Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 120
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
13 martie 2019 2018
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
11 martie 2019 262
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 186
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 315
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 587
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Alerta Ambasadei SUA: o atenționare ordinară a fost prezentată ca un plan de organizare a dezordinilor

22 februarie 2019 85
Articole
Colaj

La 21 februarie 2019 mai multe instituții media au citat o notă a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin care misiunea diplomatică anunță cetățenii americani că, după alegerile parlamentare din 24 februarie, „ca și în trecut, sunt posibile manifestații publice de amploare” și le recomandă să evite demonstrațiile.  

„Chiar și demonstrațiile pașnice pot deveni periculoase în orice moment. Întrunirile mari pot afecta traficul în oraș”, se arăta în alerta emisă de ambasada americană.

Unele portaluri de la Chișinău, Moldovatimes.com, de exemplu, au titrat: „Ambasada SUA la Chișinău atenționează americanii că după alegeri vor avea loc proteste”. Sputnik.md a scris: „SUA, în alertă: Atenționare pentru cetățenii americani aflați în Moldova”, iar portalul Stiri.md anunță: „SUA: Pericol de dezordini în masă după alegerile din Moldova”.

Jurnaliștii de la Sputnik isterizează cititorii, asociind că în țara noastră s-ar putea întâmpla evenimente similare celor de la Kiev desfășurate cu câțiva ani în urmă sau celor din prezent din Venezuela. „Având în vedere poziția Occidentului privind Maidanul de la Kiev și ceea ce se întâmplă acum în Venezuela, declarația Ambasadei americane privind posibile dezordini în Moldova după alegeri sună extrem de alarmant”, scrie Sputnik.md într-o analiză publicată după apariția știrii, amintind de declarația Ministerului rus de Externe privind implicarea SUA în alegerile din Moldova.

În realitate, astfel de notificări apar frecvent pe site-ul Ambasadei SUA la Chișinău. La rubrica „Mesaje pentru cetățenii americani” găsim o serie de atenționări cu privire la proteste, cum ar fi cea legată de invalidarea alegerilor primarului de Chișinău de vara trecută, sau alerte de securitate, cum ar fi explozia dintr-un magazin de la intersecția străzilor A. Mateevici și Armenească din Chișinău, care a avut loc primăvara trecută.

În context, unele site-uri au scris că mesajul ar fi apărut la câteva ore după ce președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul SUA Derek Hogan, la care au discutat despre alegerile din Moldova și au amintit că Igor Dodon și-a îndemnat susținătorii să fie gata de proteste.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan a declarat  că astfel de anunțuri constituie o practică consulară obișnuită pentru diplomația americană să preîntâmpine publicul dacă există suspiciuni de dezordine. „Anunțul a fost făcut public. Dacă era pentru uz intern, nu era nevoie de un anunț public. Deci, e un mesaj consular, adică pentru cetățeni. În opinia mea, s-a pornit de la tensiunea politică existentă și precedentul din aprilie 2009”, a comentat fostul diplomat.

Expert: Prin interpretări, unele media au sugerat o implicare a Ambasadei SUA în procesul electoral de după alegeri

Și Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, crede că ambasada a reieșit din experiența în Moldova din anii precedenți, în special după alegerile din aprilie 2009, când un protest pașnic a fost transformat într-o vărsare de sânge. „Ambasada SUA a emis alerte și cu alte ocazii sau scrutine electorale, numai că atunci nu au fost atât de mediatizate de presă. Aici sunt două explicații: cei de la guvernare de mulți ani prezintă pericolul „tancului rusesc”, de aceea toate media afiliate politicului au preluat informația, denaturând mesajul și prezentând și cine va organiza aceste proteste. Pe de altă parte, cei din Partidul Socialiștilor au încercat să prezinte asta ca o implicare a Ambasadei SUA în procesul electoral și după alegeri. Astfel, ei au fost cei care au preluat narativele promovate de serviciile speciale din Federația Rusă că SUA se implică în alegeri, că votul va fi furat, că PSRM va fi înlăturat etc. Până la urmă, victimele acestei manipulări și dezinformări rămân a fi cetățenii, în acest fel creându-se un sentiment de panică în rândul populației”, a explicat expertul. 

Pentru ziua de după alegeri, 25 februarie, sunt anunțate mai multe întruniri în spațiile publice din Chișinău. Printre altele, grupul civic „Occupay Guguță” a înștiințat Primăria capitalei că va desfășura un „marș de protest contra încălcărilor din campania electorală”.

ProFact Moldova

22 februarie 2019 85

Relevant

Comments 0