Portalul care te protejează
de falsuri

Dezinformări și sfaturi periculoase pentru tratamentul COVID-19 pe un portal cu profil religios

13 aprilie 2020 1893
Articole, COVID-19
Sursa: Stopfals.md

Dezinformarea și leacurile miraculoase pentru tratamentul COVID-19 continuă să circule pe platformele online. Recent, site-ul cu profil religios Aparatorul.md a publicat un articol în care descrie remedii pentru tratamentul noului Coronavirus. Recomandările și sfaturile false prezentate de către acest portal sunt în contradicție cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și chiar pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor.

În articolul Recomandările medicilor creștini ortodocşi pentru prevenirea şi ameliorarea cazurilor de infectare cu COVID-19, portalul Apărătorul.md descrie un șir de remedii și „leacuri miraculoase” care, în realitate, pot avea efecte nefaste asupra sănătății. Așa-zisul tratament ar fi prescris de „medicii ortodocși”, însă numele sau țara de origine a acestora nu sunt menționate.

Portalul Stopfals.md a contrapus recomandările din acest articol cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății și a constatat că afirmațiile publicate de Apărătorul.md cu trimitere la „medici ortodocși” anonimi nu au nicio argumentare științifică, iar unele din aceste sfaturi pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor.

Sfatul 1: Înainte de a ieși din casă, săponim” (n.r. săpunim) nările cu săpun negru – PERICULOS PENTRU SĂNĂTATE

Acesta este un sfat periculos care poate avea consecințe negative asupra sănătății. Potrivit OMS, nu s-a demonstrat că spălarea regulată a nasului poate preveni infecțiile respiratorii. De asemenea, nu există dovezi că spălarea nasului cu soluție salină a protejat oamenii de infecțiile cu noul coronavirus.

Sfatul 2: Masca pe care o folosim trebuie îmbibată în soluție de oțet de măr (1:3 apă) – FALS

Recomandările actuale ale OMS spun că, atunci când folosim o mască, ea trebuie să fie întotdeauna uscată și curată. Chiar și așa, doar folosirea măștii nu te poate proteja foarte mult de virus. Înainte de a vă pune o mască, curățați mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau apă și săpun. Masca trebuie să acopere gura și nasul și trebuie să vă asigurați că nu există decalaje între față și mască. Imediat ce este umedă, înlocuiți masca cu una nouă și nu reutilizați măști de unică folosință.

 

Sfatul 3: Punem o bucățică de ghimbir proaspăt în gură - FALS

Rețeua internațională de verificare a informației și dezmințire a știrilor false despre COVID-19, AFP Fact Check, a afirmat într-un articol că nu există dovezi științifice că ghimbirul poate preveni sau vindeca infecțiile noului Coronavirus. OMS recomandă tuturor celor care prezintă simptome să caute ajutor medical imediat, în loc să testeze remedii la domiciliu.

Sfatul 4: La întoarcere spălăm bine mâinile cu săpun negru. Apoi, punem haina afară sau la balcon. Încălțămintea pe un covoraș îmbibat cu clor sau le dăm cu spray din spirt. Iarăși spălăm mâinile și spălăm nările și fața – PARȚIAL FALS

OMS recomandă spălatul des pe mâini cu o soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă, însă nu precizează cu ce fel de săpun. Totodată, atenționează că stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corp. Stropirea cu astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine, ochi și gură. Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Sfatul 5: Dacă avem dureri în piept, facem băi fierbinți cu sare, saună sau înfășurări fierbinți – FALS

Potrivit OMS, băile fierbinți nu vă împiedica să vă îmbolnăviți de COVID-19. Temperatura normală a corpului va rămâne în jur de 36,5° C până la 37° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie fierbinte cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunător, deoarece vă poate provoca arsuri. Cea mai bună metodă de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor.

Sfatul 6: E bine să petrecem mai mult timp la soare - PARȚIAL FALS

Potrivit OMS, oamenii se pot infecta cu COVID-19, indiferent cât de însorită sau caldă este vremea. Țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19.

Sfatul 7: Evităm absolut toate alimentele și băuturile reci – PARȚIAL FALS

OMS a mai spus că nu există suficiente dovezi care să sugereze o conexiune între temperatură și noul Coronavirus. De asemenea, nu există dovezi că alimentele și băuturile reci măresc riscul de îmbolnăvire. În general, pentru a întări imunitatea, OMS recomandă consumul de alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi pentru a obține vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele și antioxidanții de care are nevoie organismul. Pe lângă aceste alimente, este recomandată și hidratarea organismului.

Sfatul 8: Virusul trăiește în căile respiratorii până la 40 de zile - FALS

Tot ce se știe până acum este perioada de incubație pentru COVID-19. „Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la  apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 este de până la 14 zile.

Informații eronate, publicate de Asociația medicilor naturiști creștini ortodocși

Articolului de pe Aparatorul.md nu este semnat de un autor. Portalul scrie că informațiile au fost recomandate de Asociația medicilor naturiști Creștini Ortodocși. În Registrul de stat al unităţilor de drept privind organizaţiile necomerciale nu există o asociație cu această denumire.

Portalul Aparatorul.md publică frecvent dezinformări, în special, despre comunitatea LGBT, despre vaccinarea obligatorie etc. Portalul se prezintă ca fiind „Pliantul Mișcării Juriștilor Ortodocși din Moldova”. 

Portalul Stopfals.md vă recomandă să vă informați despre pandemia de Coronavirus doar din surse sigure. Pe site-ul internațional Who.int (Organizația Mondială a Sănătății) sunt informații oficiale despre acest virus, prezentate în timp real. Informații utile pot fi găsite și pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

13 aprilie 2020 1893

Relevant

Comments 0