Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 736
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1657
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1134
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1356
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1987
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2139
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2244
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

Editorialistă falsă la Sputnik.md, care și-a creat profilul utilizând pozele a două vedete din Rusia

13 august 2019 1358
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

Elena Komolova este un alt nume de editorialist care scrie pentru Sputnik Moldova, dar care nu există în realitate, la fel ca Nicu Goncear, despre care Stopfals.md a scris recent. Pe site-ul Sputnik.md nu există niciun fel de date despre această persoană. În schimb am descoperit că poza sa de pe acest portal a fost creată la calculator, fiind folosite fotografiile a două persoane publice din Rusia.

Jurnalista necunoscută

Persoana cu numele Elena Komolova  publica editoriale pe Sputnik.md începând cu luna iunie 2016. Abordează în special teme social-economice, iar în majoritatea din cele peste 100 de articole semnate cu acest nume este criticată starea de lucruri din municipiul Chișinău. A pledat pentru retragerea lui Dorin  Chirtoacă din funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a exprimat critici și la adresa politicienilor pro-europeni (Maia Sandu, Andrei Năstase), a celor unioniști (Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu), precum și a instituțiilor occidentale precum UE, FMI, SUA, lăudându-l în schimb pe președintele pro-rus, Igor Dodon. Ultimul material semnat de „Elena Komolova” este datat cu 27 iulie 2019.

 

Nu există nicio informație despre Elena Komolova pe Sputinik.md, precum și niciun profil pe rețelele de socializare Facebook și VKontakte, cu poza Elenei Komolova de pe Sputnik, sau una asemănătoare. De asemenea, nu există materiale jurnalistice semnate de Elena Komolova pe platformele altor instituții de presă.

În schimb s-a stabilit că poza de pe Sputnik a Elenei Komolova este una fake, manipulată digital prin combinarea fotografiilor a două persoane. Ea a fost creată prin photoshoparea feței interpretei ruse Sati Kazanova, care a fost inclusă în poza modelului rus Elizaveta Moșonkina.

Analiza foto, o combinație din mai multe imagini

Fotografia de mai sus este poza de profil a Elenei Komolova pe Sputnik.md. Este de menționat că există mai multe poze similare ale altor persoane pe diferite portaluri web și rețele de socializare  (Twitter).

 

 

O analiză vizuală atentă a celor două fotografii dezvăluie linia identică a părului și a rochiei, indicând faptul că una dintre cele două fotografii a fost modificată digital prin photoshoparea feței persoanei din fotografie.

 

Programul Yandex Image Search arată că a doua fotografie aparține modelului rus Elizaveta Moșonkina. Ea apare în diferite știri despre obținerea unui titlu la un concurs de frumusețe. Profilul său din VK confirmă că poza din dreapta este originală.

Profilul „jurnalistei” creat prin photoshopare

Astfel, s-a stabilit că profilul „Elenei Komolova” a fost creat în baza prelucrării în programul photoshop a pozei Elizavetei Moșonkina și înserarea în această imagine a unei alte fețe.

Rezultatele căutării fotografiei „Elena Komolova” în motorul www.findclone.ru (accesat la 3 iulie 2019/este necesară înregistrarea) conduc la fotografiile unei celebrități ruse - Sati Kazanova. Fotografiile par a fi folosite de pe diverse conturi VK.

 

 

Mai jos este o fotografie a interpretei ruse Sati Kazanova alături de un bărbat.

 

 

O analiză vizuală a formei ochilor, sprâncenelor, nasului și gurii arată că poza „Elenei Komolova” reprezintă de fapt fața interpretei Sati Kazanova încadrată, prin photoshop, în imaginea Elizavetei Moșonkina.

 

Nicu Goncear și Elena Komolova, cu același „statut” la Sputnik

Amintim că directorul Sputnik.md Vladimir Novosadiuk a confrmat pentru ProFact Moldova că atât „Nicu Goncear”, cât și „Elena Komolova” nu sunt nume de persoane reale, ci pseudonime pe care le-ar folosi autorii din redacția Sputnik.

Le-am contactat pe rețelele de socializare atât pe Elizaveta Moșonkina, cât și pe Sati Kazanova, dar și pe PR-managera acesteia, dar nu ne-au oferit niciun răspuns la întrebările dacă știau că pozele lor au fost folosite pentru crearea profilului unei jurnaliste inexistente și dacă ar fi permis acest lucru în cazul în care cineva s-ar fi adresat cu o asemenea solicitare.

ProFact Moldova

13 august 2019 1358

Relevant

Comments 0