Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

9 iulie 2020 48
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 654
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1871
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 160
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 96
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 526
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3542
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 640
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
3 iunie 2020 1123
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1952
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 402
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 692
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 276
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 625
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1349
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2353
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1794
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

Editorialistă falsă la Sputnik.md, care și-a creat profilul utilizând pozele a două vedete din Rusia

13 august 2019 1484
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

Elena Komolova este un alt nume de editorialist care scrie pentru Sputnik Moldova, dar care nu există în realitate, la fel ca Nicu Goncear, despre care Stopfals.md a scris recent. Pe site-ul Sputnik.md nu există niciun fel de date despre această persoană. În schimb am descoperit că poza sa de pe acest portal a fost creată la calculator, fiind folosite fotografiile a două persoane publice din Rusia.

Jurnalista necunoscută

Persoana cu numele Elena Komolova  publica editoriale pe Sputnik.md începând cu luna iunie 2016. Abordează în special teme social-economice, iar în majoritatea din cele peste 100 de articole semnate cu acest nume este criticată starea de lucruri din municipiul Chișinău. A pledat pentru retragerea lui Dorin  Chirtoacă din funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a exprimat critici și la adresa politicienilor pro-europeni (Maia Sandu, Andrei Năstase), a celor unioniști (Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu), precum și a instituțiilor occidentale precum UE, FMI, SUA, lăudându-l în schimb pe președintele pro-rus, Igor Dodon. Ultimul material semnat de „Elena Komolova” este datat cu 27 iulie 2019.

 

Nu există nicio informație despre Elena Komolova pe Sputinik.md, precum și niciun profil pe rețelele de socializare Facebook și VKontakte, cu poza Elenei Komolova de pe Sputnik, sau una asemănătoare. De asemenea, nu există materiale jurnalistice semnate de Elena Komolova pe platformele altor instituții de presă.

În schimb s-a stabilit că poza de pe Sputnik a Elenei Komolova este una fake, manipulată digital prin combinarea fotografiilor a două persoane. Ea a fost creată prin photoshoparea feței interpretei ruse Sati Kazanova, care a fost inclusă în poza modelului rus Elizaveta Moșonkina.

Analiza foto, o combinație din mai multe imagini

Fotografia de mai sus este poza de profil a Elenei Komolova pe Sputnik.md. Este de menționat că există mai multe poze similare ale altor persoane pe diferite portaluri web și rețele de socializare  (Twitter).

 

 

O analiză vizuală atentă a celor două fotografii dezvăluie linia identică a părului și a rochiei, indicând faptul că una dintre cele două fotografii a fost modificată digital prin photoshoparea feței persoanei din fotografie.

 

Programul Yandex Image Search arată că a doua fotografie aparține modelului rus Elizaveta Moșonkina. Ea apare în diferite știri despre obținerea unui titlu la un concurs de frumusețe. Profilul său din VK confirmă că poza din dreapta este originală.

Profilul „jurnalistei” creat prin photoshopare

Astfel, s-a stabilit că profilul „Elenei Komolova” a fost creat în baza prelucrării în programul photoshop a pozei Elizavetei Moșonkina și înserarea în această imagine a unei alte fețe.

Rezultatele căutării fotografiei „Elena Komolova” în motorul www.findclone.ru (accesat la 3 iulie 2019/este necesară înregistrarea) conduc la fotografiile unei celebrități ruse - Sati Kazanova. Fotografiile par a fi folosite de pe diverse conturi VK.

 

 

Mai jos este o fotografie a interpretei ruse Sati Kazanova alături de un bărbat.

 

 

O analiză vizuală a formei ochilor, sprâncenelor, nasului și gurii arată că poza „Elenei Komolova” reprezintă de fapt fața interpretei Sati Kazanova încadrată, prin photoshop, în imaginea Elizavetei Moșonkina.

 

Nicu Goncear și Elena Komolova, cu același „statut” la Sputnik

Amintim că directorul Sputnik.md Vladimir Novosadiuk a confrmat pentru ProFact Moldova că atât „Nicu Goncear”, cât și „Elena Komolova” nu sunt nume de persoane reale, ci pseudonime pe care le-ar folosi autorii din redacția Sputnik.

Le-am contactat pe rețelele de socializare atât pe Elizaveta Moșonkina, cât și pe Sati Kazanova, dar și pe PR-managera acesteia, dar nu ne-au oferit niciun răspuns la întrebările dacă știau că pozele lor au fost folosite pentru crearea profilului unei jurnaliste inexistente și dacă ar fi permis acest lucru în cazul în care cineva s-ar fi adresat cu o asemenea solicitare.

ProFact Moldova

13 august 2019 1484

Relevant

Comments 0