Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de știri false: începe vaccinarea obligatorie pentru elevi și bugetari, Maia Sandu va scădea prețurile la carburanți, iar tinerii părinți vor primi 100.000 de lei la nașterea fiecărui copil

22 ianuarie 2021 1345
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

La început de an, cele mai multe dezinformări publicate de site-urile de știri false au vizat-o pe președinta Maia Sandu, despre care s-a scris că va scădea prețurile la carburanți sau va oferi indemnizații sociale mai multor categorii de persoane. De asemenea, pe rețelele sociale au fost răspândite știri false despre vaccinarea împotriva coronavirusului. Două site-uri de știri false au publicat dezinformări despre decesul unor persoane publice. În toate cazurile, falsurile au fost publicate pentru a acumula vizualizări și distribuiri.

 

Dezinformări despre vaccinul anti-COVID-19...

La scurt timp după ce a fost autorizat primul vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, site-urile de clickbait au început să inventeze diferite falsuri despre vaccin și vaccinare. Astfel, Bn-news-romania.info a dezinformat că „Europa ne donează 3 milioane de doze”, iar atribuind un citat fals Maiei Sandu au mințit că vaccinarea este obligatorie pentru bugetari și copii și va începe din ianuarie. R. Moldova nu dispune încă de vaccin, iar imunizarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie. Totodată, planul de imunizare prevede că vaccinarea va începe din februarie curent, iar în prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, primele doze de vaccin anti-COVID ar urma să ajungă în țara noastră la sfârșitul lunii ianuarie prin intermediul platformei internaționale COVAX, creată de Organizația Mondială a Sănătății.

Cu un text similar, dar cu titlul schimbat, același site de știri false a mai afirmat că nu vor fi primiți la școală copiii ne-vaccinați anti-COVID-19, din nou atribuind un citat fals președintei Maia Sandu. În realitate, autoritățile nu au anunțat nicio decizie cu privire la obligativitatea de a vaccina copiii.

...despre prețurile la combustibil...

„Președinta Maia Sandu va scădea prețurile la combustibil începând din martie 2021” – este o altă dezinformare a aceluiași site dubios Bn-news-romania.info. Potrivit legii, prețurile la carburanți nu sunt reglementate de președintele Republicii Moldova, de Guvern sau de Parlament. Titularii de licențe stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, iar funcțiile de reglementare a pieței îi revin Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Energetică.

...și despre ajutoare pentru copii, persoane nevoiașe și pensionari

Același site a mai dezinformat că „fiecare copil va primi câte 500 de lei de Paște și de Crăciun până la 18 ani, începând cu 14 ianuarie”, din nou cu trimite la Maia Sandu. Această informație și citatul sunt false, la fel ca și afirmația că „pensionarii și persoanele social vulnerabile, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei, ar urma să primească câte 600 de lei de Paște”. În bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nu sunt incluse mijloace financiare pentru alocații pentru copii cu ocazia sărbătorilor religioase. Totodată, pensionarii și beneficiarii de alocații sociale a căror cuantum lunar nu depășește 4.000 de lei urmează să beneficieze în 2021 de un suport financiar unic în mărime de o mie de lei.

Alt site de știri false Portal-news-24h.xyz a dezinformat că „indemnizația unică la naștere crește cu aproape 80.000 de lei, iar tinerii părinți vor primi 100.000 de lei la nașterea fiecărui copilului”. Și asta este o minciună, în 2021, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului este de 9.459 de lei.

Minciuni despre decesul unor vedete și persoane publice cunoscute

A devenit victima site-urilor de știri false și Cleopatra Stratan, fiica interpretului Pavel Stratan.  Un text publicat de site-ul Bn-news-romania-365.xyz anunța că ea ar fi decedat într-un accident rutier, în accident fiind implicat și logodnicul acesteia, artistul român Edward Sanda.

Într-o altă știre falsă, distribuită de Ro.portal-news-24h.xyz se spune că „Leonid Iakubovici, prezentatorul rus al emisiunii-concurs „Pole Ciudes” a murit din cauza infecției de Covid19”.

Toate aceste dezinformări au fost publicate pentru vizualizări, iar unii internați creduli s-au grăbit să le distribuie, fără a le verifica. În toate cazurile, este vorba de site-uri dubioase care afișează doar titlurile și pozele, iar conținutul nu poate fi citit până nu distribui articolul pe rețelele sociale.

ATENŢIE:

Bn-news-romania.info, Bn-news-romania-365.xyz, Portal-news-24h.xyz și Ro.portal-news-24h.xyz sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

 

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

22 ianuarie 2021 1345

Relevant

Comments 0