Portalul care te protejează
de falsuri

Armenia: Autorul unei pagini fake de Facebook a fost arestat pentru publicarea informațiilor false în rețelele sociale

9 ianuarie 2020 698
Articole
Captură video

Serviciul Național de Securitate (SNS) al Armeniei l-a reținut pe autorul unui cont fals de Facebook, care pe 3 ianuarie a scris că premierul acestei țări, Nikol Pashinyan, l-ar fi felicitat pe președintele american Donald Trump pentru acțiunile împotriva „unui oficial iranian de rang înalt”, cu referire la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani. Acțiunile internautului au fost calificate de autoritățile armene ca fiind „orientate spre incitarea ostilității naționale, rasiale și religioase”.

„Serviciul Național de Securitate anunță că în scopul asigurării securității informaționale a fost depistat utilizatorul contului fals de Facebook care a publicat și a difuzat informații care sunt calificate drept dăunătoare statului, societății și persoanei”, anunță Radio Azatutyun, care citează un comunicat al SNS al Armeniei.

Radio Azatutyun amintește că la 3 ianuarie curent, de pe contul de Facebook al unei persoane numite „Diana Harutyunyan” a fost publicată o informație precum că „prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan l-ar fi felicitat pe președintele SUA pentru acțiunile de succes împotriva unui militar iranian de rang înalt”. Serviciul Național de Securitate al Armeniei a publicat și imagini video de la reținerea unui bărbat care se presupune că este cel care a publicat informația falsă.

 

Sursa: SNS Armenia

Postarea falsă a fost preluată de presa azeră și iraniană

Miercuri, 8 ianuarie, bărbatul a fost arestat, anunță presa armeană, după ce fusese reținut pe 5 ianuarie. El este suspectat că ar fi comis acțiuni „orientate spre incitarea ostilității naționale, rasiale și religioase”. Potrivit postului Radio Europa Liberă, postarea falsă ar fi fost preluată și de mass-media din Azerbaidjan și Iran.

Premierul armean Nikol Pashinyan a postat la 4 ianuarie un scurt comentariu pe contul său de Facebook, în care menționează că este vorba de o știre falsă și regretă că libertatea de exprimare poate provoca amenințări la adresa securității naționale a țării sale.

Două arestări într-un an

Este al doilea caz în Armenia când o persoană este arestată pentru diseminarea știrilor false și a urii interetnice în rețelele sociale. Potrivit unui raport al organizației internaționale Freedom House, în aprilie 2019, SNS a reținut, apoi arestat autorul unei pagini de Facebook controversate, intitulată „High Spirit Armenia Open Society”, unde ar fi fost publicate informații false cu mesaje de „discriminare rasială, religioasă și de instigare a urii interetnice”, acțiuni contrare articolului 226 din Codul penal al Armeniei.

Artak Hambardzumyan, expert în domeniul media și comunicare din Armenia a declarat pentru portalul Stopfals.md că în această situație nu este necesară intervenția Serviciului Național de Securitate, dar trebuie operate modificări legislative: „Acest caz este al doilea când cineva este arestat de SNS pentru răspândirea unor știri false. În aprilie 2019, un utilizator al rețelelor socializare a moderat o pagină de Facebook extrem de critică față de Guvern, fiind acuzat de incitarea la „ura etnică, rasială sau religioasă”. Deși mulți experți locali au fost de acord că pagina răspândește dezinformare periculoasă, majoritatea au criticat rolul SNS în contracararea știrilor false. Sunt de acord că în ambele cazuri este vorba de dezinformare, ceea ce ar putea avea consecințe negative grave pentru public. De exemplu, în primul caz, utilizatorul a chemat oamenii să iasă pe străzi și să înjunghie membrii guvernului anterior. Cu toate acestea, cred că SNS nu este instituția care ar trebui să se ocupe de fake news și ar trebui modificată legislația pentru crearea unui organism independent care să se ocupe de această problemă”, conchide Artak Hambardzumyan.

Cornel Ciobanu, Lilia Zaharia

Stopfals.md

9 ianuarie 2020 698

Relevant

Comments 0