platformă.
Sesizările pot fi expediate pe adresa de email stopfals@stopfals.md, în rețeaua Facebook sau pe alte rețele sociale.
Echipa editorială examinează reclamația/sesizarea în timp util și informează părțile asupra deciziei sale. În cazul unei inexactități sau a unei erori, corectările vor fi făcute imediat în toate formatele posibile.
Erorile gramaticale sau mecanice (ortografie), care în esență nu afectează percepția cititorului asupra conținutului textului, vor fi corectate direct în text.
În cazul unei erori esențiale, redacția își va cere scuze și va face corectarea revenind cu o actualizare. Vedeți aici un exemplu de erată.
Totodată, dacă jurnaliștii de la Stopfals.md vor încălca normele deontologice, cititorii pot sesiza IFCN cu o plângere împotriva Stopfals.md. De asemenea, poate fi sesizat Consiliul de Presă din Republica Moldova.
ProFact Moldova este o inițiativă de colaborare media care reunește jurnaliști, experți, reprezentanți ai societății civile și academice în jurul obiectivului de a readuce jurnalismul înapoi unde îi este locul: în serviciul publicului și a cultiva în rândul cetățenilor noștri o cultură a verificării informațiilor care le sunt comunicate prin diferite mijloace. Echipa ProFact realizează monitorizarea și verificarea corectitudinii informațiilor distribuite în media (inclusiv a știrilor, fotografiilor, surselor, declarațiilor). Dacă în urma verificării unei informații constatăm ca aceasta este falsă, înșelătoare sau scoasă din context, o expunem atenției publicului larg alături de dovezi care susțin dezmințirea. #ProFact-Moldova
PROIECTE IMPLEMENTATE ÎN ANUL 2021
(inclusiv începute în anii precedenţi, dar care au continuat în anul 2022)
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total |
Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori |
Departamentul de Stat al SUA, Ambasada SUA în Republica Moldova |
15.07.2020 - 31.12.2021 |
$74,692 |
Scopul proiectului: Dezvoltarea gândirii critice în societatea moldovenească pentru a diminua impactul manipulării și dezinformării.
Obiective:
Obiectiv 1. Îmbunătățirea capacității de analiză și gândire critică a cetățenilor prin activități specifice de educație media, inclusiv prin publicarea și diseminarea produselor media care promovează consumul critic de informații în presa scrisă, în mediul online și în rețelele sociale, întâlniri cu consumatorii de produse media din toate regiunile țării.
Obiectivul 2. Formarea și dezvoltarea abilităților de consum critic de informații la tineri, inclusiv elevi, studenți și viitori profesori, printr-o competiție tematică creativă și o tabără tematică pentru studenții din clasele superioare ale colegiilor pedagogice din țară.
Denumire |
Finanţator |
Perioadă de implementare |
Bugetul total
|
Consolidarea rezilienței publicului larg și a jurnaliștilor în fața noilor provocări informaționale |
UNICEF Moldova, cu susținerea financiară a USAID |
01.07.2021 - 31.03.2022 |
MDL 1,187,696
|
Obiectivul 1. Consolidarea cunoștințelor și capacităților jurnaliștilor din mass-media locală și națională de a identifica și analiza informațiile false și manipulatorii despre coronavirus, metodele de protecție, vaccinare.
Obiectibul 2. Informarea obiectivă a populației generale referitor la importanța verificării informațiilor din mai multe surse și a identificării știrilor false.
Asociația Presei Independente
Str. București 41/5,
mun. Chișinău,
Republica Moldova,
MD-2012
Tel: +373 22 220 996, 22 220 995
Fax: +373 22 235 704
Email: stopfals@stopfals.md
Web: www.stopfals.md
Abonează-te
Toate drepturile de autor asupra design-ului platformei online www.stopfals.md, logo-ului, programării şi denumirii serviciilor aparțin Asociației Presei Independente (API).
Designed & Developed by EBSIntegrator