Portalul care te protejează
de falsuri

Demersurile primarului Ceban către Guvern - între trecut și viitor

16 august 2022 1812
Articole
Captură foto
Sursa: Rlive.md

După furtuna și ploile de săptămâna trecută, primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a trecut în revistă pagubele înregistrate în special în sectoarele Ciocana și Rîșcani, dar nu a scăpat ocazia să critice Guvernul că nu ar reacționa la solicitările de ajutor. Primarul s-a încurcat în declarații, menționând pe 12 august că va trimite demersuri la Guvern, iar după câteva minute afirmând că demersurile deja au fost expediate. De cealaltă parte, Anasatasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei, spune că până la 15 august la Guvern nu a fost înregistrat niciun demers în acest sens din partea Primăriei.

La briefingul de presă suținut vineri, 12 august, primarul Ion Ceban a declarat că în prezent primăria se descurcă pe cont propriu cu lichidarea consecințelor furtunii din 9 august. La această etapă am convenit cu colegii că vom transmite cel puțin demersuri oficiale, dacă tot nu s-a găsit armata, carabinierii sau altcineva, care să ne ajute, să intervină. Să transmitem un demers oficial privind compensarea cheltuielilor cel puțin pentru instituțiile educaționale. Vom vedea care va fi răspunsul”, a declarat Ion Ceban.

Peste câteva minute, când a fost întrebat de jurnaliști dacă a expediat demersuri la autoritățile centrale pentru a primi ajutor, edilul și-a schimbat discursul: (min. 16.24) „La toți am apelat oficial, la toți absolut. Sunt și demersuri, și sunete, și vorbe. O să ne adresăm și pentru compensarea acestor cheltuieli. Dar dvs. credeți că este nevoie de foarte multă birocrație în acest sens? Am făcut un demers la Guvern și cred că este normal să nu merg eu cu foița într-o parte sau alta, dar să vină să pună umărul, că trăiesc tot aici, la Chișinău. Când sunt afectați sute de mii de oameni este normal să nu merg să-i trag eu de fustă sau de pantaloni. Este transmis oficial demersul. Eu cred că vor răspunde în 30 de zile”. Ceban a mai spus că, din practica anterioară, Guvernul nu și-ar onora obligațiunile să răspundă la demersurile trimise de primărie.

În aceeași zi, într-o postare pe contul său de Facebook, Ion Ceban a scris că va expedia demersuri pentru compensarea cheltuielilor, fără a menționa ceva despre demersurile pe care „le-ar fi expediat deja”. „De 3 zile Primăria Chișinău este pe cont propriu la înlăturarea consecințelor intemperiei din sectoarele Ciocana și Rîșcani. Suma estimată a pagubelor este de 20 de milioane de lei. Doar în instituțiile educaționale afectate pagubele sunt de 12,5 milioane. Chișinăul este parte a Republicii Moldova și vom solicita Guvernului compensarea cheltuielilor, măcar pentru înlăturarea pagubelor produse instituțiilor educaționale. Săptămâna viitoare va fi convocată ședința extraordinară a CMC unde vom solicita suplinirea fondului de rezervă a municipiului pentru a repartiza banii pentru necesități”, a scris primarul general.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au comentat postarea susținându-l pe primar și argumentând că Guvernul și Președinția trebuie să ajute primăria, alții însă au criticat abordarea lui Ceban, afirmând că nici în anii precedenți autoritățile publice centrale nu prea au ajutat municipalitatea.

Demers înregistrat la Guvern – 15 august 2022

La 12 august, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Gavrilița, a negat că în adresa Guvernului ar fi parvenit demersuri de la Primăria municipiului Chișinău pentru compensarea pagubelor. „Guvernul a susținut, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, convocate de primarul Ion Ceban, alocarea a 2,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Primăriei municipiului Chișinău, pentru acoperirea pagubelor, provocate în urma intemperiilor din 9 august. În cadrul ședinței, primarul Capitalei nu a venit cu vreo solicitare în adresa Guvernului pentru acordarea mijloacelor financiare suplimentare în acest sens. Cel puțin la această oră nu există niciun demers înregistrat la Cancelaria de Stat”, a comentat Taburceanu pentru portalul Stopfals.md în ziua când Ceban a făcut declarația.

Solicitată în aceeași zi (12 august 2022) să prezinte copii ale demersurilor înaintate către Guvern, purtătoarea de cuvânt a primarului Capitalei Natalia Ixari a spus că acestea „vor fi făcute publice curând”, fără a preciza când anume.

Marți, 16 august 2022, Anastasia Taburceanu a declarat pentru portalul Stopfals.md că demersul Primăriei a fost înregistrat la Secretariatul Executivului pe 15 august, iar municipalitatea solicită ajutor de peste 16 milioane de lei.

 Mariana Colun

Stopfals.md

 

16 august 2022 1812

Relevant

Comments 0