Portalul care te protejează
de falsuri

Cu „ambele mâini pentru pace” și gura pentru război. Tălmăricile apocaliptice ale unui cleric al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove

20 octombrie 2022 1532
Articole, Gândește critic!
Captură video

Parohul Bisericii „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Serafim Goncear, din municipiul Chișinău a transmis în cadrul  emisiunii Revelații” de la Tezaur TV mesaje  care justifică războiul din țara vecină, argumentând iminența unui eventual al treilea război mondial pentru „curățarea lumii prin sânge”. Deși declarația clericului Mitropoliei Moldovei reprezintă o mostră a discursului propagandistic al Bisericii Ortodoxe Ruse, care justifică atrocitățile Rusiei împotriva Ucrainei, moderatoarea emisiunii nu a intervenit să îl contrazică pe paroh, dar i-a adresat întrebări de concretizare, permițându-i preotului să-și continuă pledoaria pro-război.

Timp de aproape trei minute (de la min: 35) parohul spune că în cărțile sfinte acest război este permis. „Chiar Dumnezeu dă voie să se ucidă o țară întreagă... O năvălit și se ucide frate cu frate. [Dumnezeu] Dă voie la arma ceea care poartă dreptate [...] Arma ceea care e binecuvântată poartă dreptate și face binele... […] E bine să se verse sânge. Să se curețe pământul prin sângele tinerilor ăștia... decât sistema (sic!) asta necurată a computerizării... care îl pune pe tot omul să se lepede de Dumnezeu. Asta e lepădare de Dumnezeu [...] Adică, al treilea război mondial trebuie să fie [...] să se curețe lumea prin sânge ca să nu se înmulțească răutatea”, a declarat parohul Serafim Goncear în cadrul emisiunii, făcând trimitere la Sfânta Scriptură.

Emisiunea a fost încărcata pe canalul de YouTube al postului de televiziune, apoi promovată în rețeaua Facebook.

Identificarea „răului” necesar

Declarația parohului Bisericii „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” reprezintă o mostră a discursului antagonist al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. După agresiunea  neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, divizează credincioșii între „cei care susțin valorile Occidentului decadent” și „cei care susțin adevăratele valori tradiționale” pe care le „apără” Rusia. De asemenea, discursul parohului justifică necesitatea de a identifica „răului” necesar pentru acest război și împotriva căruia societatea rusă trebuie să lupte.

Escaladarea unui eventual al treilea război mondial face parte din retorica capului Bisericii Ortodoxe Ruse. În cadrul unei predici rostite în contextul „mobilizării parțiale” din Rusia, Kirill a făcut apel către cetățenii ruși să meargă „cu curaj” să lupte în Ucraina deoarece „Hristos a Înviat și toți vor învia împreună cu el”.        

Sursele de informare: maicile și stareții din așezămintele monastice rusești

Fiind întrebat din ce surse se informează, parohul Serafim Goncear a precizat pentru portalul Stopfals.md că el nu a avut intenția să propage războiul Rusiei împotriva Ucrainei și că tratează ostilitățile militare din statul vecin în exclusivitate în baza Sfintei Scripturi. „Dumnezeu nu binecuvântează războaiele, el binecuvântează arma... Când s-a început un conflict, iaca aista-i drept și acela îi strâmb și binecuvântează arma care poartă dreptate. Dar cea care nu e dreaptă, pierde în război, adică, eu am spus cum poate să câștige o parte sau alta”, și-a explicat clericul tălmăcirile. El a mai afirmat că se informează despre evenimentele din Rusia și Ucraina de la maicile și stareții din așezămintele monastice rusești prin intermediul unei surori care slujește acolo. Acesta a concluzionat în discuția cu reporterul Stopfals.md că pledează cu „ambele mâini pentru pace”.

Responsabilul de comunicare cu presa din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu, s-a desolidarizat de declarațiile parohului Serafim Goncear, subliniind că mitropolitul Vladimir, dar și înalți reprezentanți ai bisericii pe care o reprezintă, s-au pronunțat împotriva războiului. „De altfel, noi, Biserica Ortodoxă din Moldova, condamnăm cu vehemență acest război. Iar cele declarate de către clericul Serafim Goncear sunt niște gânduri personale, eronate și lipsite de sens”, a precizat episcopul.

Emisiunea a fost eliminată de pe canalul de YouTube

Moderatoarea emisiunii de la Tezaur TV nu a intervenit pentru a-l contrazice pe preot, dar i-a adresat o întrebare de concretizare, dacă într-adevăr acest război va pune capăt „computerizării”. Întrebată de portalul Stopfals.md de ce nu a intervenit, Dina Pripa, moderatoarea emisiunii, a invocat libertatea de exprimare a feței bisericești. Ulterior, jurnalista a recunoscut că la acel moment nu a sesizat gravitatea mesajului transmis de preot. La scurt timp, emisiunea a fost eliminată și de pe canalul de YouTube al postului de televiziune, dar și de pe pagina de Facebook.

La rândul său, Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului a menționat pentru portalul Stopfals.md că va iniția un control cu privire la acest caz la următoarea ședință a Consiliului pentru a analiza mesajele transmise în emisiune.  

Trecutul monastic al lui Serafim Goncear

Serafim Goncear este cunoscut publicului din anul 2016, când în spațiul public a fost publicată informația că ar fi ridicat o biserică în Cimitirul de pe strada Petricani din Chişinău pe motiv că aici a fost odinioară un lăcaş cu o „istorie bogată”. Mai jos de cimitir, şi-ar fi construit o casă cu mansardă, iar nu departe, ar fi o cruce cu inscripția: «ЗА ВЕРУ, ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВО!» (în traducere: „Pentru credincioși, țar și patrie”).

Alt preot, același motiv invocat – război din cauza păcatului

Acest preot nu este singurul care justifică războiul din țara vecină. În luna martie curent, la nici o lună de la începerea războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, parohul Bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș a declarat în cadrul emisiunii „Cuvântul preotului”, difuzată la 13 martie 2022 de Drochia TV, că războiul din Ucraina a pornit din cauza păcatului, pentru că în această țară au fost organizate marșuri ale minorităților sexuale. După acea emisiune când portalul Stopfals.md a analizat mesajele pro-război, Consiliul Audiovizualului a avertizat public postul de televiziune „Drochia TV”.

Mesajele preotului de la Cotova au fost analizate și de către membrii Judecății Biserișești din cadrul Motropoliei Moldovei. Ioan Moșneguțu a precizat pentru portalul Stopfals.md că această Direcție metropolitană i-a recomandat parohului de la Cotova să se abțină de la trasnmiterea acestor mesaje, fără ca acesta să fie sanționat în vreun fel.

Ilie Gulca,

Stopfals.md

20 octombrie 2022 1532

Relevant

Comments 0