Falsuri recente
În ultimele zile, în rețeaua socială Facebook au apărut video-uri false în care apar mai multe persoane publice din Republica Moldova, inclusiv actorul Emilian Crețu, cântărețul de muzică populară Ion Paladi, jurnalistele Nata Albot și Lilu (Lilia Ojovan), dar și președinta aleasă Maia Sandu. În video-urile trucate sunt montate imagini video mai vechi, iar oamenii sunt îndemnați să participe la pseudo-concursuri cu premii bănești, promițându-li-se că vor fi primi bani de la aceste persoane publice. În schimb, internauților li se cer datele bancare pentru a fi făcute „plățile”.
Fals: 5000 de euro de la Emilian Crețu
Video-urile trucate sunt distribuite în Facebook ca și cum ar fi înregistrări în direct ale persoanelor publice. „Primele 500 de persoane care comentează cu cuvântul „Dragoste” la videoclipul meu live... vor primi 5000 de euro în numerar de la mine și este real... de acum înainte”, este mesajul fals transmis din numele lui Emilian Crețu, în postare fiind folosite și câteva imagini ale actorului.
Emilian Crețu este surprins de naivitatea celor care s-au înregistrat la așa-zisele concursuri și indignat de tupeul escrocilor. „Îmi stau în gât (n.r.: „concursurile”). Din păcate, sunt și oameni care îi cred pe escroci și chiar le dau datele cardului bancar. Am anunțat deja și pe Instagram că nu este adevărat. Să ne gândim logic: cum pot să dau 5000 de euro la peste 500 de persoane??!”, a declarat actorul pentru portalul Stopfals.md. El spune că nu a anunțat poliția referitor la aceste escrocherii din mediul online.
Mai multe pagini false ale lui Ion Paladi
Și cântărețul de muzică populară Ion Paladi este victima aceluiași tip de escrocherii. În Internet sunt câteva pagini false cu numele Ion Paladi, unde sunt promovate diverse concursuri false, iar unor internauți li se cer și datele cardurilor. Artistul îi atenționează pe oameni să nu creadă acestor șiretlicuri și să se informeze despre activitatea sa artistică doar de pe pagina sa oficială care conține o bifă albastră, semn că pagina este reală. Ion Paladi a menționat pentru portalul Stopfals.md că nici el nu a sesizat oamenii legii, însă le recomandă oamenilor să raporteze orice pagină sau grup unde li se cer informații personale.
Nata Albot: Vă rog, nu vă lăsați atât de ușor păcăliți!
Au fost folosite de escrocii din mediul online și numele și imaginea jurnalistei Nata Albot, internauții fiind mințiți că vor câștiga bani dacă participă la un concurs, chipurile organizat de ea. Nata a scris un mesaj în rețelele sociale în care îi atenționează pe oameni că este o păcăleală. „Atenție, escroci! Nu credeam că va trebui să fac asta, dar oameni buni, vă rog nu vă lăsați atât de ușor păcăliți. Și dragi copii, este foarte important să le explicați părinților voștri ce este un scam (n.r.: în traducere din engleză: „escrocherie”) și că nimic nu cade degeaba din pod, nici măcar Orheilandu lui Șor. Îmi scriu tot felul de pensionare și îmi cer 5000 de euro. Eu înțeleg că e greu, coronavirus, dar mintea nimeni nu v-o poate lua. Cel puțin așa sper”, a scris jurnalista.
Lilu: Nu oferiți nimănui datele cardurilor!
Și jurnalista Lilia Ojovan (Lilu) a anunțat pe Facebook că escrocii îi folosesc numele și imaginea. „Nu am dat bani și mașini niciodată pe rețelele de socializare și niciodată NU voi da. Nu mai credeți tot ce vedeți pe net. Nu participați în concursurile FAKE care îmi folosesc imaginea pentru a fura banii de pe cardurile voastre. Nu oferiți NIMĂNUI datele cardurilor. O să rămâneți fără bani. De raportat am obosit. Doar dispare una și apare altă pagină. Îmi schimonosesc numele în toate felurile și e tare greu când nu poți să faci nimic. Am anunțat autoritățile, dar securitatea cibernetică suferă în toată lumea”, spune Lilia Ojovan.
Imaginea Maiei Sandu – furată de escroci
Escrocii au creat nu numai pagini false de Facebook, dar și site-uri false. Bunăoară, pe site-ul Maiasanduwinn.blogspot.com internauții sunt îndemnați să se înregistreze la un „concurs”, pentru a câștiga un card de credit. Pe site este imaginea președintei alese Maia Sandu, iar alături apar teancuri de bancnote de 200 de lei. În pagina de jos a site-ul fals, sunt postate mesaje la fel false ale „câștigătorilor concursului” care ar fi intrat în posesia „premiilor”.
O altă pagină de Facebook falsă, intitulată Crăciun special, la fel este însoțită de imaginea Maiei Sandu, iar oamenii sunt îndemnați să participe la concursuri. Pagină falsă a dispărut la scurt timp de la apariție.
Portalul Stopfals.md îi îndeamnă pe utilizatorii rețelelor sociale să nu se înregistreze la niciun concurs de acest fel, să nu transmită informații personale, cum sunt datele bancare sau adresele de domiciliu.
Raportați orice informație falsă pe pagina Semnale.stopfals.md
Lilia Zaharia
Stopfals.md
Relevant
Comments 0