Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: din 1 septembrie toți moldovenii vor fi deportați din UE și 30 de zile de carantină pentru moldovenii reveniți acasă

14 august 2020 2013
Articole, COVID-19
Colaj

Deja de câteva luni, majoritatea dezinformărilor publicate pe site-urile de știri false se referă la situația provocată de noul coronavirus. În ultimele două săptămâni site-urile de falsuri au dezinformat că Uniunea Europeană va deporta toți moldovenii, deoarece Republica Moldova s-ar afla într-o așa-zisă listă neagră. Tot cu referire la noul coronavirus, au fost publicate falsuri că moldovenii care revin acasă vor sta în carantină 30 de zile sau că toți cetățenii vor fi testați obligatoriu împotriva COVID-19, cu riscul de a fi sancționați.

FALS: Uniunea Europeană deportează toți moldovenii de la 1 septembrie

După ce o perioadă a fost blocat, site-ul de falsuri Ziarulmoldovei.site a reapărut cu noi falsuri. În una din „știri” site-ul anunță că „UE deportează toți moldovenii de la 1 septembrie”, decizia fiind adoptată de Comisia Europeană „deoarece R. Moldova a fost pusă în lista neagră a țărilor cu cel mai înalt risc de infecție Coronavirus. Deportul se va aplica pe o perioadă de 2 ani de zile” (stilul și ortografia textului au fost păstrate – nota red.). Informația este falsă, Comisia Europeană nu a făcut un asemenea anunț, moldovenii nu vor fi deportați de la 1 septembrie, iar deciziile de deportare din țările membre UE nu sunt luate de Comisia Europeană. Unii internauții au crezut acestor dezinformări, iar articolul de pe site-ul de știri false a adunat peste 9.000 de vizualizări și a fost distribuit pe Facebook de peste 400 de ori, generând 200 de comentarii.

FALS: Din 15 august, moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați să stea în carantină 30 de zile

Același site, altă minciună: „din 15 august, moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați să stea în carantină 30 de zile cu control zilnic din partea sectoristului și a medicului de familie”, deoarece „în ultima perioadă numărul de persoane infectate a crescut, multe cazuri sunt din import, iar perioada de 14 zile de carantină este insuficientă”. Și acest articol, care la fel abundă în greșeli gramaticale, dezinformează publicul și atribuie citate false autorităților. Potrivit Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 24.07.2020, persoanele care traversează frontiera de stat sunt obligate să respecte regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile. Până la data de 14 august 2020, o altă decizie în acest sens nu a fost anunțată.

FALS: Toți cetățenii vor fi testați obligatoriu împotriva COVID-19, în caz contrar riscă amenzi

Site-ul de știri false Jurnalstiri.site anunță că „a fost aprobată noua lege prin care se obligă toți cetățenii țării să prezinte un test СОVID la medicul său de familie până la sfârșitul lunii curente, în caz contrar riscă amenzi până la 15 mii de lei”. Informația din acest articol, care este plină de greșeli gramaticale și de punctuație, este una falsă. Textul nu are nicio sursă credibilă și nici nu este menționat la ce țară se referă această „decizie”. Nici în Republica Moldova și nici în România o asemenea lege nu a fost adoptată.

FALS: Noul coronavirus a fost doar o alarmă falsă

Site-ul de falsuri Actual-news.site a scris că „noul Coronavirus a fost doar o alarmă falsă, iar pericolul reprezentat de СОVID-19 a fost supra-estimat și nu depășește amenințarea sănătății publice”. Autorii fac referire la un document care ar fi fost elaborat la comanda Ministerului de Interne din Germania de un grup de oameni de știință. Stopfals.md a demontat anterior acest fals. În realitate, acest document nu a fost emis de către Ministerul de Interne al Germaniei și nici o subdiviziune a ministerului nu a participat la redactarea acestuia. El a fost redactat de către o persoană fără competențe în domeniu, iar Ministerul de Interne de la Berlin nu i-a cerut să facă acest lucru.

Știri false create pe baza unor evenimente reale pentru a acumula vizualizări

Iar site-ul de știri false 24h-news.site a titrat că  „Un vaccin anti COVID-19 în România va costa 800€”. Conținutul acestei „știri” nu are nicio legătură cu titlul acesteia. De fapt, în text se afirmă că „Rusia este prima țară din lume care va începe vaccinarea populației împotriva coronavirusului, cu referire la anunțul președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Rusia a aprobat primul vaccin contra Covid-19. La nivel internațional nu există confirmare a eficienței vaccinului rusesc, iar Rusia este acuzată că nu a respectat etapele de testare obligatorii în cazul vaccinurilor noi. Potrivit, Organizației Mondiale a Sănătății „există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranță și trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia”.

În toate cazurile de mai sus știrile nu pot fi citite până nu sunt distribuite pe Facebook.

ATENŢIE:

Actual-news.site, Jurnalstiri.site, Ziarulmoldovei.site, 24h-news.site sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

14 august 2020 2013

Relevant

Comments 0