Portalul care te protejează de falsuri

Fabrica de clone „Ilan Șor pentru popor” și sutele de trolli care-i lustruiesc imaginea

20 ianuarie 2023 288
Articole

Cel puțin 21 de pagini și peste 100 de profiluri false de facebook îi lustruiesc zilnic imaginea deputatului fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor. Numeroase pagini create în Asia au primit, peste noapte, denumiri și fotografii noi, purtând acum numele și imaginea lui Ilan Șor sau a partidului și televiziunilor acestuia.

Cu mii de euro pompate în postări sponsorizate și cu aportul celor peste 100 de postaci, care comentează, dau like-uri și-i distribuie postările, Ilan Șor capătă în mediul virtual imaginea unui „politician tânăr, iubit de cetățeni, bun manager, om de echipă, căruia îi pasă de popor și de oamenii săraci”.

Suma exactă, cheltuită de Șor pentru a-și sponsoriza mesajele publicate pe paginile de facebook nu poate fi cunoscută exact, deoarece Meta, compania care deține rețeaua de socializare Facebook, publică doar parțial informațiile despre sumele cheltuite pe reclame, iar în unele cazuri, aceste informații nu sunt publicate deloc. Totuși, puținele informații despre reclame disponibile pe unele dintre pagini ne arată că sumele cheltuite sunt cel puțin de ordinul miilor de euro per pagină.

„Ilan Șor pentru popor”

Zeci de postări sponsorizate, publicate de o pagină cu numele „Ilan ȘOR pentru popor”, în care este lăudat Partidul Șor, apar în „feedul” utilizatorilor de facebook din R. Moldova, începând cu luna decembrie a anului trecut.

Pagina care publică aceste postări are ca poză de profil fotografia lui Ilan Șor, iar drept copertă – o imagine cu simbolurile și culorile Partidului Șor, pe care apare mesajul „Noi lucrăm pentru oameni”, scris în română și în rusă. 

ZdG a constatat că, de fapt, există nu doar una, ci nu mai puțin de 13 pagini cu același nume – „Ilan ȘOR pentru popor”, toate redenumite recent. 11 dintre ele arată identic, având aceeași poză de profil și de copertă, astfel încât utilizatorii obișnuiți de facebook nu-și dau seama că postările pe care le văd vin de la pagini diferite.

Mai mult citește pe Zdg.md

20 ianuarie 2023 288

Relevant

Comments 0