Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19

27 martie 2020 2293
Articole, COVID-19
Colaj

Chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat blocarea a 54 de site-uri de știri false, în rețelele sociale continuă să circule dezinformări în legătura cu pandemia COVID-19. Un bărbat a bătut un copil care tușea, crezând că este infectat cu COVID-19”, toți cetățenii români, aflați în Italia, vor fi trimiși acasă” – sunt doar câteva titluri de știri false care circulă în mediul online, pentru a acumula cât mai multe click-uri și a induce panică.

FALS: Toți cetățenii români, aflați în Italia, vor fi trimiși acasă

Site-ul de falsuri Breackingnews.xyz a titrat: 24 de ore pentru Români să părăsească Italia, acesta este termenul impus de statul italian. În text se spune că toți cetățenii români aflați în Italia vor fi trimiși acasă. O decizie în acest sens a fost luată de guvernul italian, azi dimineață. Rugăm respectuos să părăsiți țara timp de 24 de ore. Motivul este insuficiența locurilor libere în spitale, care sunt pline cu pacienți bolnavi de Coronavirus COVID-19. Articolul a fost publicat pe 18 martie, este însoțit de o poză a premierului italian Giuseppe Conte și nu poate fi citit, dacă nu îl distribuiți în rețeaua socială Facebook. Această informație este falsă, guvernul italian nu a emis un asemenea ordin.

FALS: Un bărbat a bătut un copil care tușea, crezând că este infectat cu COVID-19

În altă informație, publicată de site-ul de știri false Ro.portal-news.info se spune că Un bărbat a bătut un copil pentru că acesta tușea în ascensor. Credea că are CORONAVIRUS....”. Un asemenea incident nu a fost raportat public și nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă.

FALS: Doi medici, împușcați mortal de către un pacient care a fugit din spital

Și site-ul de știri false Actual-news.site a publicat două dezinformări, în care anunță că Mai mulți elevi și-au invitat profesorii la școală pentru a face ore, oamenii nu rezită să stea în carantină și Doi medici împușcați mortal, de către un pacient care a fugit din spital infectat cu COVID-19...”. Articolele nu pot fi citite până nu sunt distribuite pe Facebook.

Amintim că la 20 martie și la 24 martie, SIS a publicat comunicate în care anunța că 54 de site-uri care publică știri false vor fi blocate în perioada stării de urgență. Cu toate că în lista publicată de SIS figurează și site-urile de știri false Actual-news.site și Ro.portal-news.info, la data de 27 martie, acestea încă erau active.

Portalul Stopfals.md vă recomandă să vă informați despre pandemia de coronavirus doar din surse sigure, cum ar fi site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri de maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează și actualizează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE (actualizată la data de 26.03.2020)

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

 

27 martie 2020 2293

Relevant

Comments 0