Portalul care te protejează
de falsuri

Cazurile Navalnîi și Skripal: același Noviciok, aceleași mesaje propagandistice

11 septembrie 2020 609
Articole, Alte produse ale partenerilor
Imagine simbol
Sursa: Euvsdisinfo.eu

Jurnaliștii și experții portalului Euvsdisinfo.eu au analizat cum a reflectat mass-media pro-Kremlin presupusa otrăvire a opozantului rus, Alexei Navalnîi cu Noviciok, o neurotoxină periculoasă. După documentarea mai multor știri, reportaje și editoriale, s-a constatat că sursele media care promovează politica Kremlinului diseminează în cazul lui Navalnîi aceleași narative pe care le-a propagat în anul 2018 în cazul otrăvirii cu Noviciok a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul britanic Salisbury.

Asemănările dintre mesajele de dezinformare și de propagandă răspândite în cazul ambelor incidente sunt izbitoare. În ambele cazuri, otrăvirile au fost descrise ca provocări externe, organizate de Occident sau de Marea Britanie pentru a impune sancțiuni și a transmite mesaje propagande anti-ruse. De asemenea, mass-media pro-Kremlin prezintă otrăvirile ca un semn al luptelor politice interne din Germania și Marea Britanie.

„Fără dovezi”

În mod obișnuit, aceste afirmații sunt asociate cu negarea oricărei implicări și cu acuzații că „nu există dovezi că Navalnîi a fost otrăvit” sau că „Londra nu are dovezi ale complicității Moscovei la otrăvirea Skripalilor”. Un alt narativ – „fără cooperare” este prezent prin afirmații că „Berlinul refuză cu încăpățânare să coopereze și să ofere informații” sau acuzația că guvernul britanic ar fi ignorat propunerile constructive de cooperare ale Rusiei.

Țapii ispășitori – serviciile secrete

Mass-media pro-Kremlin a fost foarte inventivă atunci când a căutat „țapii ispășitori”. În ambele cazuri de otrăvire, au fost învinuite constant forțele și serviciile speciale occidentale. În cazul lui Navalnîi, s-au făcut afirmații că starea de comă a fost cauzată de un regim alimentar greșit (fără a explica detaliile despre dietă). În cazul lui Skripal, alcoolismul, dependența de droguri, starea de sănătate precară și, în cele din urmă, eventualul suicid au fost descrise ca boli profesionale pentru foștii spioni.

Noviciok, produs american?

Mass-media pro-Kremlin a afirmat și încă afirmă că Noviciok este produs în Statele Unite. Fiind criticate în mod voalat produsele americane, mass-media pro-Kremlin susține, de asemenea, că Noviciok provoacă de obicei convulsii și deces, nu comă. ...Și, la urma urmei, „ce fel de otravă militară mai e și asta, dacă nimeni n-a murit?”

Sursa: Euvsdisinfo.eu

Traducerea și adaptarea: Stopfals.md

11 septembrie 2020 609

Relevant

Comments 0