Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de știri false: din 1 martie vor fi scoase toate restricțiile, moldovenii vor primi cetățenie română în 20 de zile, iar termoscanarea provoacă cancer

1 martie 2021 3353
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Rețelele sociale continuă să fie intoxicate cu știri false și speculații, iar consumatorii semnalează tot mai des pe platforma Semnale.stopfals.md diverse falsuri distribuite de site-uri obscure. În ultimele săptămâni, autorii de falsuri au dezinformat că președinta Maia Sandu dizolvă Parlamentul sau că intenționează să anuleze restricțiile legate de pandemie. Tot președintei i-a fost atribuită afirmația că moldovenii vor primi cetățenie română în 20 de zile. În toate cazurile, informațiile sunt false.

Fals: Maia Sandu a declarat că din 1 martie vor fi scoase toate restricțiile”

Site-ul de știri false Ro.portal-news-24h.xyz a dezinformat că „Maia Sandu a declarat că nu există nici un fel de COVID-19, iar din 1 martie vor fi scoase toate restricțiile”. Autorii falsului au afirmat că președinta nu crede în existența virusului, comparând COVID-19 cu o gripă obișnuită și atribuindu-i un citat fals: „Suntem duși de nas, este un experiment social la care Moldova nu va mai fi parte. (..) Gripa a fost, este și va fi în continuare, dar asta nu trebuie sa împiedice lumea să-și trăiască viața fără restricții. Președinta R. Moldova Maia Sandu nu a făcut asemenea declarații, dimpotrivă, de fiecare dată atenționează asupra pericolului acestui virus și cere respectarea măsurilor de protecție. La 15 februarie 2021, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până pe 15 aprilie și a instituit măsuri suplimentare de restricție. Totodată, pe 26 februarie a anunțat că în perioada 1-15 martie, va fi instituit un regim special de activitate pe toată țara.

Fals: „Salariul minim crește până la 8000 de lei”

Același site a mai dezinformat că „salariul minim în Moldova va fi de 8000 lei de la 1 mai 2021”, din nou cu trimite la Maia Sandu. Această informație și citatul sunt false, la fel ca și afirmația că Maia Sandu „îi va obliga pe toți (n.r. angajatorii) să ridice salariile, iar cei ce nu se vor conforma, vor fi trași la răspundere”. În realitate, recent, deputatul PAS Dan Perciun a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind stabilirea salariului minim atât în sectorul real, cât și cel bugetar. Legiuitorul consideră că salariul minim ar trebui să fie de cel puțin patru mii de lei. Până în prezent, Curtea Constituțională nu a emis nicio decizie în acest caz.

Fals: „Din 1 martie pensiile se măresc cu 60%”

Un alt fals inventat de Ro.portal-news-24h.xyz este că „Din 1 martie pensiile se măresc cu 60%”, la fel cu trimitere la Maia Sandu. Nici în acest caz, afirmațiile nu corespund realității pentru că președinta R. Moldova nu a făcut asemenea afirmații și nici nu are competențe de a lua decizii de acest fel. Potrivit legii, asemenea decizii se stabilesc de către Guvern și sunt aprobate de Parlament. În bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nu sunt incluse mijloace financiare pentru asemenea plăți.

Fals: „Maia Sandu dizolvă Parlamentul!”

„Decis! Maia Sandu dizolvă Parlamentul! Nu avem nevoie de 101 lenoși” este o altă dezinformare a aceluiași site dubios. Până acum, Maia Sandu nu a anunțat o asemenea decizie. Conform Constituției, Legislativul poate fi dizolvat de șeful statului doar în două cazuri: în cazul imposibilităţii învestirii unui nou guvern (în 45 de zile) sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

Fals: „Din 1 martie moldovenii vor primi cetățenie română în 20 de zile”

Un al site care publică frecvent știri false, Bn-news-romania.info a anunțat că „Maia Sandu a declarat că din 1 martie moldovenii vor primi cetățenie română în 20 de zile”. În text se afirmă că președinta ar fi făcut un demers la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) din România, iar la depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române, moldovenii vor prezenta doar buletinul și procesul de eliberare a certificatului de cetățenie va dura doar 20 de zile calendaristice. Și această afirmație este falsă. Președinta R. Moldova nu a făcut niciun demers către ANC și nici nu a declarat așa ceva. Atât procedura de depunere, cât și termenul de redobândire a cetățeniei române rămân neschimbate. Potrivit ANC, Comisia pentru Cetățenie verifică îndeplinirea condițiilor necesare redobândirii cetățeniei române timp de cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii.

Fals: „Agresoarea de la Ciocana a fost condamnată la 5 ani de închisoare”

Un alt site care publică falsuri – Jurnalstiri.site a dezinformat că „agresoarea de la Ciocana a primit 5 ani de închisoare”. Afirmația este falsă, iar titlul nu corespunde conținutului textului. Acest site a preluat de pe două site-uri știrea despre cazul minorei bătute de alte câteva fete și a publicat-o cu un titlu fals. Amintim că, la 7 februarie curent, în mass-media și pe rețelele sociale au apărut imagini video în care un grup de tinere lovesc o altă minoră. Pe 15 februarie, șeful adjunct al Poliției Chișinău, Lilian Luca, a anunțat în cadrul ședinței Primăriei că acest caz este investigat de către oamenii legii în cadrul a trei cauze penale. Până în prezent, rezultatul anchetei nu a fost anunțat, cu atât mai puțin nu a fost pronunțață vreo decizie judecătorească.

Fals: „Termoscanarea provoacă cancer”

Tot în rețele sociale este distribuită o poză cu un text care anunță cetățenii că „termoscanarea provoacă cancer”. Pentru a atrage atenție, textul a fost scris cu majuscule, este însoțit de o imagine în care apare o mână cu iritații purulente ale pielii și îndeamnă oamenii să evite măsurarea temperaturii cu termometrul electronic. Aceste afirmații sunt false. În realitate, nu există niciun studiu credibil care să confirme că termoscanarea provoacă cancer sau că, în general, termometrele electronice ar fi periculoase.

Toate aceste dezinformări au fost publicate pentru vizualizări, iar unii internați creduli s-au grăbit să le distribuie, fără a le verifica. În toate cazurile, este vorba de site-uri dubioase care afișează doar titlurile și pozele, iar conținutul poate fi citit doar dacă este distribuit pe rețelele sociale.

ATENŢIE:

Ro.portal-news-24h.xyz, Bn-news-romania.info și Jurnalstiri.site sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

 

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

 

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

1 martie 2021 3353

Relevant

Comments 0