Portalul care te protejează de falsuri

Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan

31 mai 2020 2901
Articole, COVID-19
Colaj

În postarea de pe Facebook de acum o săptămână, care a generat un scandal diplomatic, premierul Ion Chicu i-a reproșat, cu titlu de replică, eurodeputatului din România, Siegfried Mureșan, că nu ar avea dreptul să critice Republica Moldova pentru modul cum gestionează criza COVID-19. Drept argumente, primul ministru a invocat date despre corupția în România, despre numărul de infectați și de decese înregistrate în județele Moldovei de peste Prut. Portalul StopFals.md a verificat afirmațiile premierului și a constatat că cel puțin două dintre afirmațiile lui Ion Chicu nu corespund adevărului.

Din postarea lui Ion Chicu pe Facebook, 22 mai 2020:

”Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal”. 

 

România, țara cu cea mai mare corupție din Europa” – FALS

Organizația internațională Transparency International realizează în fiecare an un clasament, numit Indicele Percepției Corupției, care cuprinde 180 de țări și teritorii și care este luat drept reper de Comisia Europeană. În ultimul clasament, pentru anul 2019, cel mai scăzut scor dintre țările Uniunii Europene îl are Bulgaria - 43 de puncte. După Bulgara urmează Ungaria și România, care au câte 44 de puncte, iar după ele – Croația, cu 47 de puncte. Pentru comparație: Republica Moldova are numai 32 de puncte în acest clasament, astfel, nivelul corupției în țara noastră este mai mare ca în România.

„Numai în județul Suceava sunt jumătate din numărul de bolnavi înregistrați în R. Moldova” – ADEVĂRAT

Am comparat datele ministerelor Sănătății din ambele țări la data de 27 mai 2020, la câteva zile după declarația premierului. Astfel, în județul Suceava erau înregistrate 3465 de cazuri confirmate, ceea ce constituie, într-adevăr, aproape jumătate din numărul de cazuri confirmate la acel moment în Republica Moldova – 7537 de cazuri.  

„Județele moldovenești au 40% din decedați din totalul pe România” – ADEVĂRAT

La 27 mai, când au fost analizate datele, în cele 8 județe din Moldova erau înregistrate 531 de decese urmare a infectării cu virusul COVID-19, în timp ce în toată România erau fixate 1227 de decese. Județelor Moldovei le revine, astfel, 43,28% din numărul total.

„În dreapta Prutului sunt de două ori mai mulți decedați de COVID-19 decât în stânga” – ADEVĂRAT

La 27 mai, data verificării, în Moldova din România erau înregistrate 531 de decese, iar în Republica Moldova – 274 de decese.

„Numărul populației în Moldova din România și în R. Moldova este egal” – FALS

Potrivit ultimelor date, pentru anul 2016, publicate de Institutul Național de Statistică al României, populația celor 8 județe ale Moldovei de peste Prut – Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, este de 4 945 245 de oameni, în timp ce populația Republicii Moldova constituie 2 681 734 de oameni, conform datelor Biroului Național de Statistică. Aceste date nu includ regiunea transnistreană unde locuiesc, conform datelor din 2015 ale autorităților regionale, peste 475 000 de oameni. Astfel, populația Moldovei de peste Prut este de circa 1,6 ori mai mare decât cea a Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

 

Afirmație Ion Chicu (22 mai 2020):

Verificare 27 mai 2020

Dovadă      

„Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”

FALS. Țara cu cel mai mare nivel de corupție din UE este Bulgaria. Ea este urmată de Ungaria și România.

Clasamentul Indicele Percepției Corupției, calculat de Transparency International în 2019, în care au intrat 180 de state și teritorii.

„Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea”

ADEVĂRAT. La 27 mai 2020, data verificării cifrelor, la Suceava erau confirmate 3465 cazuri, iar în Republica Moldova – 7537 de cazuri.

Date statistice ale Ministerului Sănătății din România.

„Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România”

ADEVĂRAT. La 27 mai, data verificării cifrelor, în cele 8 județe din Moldova erau înregistrate 531 de decese, din 1227 în total pe România. Asta constituie 43,28%.

Date statistice ale ministerelor Sănătății din România și din Republica Moldova.

„Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga…”

ADEVĂRAT. La 27 mai, data verificării cifrelor, în Moldova din România erau înregistrate 531 de decese, iar în Republica Moldova – 274 decese.

Date statistice ale ministerelor Sănătății din România și din Republica Moldova.

„…deși numărul populației este egal”

FALS. Numărul populației din cele 8 județe ale Moldovei este de circa 1,6 ori mai mare decât populația Republicii Moldova

Buletinul „Populația României pe localități la 1 ianuarie 2016”, elaborat de Institutul Național de Statistică al României (ultimele date valabile); Datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2019; Agenția oficială de știri de la Tiraspol Новости Приднестровья

 

Expert: „Manipularea fundamentală aici nu e în cifre, ci în încercarea de a crea din nimic un subiect de discuție, ca să acopere mediatic scandalul „kuliok”

A greșit premierul intenționat datele despre corupție și populație? Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, dezvoltare și politici locale în cadrul Organizației Obștești Expert-Forum din România, spune că, probabil, din calculele lui Ion Chicu au fost scoase două județe, Galați și Vrancea, care fac parte dintr-o altă regiune de dezvoltare decât celelalte șase județe moldovenești, pentru a obține un număr al populației cât mai apropiat de cel al Republicii Moldova. Problema însă nu ar fi în cifre, consideră Sorin Ioniță: „Manipularea fundamentala în ce a spus Ion Chicu nu e în cifre, ci în încercarea de a crea din nimic un subiect de discuție, pe o tema inexistentă (și iată, a reușit), folosind marote identitar-culturale, antrenând în tărăboi România. Totul ca să acopere mediatic scandalul „kuliok”. Manipularea e că ține presa ocupată cu chestii care nu contează, ca să nu se mai ocupe de cele care contează. Nu văd proastă informare aici. Dimpotrivă, a calculat bine procentele COVID. De unde se vede că declarația a fost bine pregatită, într-o piesă regizată, au muncit consilierii să calculeze cazurile în Moldova și România. Intenția era să mute atenția de pe instituțiile UE, unde e Siegfrid Mureșan, care critică legitim guvernul, către un tărăboi cu România și "românașii". Așa se face manipularea inteligentă – cu fapte și cifre corecte”.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

 

31 mai 2020 2901

Relevant

Comments 0