Portalul care te protejează
de falsuri

Alegerile din Găgăuzia: cine și al cui candidat este?

10 aprilie 2023 2291
Articole, Gândește critic!

În Găgăuzia, socialiștii din regiune care susțin candidatura lui Grigorii Uzun la funcția de bașcan, afirmă că Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) aflat la guvernare, l-ar susține în alegeri pe candidatul Dmitri Croitor. În calitate de argument ei invocă faptul că Președinta Maia Sandu „a măturat” toți ambasadorii numiți de Igor Dodon, cu excepția lui Croitor. Această informație nu corespunde realității.

Declarații că Dmitri Croitor ar fi candidatul partidului de guvernământ

Chiar de la începutul campaniei electorale pentru alegerile bașcanului Găgăuziei, reprezentanții Partidului Socialiștilor au afirmat că Dmitri Croitor ar fi susținut de PAS. Astfel, ex-președintele Igor Dodon, în alocuţiunea sa la ceremonia de lansare în campania electorală a candidatului Grigorii Uzun, desfășurată la Comrat, a declarat că socialiștii se vor confrunta cu candidatul guvernării. „La aceste alegeri vor fi doi candidaţi: va fi candidatul guvernării şi candidatul opoziţiei. Când mă refer la candidatul guvernării, am în vedere că acest candidat va fi susținut și de actualul bașcan, și de Maia Sandu”, a spus Dodon.

Afirmația că D. Croitor ar fi candidatul PAS este susținută și de deputatul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Leonid Chiosea. „Uite că și cei din PAS și-au desemnat candidatul. Întreaga resursă administrativă a M. Sandu a fost mobilizată pentru a-l susține. Constantinov (medelean) și Vlah cu limba ei română s-au implicat în totalitate în susținerea candidatului din partea PAS”, a scris Chiosea, publicând câteva poze în care Croitor împreună cu președintele APG Dmitri Constantinov se întâlnește cu locuitorii din Găgăuzia. Notă: „Medelean” este porecla neoficială a lui Dmitri Constantinov.

Careva argumente care ar explica de ce Croitor ar fi candidatul PAS nu au fost însă prezentate nici de către Dodon, nici de către Chiosea.

Pe cine susține PAS la aceste alegeri?

La sfârșitul lui martie, președintele PAS Igor Grosu a declarat că în cadrul alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze partidul său nu va susține niciun candidat. „Noi nu susținem pe nimeni dintre candidați în această cursă electorală. A fost o decizie a PAS. Urmărim cu atenție desfășurarea alegerilor în Găgăuzia. Pentru noi este foarte importantă desfășurarea corectă a acestor alegeri, pentru că nu sunt doar alegeri ale Găgăuziei, sunt alegeri care se desfășoară în Republica Moldova. Este decizia noastră politică. Noi am considerat că cel mai corect este să nu avem un candidat la aceste alegeri și sunt convins că este o decizie corectă”, a precizat Grosu.

Natalia Davidovici, deputată în Parlamentul Moldovei din partea PAS, a comentat declarațiile socialiștilor despre „conexiunile” lui Croitor cu PAS, menționând că îi vine greu să înțeleagă de ce a fost aleasă anume această strategie. „Poate au niște animozităţi personale cu dl Croitor și le pare că în acest mod îi reduc șansele de a repurta victorie. {...} Știu cu certitudine că în cadrul fracțiunii PAS nici candidatura lui Croitor, nici o altă candidatură pentru participarea în cadrul alegerilor la funcția de bașcan al Găgăuziei nu a fost pusă în discuție”, a precizat Natalia Davidovici pentru portalul Stopfals.md.

Stafful electoral al lui Croitor este condus de primarul de Ciadâr-Lunga care la alegeri a fost susţinut de socialiști

În cadrul acestor alegeri, Dmitri Croitor este susținut de bașcana Irina Vlah care are relații complicate cu partidul aflată la putere. Pe parcursul ultimilor doi ani, Vlah o critică permanent pe actuala Președintă Maia Sandu și deseori intră în polemică la ședințele Cabinetului de Miniștri.

Stafful electoral al lui Croitor este condus de primarul de Ciadâr-Lunga Anatolii Topal. În 2015, acesta a repurtat victorie la alegerile locale cu susținerea „Partidului Nostru” condus de Renato Usatîi, iar patru ani mai târziu – cu susținerea Partidului Socialiștilor.

Fals marca Grigorii Uzun: Sandu a înlocuit toți ambasadorii numiți de Dodon, în afară de Croitor

La funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor a fost desemnat pe 29 noiembrie 2019 prin decretul Președintelui de atunci Igor Dodon. „Mi-am exprimat convingerea că promovarea reprezentantului Găgăuziei în această funcție va contribui la consolidarea dialogului cu Ankara”, astfel a comentat la acel moment Dodon desemnarea lui Croitor.

Într-o intervenție recentă la postul public regional de televiziune GRT, candidatul la funcția de bașcan susținut de socialiști Grigorii Uzun a declarat că Maia Sandu a înlocuit toți ambasadorii numiți de Dodon, în afară de Croitor. „De curând am văzut o știre că anume el a fost numit de Igor Nikolaievici Dodon la postul de ambasador, deci el nu este din partea PAS. Dar trebuie de spus că Dodon a numit ambasadori în multe țări, însă actuala Președintă a înlocuit toți ambasadorii în afară de unul – conaționalul nostru”, a declarat Uzun.

Această declarație a lui Uzun nu corespunde realității. Dmitri Croitor nu este unicul ambasador desemnat pe timpul lui Dodon care și-a păstrat funcția în perioada Maiei Sandu. Bunăoară, la 27 mai 2020, Igor Dodon a semnat decretul cu privire la numirea a șapte ambasadori în următoarele țări: Letonia, Cehia, Bulgaria, Portugalia, Polonia, Irlanda și Italia. Toți continuă și în prezent să-și desfășoare activitatea în aceste funcții.

Croitor: este o tentativă de a mă discredita în fața alegătorilor

Candidatul la funcția de bașcan al Găgăuziei Dmitri Croitor a menţionat într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md că declaraţiile false ale socialiştilor sunt nişte tehnologii politice pentru a-l discredita. „Ei mă percep ca pe un adversar care trebuie discreditat în faţa alegătorilor din Găgăuzia. De ce o fac? E greu de spus, eu cred că întrebarea ar trebui redirecţionată către acel candidat care-şi permite să spună astfel de minciuni.”

Cine pe cine susţine?

În total, în cadrul acestor alegeri au fost înregistraţi opt candidaţi, dintre care şapte sunt independenţi. În afară de Dmitri Croitor şi Grigorii Uzun (care s-a înregistrat în calitate de independent, dar se bucură oficial de susținerea PSRM) mai candidează actualii deputați ai Adunării Populare Nicolai Dudoglo, Serghei Cimpoeș și Victor Petrov, fostul bașcan Mihail Formuzal și fostul deputat al APG Serghei Cernev. Unicul candidat desemnat oficial de o formațiune politică este Evghenia Guţul, înaintată de Partidul „Şor”.

Candidatura fostului deputat în Parlamentul Moldovei din partea Partidului Democrat (PDM) Nicolai Dudoglo este susţinută de unii politicieni locali care şi anterior au făcut echipă cu acesta. Printre ei se numără şi Valerii Ianioglo care a deţinut funcţia de prim-viceguvernator al Găgăuziei în perioada 2007-2015.

Fostul başcan Mihail Formuzal se bucură de susţinerea primarului de Vulcăneşti Victor Petrioglu şi a fostului şef al Direcţiei Tineret şi Sport Roman Tiutin, care anterior a făcut parte din echipa Irinei Vlah.

Primarul de Comrat Serghei Anastasov a luat decizia de a-l susţine pe Victor Petrov.

Piotr Garciu,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

10 aprilie 2023 2291

Relevant

Comments 0