Portalul care te protejează
de falsuri

#Checked: Bogdan Țîrdea preferă să manipuleze prin statistici false

21 august 2017 722
Articole

În cadrul emisiunii „На Самом Деле” („De fapt”– trad.) din 10.06.2017, analistul și deputatul fracțiunii PSRM Bogdan Țîrdea declara că în jur de 150 de întreprinderi din R. Moldova s-ar fi întors pe piața rusă, iar în primele cinci luni ale anului 2017 exporturile moldovenești în Federația Rusă au crescut cu 42%. Propunem să verificăm datele respective folosind metodele consacrate de fact checking.

Analiza titlului: Titlul „На Самом Деле „Провал антироссийского демарша ДПМ” 10.06.17” este neutru, fiind caracteristic filmulețelor urcate pe canalul NTV Moldova de pe You Tube.

Context: Declarația este făcută în contextul difuzării emisiunii „На Самом Деле” pe postul NTV, unde analistul Bogdan Țîrdea – ideolog neoficial al PSRM, prezenta principalele realizări ale președintelui Dodon în urma celor cinci vizite de lucru efectuate în Rusia.

Falsul narativ: Potrivit realizatorului emisiunii, în urma celor cinci întâlniri avute cu omologul său de la Kremlin, președintele Dodon ar fi obținut: 1) amnistia a circa 100 mii de muncitori moldoveni aflați în Rusia; 2) întoarcerea pe piața rusească a circa 150 de întreprinderi moldovenești, precum și 3) creșterea exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața rusească cu 42%, în decurs de numai cinci luni ale anului 2017 (min. 2:46 – 3:07).

Date factuale: Luând în considerare faptul că nici până în prezent nu sunt disponibile date statistice oficiale privind numărul real al muncitorilor moldoveni din Rusia care ar fi beneficiat de amnistia instituită în urma „vizitelor” președintelui Dodon la Kremlin, precum și cifra reală al companiilor moldovenești care au scăpat de embargourile/interdicțiile impuse de Rospotrebnadzor (2006, 2013, 2014), revenind brusc pe piața rusă; posibil ca analistul Țîrdea să fi inventat cifrele prezentate în cadrul emisiunii, mai ales că nu s-a referit la nicio sursă oficială. Vom încerca cel puțin să corelăm cifrele cu câteva date obținute de echipa CheckMedia.

Potrivit datelor extrase din comunicatele publicate pe site-ul oficial al Rospotrebnadzor, în 2013, din cele 43 de firme moldovenești producătoare de băuturi alcoolice, doar 21 de companii exportau pe piața din Rusia; urmând ca în 2014, în urma interdicțiilor impuse de Moscova ca urmare a semnării Acordului de Asociere cu UE de către Chișinău, volumul acestei categorii de exporturi pe piața rusă să se reducă la 56 644,8 litri de alcool.

În intervalul anilor 2015-2016, pe lângă câteva companii din regiunea separatistă transnistreană, embargoul rusesc este anulat pentru următoarele companii din UTA Găgăuzia: „Vina Comrata” SA, „Tomai Vinex” SA, „Invinprom” SRL, Î.M. „KAZAYAK-VIN” SA și „Vinăria Bostavan” SRL, și asta în urma solicitării oficiale din partea bașcanului autonomiei găgăuze – Irina Vlah. În 2017, doar o singură companie producătoare de vinuri a reușit să recapete licența de export în Rusia – SA „CRICOVA”, chiar dacă Dodon și-a pus mari speranțe în delegația de la Rospotrebnadzor trimisă în inspecție la 13 vinării.

Promisiunile demnitarilor ruşi de a facilita exportul de produse din Moldova şi de a extinde lista ei de furnizori pe piaţa Federaţiei Ruse s-au soldat cu noi restricții. Un caz emblematic este cel al introducerii restricțiilor temporare de către Rosselhoznadzor la export pentru șase din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, „Antadro”, „Gavris-Prim”, „Lamos-Carne”, „Tehnostel Car” şi „Navelina”. Cele șase întreprinderi nu-şi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din aprilie 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii după semnarea Acordul de Asociere cu UE. În prezent mai sunt doi exportatori de carne care au certificatele suspendate: SC „CARNE-SUD” SRL și „CARMEZ” SA.

Analistul Țîrdea dezinformează intenționat și pe tema creșterii exporturilor moldovenești cu 42% pe piața rusească. Conform comunicatului de presă emis de Biroul Național de Statistică (BNS), această creștere de +42% a exporturilor se referă la perioada ianuarie-aprilie 2017 (deci patru luni și nu cinci), comparativ cu perioada similară a anului 2016 – fapt omis în emisiune. Să nu uităm că anul încă nu s-a încheiat, iar evoluția lunară a exporturilor variază și în funcție de sezonul agricol (Figura 1):

Tehnica dezinformării: Manipularea prin falsuri, logica falsă.

Sursa: NTV Moldova este un post de televiziune a cărei licență de emisie a fost obținută la sfârșitul anului 2015 de către firma administratoare – Exclusiv Media SRL aflată în proprietatea lui Corneliu Furculiță și administrată de consilierul socialist Petru Burduja. Mai mult, NTV Moldova folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Mai multe detalii aici.

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN, dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumentî i faktî), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

În 2016, echipa de jurnaliști de investigații de la Rise Moldova descoperă o schemă a unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas, prin care Partidul Socialiștilor a transferat pentru campania prezidențială 33 milioane lei (1,5 milioane euro), sumă care depășește cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015. Transferul este asigurat de Exclusiv Media SRL prin împrumuturi către persoane afiliate Partidului Socialiștilor. Mai multe detalii aici.

21 august 2017 722

Relevant

Comments 0