Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova

19 martie 2020 2495
Articole, COVID-19
Colaj

După anunțarea de către autoritățile moldovenești a stării de urgență în legătură cu răspândirea COVD-19, unele surse media de orientare pro-PSRM au publicat știri în care menționează că Ambasada Statelor Unite la Chișinău și cetățenii americani sunt evacuați din R. Moldova, iar Ambasadorul SUA ar fi părăsit țara noastră cu o zi înainte de instituirea stării de urgență. În realitate, Ambasadorul Dereck J. Hogan, dar și majoritatea personalului Ambasadei, rămân la Chișinău.

La 17 martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a anunțat într-o postare în rețeaua Facebook că: pe 15 martie, Departamentul de Stat al SUA a emis o hotărâre privind retragerea angajaților care nu dețin funcții cheie în misiunile diplomatice din toate statele afectate de COVID-19. Pe 16 martie 2020, Corpul Păcii din SUA a ordonat personalului său să plece din Moldova spre Statele Unite”. În anunț sunt prezentate informații logistice pentru cetățenii americani, inclusiv despre cursa avia specială de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre aeroportul Dulles din Virginia, SUA.

Jurnalist afiliat socialiștilor și portalurile pro-PSRM au dezinformat

În aceeași zi, câteva portaluri care promovează Partidul socialiștilor (PSRM) au publicat știri în care anunță despre evacuarea cetățenilor americani din Moldova, iar în titluri au accentuat că a plecat și ambasadorul Dereck J. Hogan. Astfel, portalul Kp.md a scris că «Американское посольство и граждан США эвакуируют из Молдовы, а посол улетел еще в понедельник: Все настолько плохо?» (în traducere: „Ambasada SUA și cetățenii Statelor Unite sunt evacuați din Moldova. Ambasadorul a zburat încă luni. Totul este chiar așa de rău?”). Articolul este ilustrat cu o fotografie a Ambasadei SUA, cu legenda: „Ambasada SUA în Chișinău e pustie”. În textul articolului se spune că americanii au fost evacuați, iar ambasadorul SUA a plecat chiar cu o zi înainte ca în Moldova să fie declarată stare de urgență. „Mulți se întreabă:  Totul este chiar așa de rău? Mai mult ca atât, cum a scris pe pagina sa de Facebook, politicianul, Mihail Ahremțev, ambasadorul Dereck J. Hogan a plecat peste Ocean încă ieri seara, 16 martie, cu 24 de ore mai devreme de a fi declarată starea de urgență în Moldova. Ceva știa?”, scrie Kp.md. Într-adevăr, Mihai Ahremțev care, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, a fost angajat la firma SRL „Exclusiv Media” a deputatului socialist Corneliu Furculiță și a candidat în anul 2014 la alegerile parlamentare pe listele Partidului socialiștilor, a publicat pe pagina sa de Facebook o postare, în care afirmă că Dereck J. Hogan „a fugit” din Moldova. Redacția Kp.md a preluat această afirmație fără s-o verifice.

Și portalul Bloknot-moldova.md a anunțat în titlu despre plecarea Ambasadorului Hogan: «Американское правительство спешно эвакуирует граждан США из Молдовы, в том числе посла» (în traducere: „Guvernul american se grăbește să evacueze cetățenii americani din Moldova, inclusiv pe  ambasador”). Articolul speculativ, care induce ură împotriva americanilor (text sub imagine: «Потребовался вирус, чтобы они уехали» / în traducere: A trebuit să apară virusul pentru ca ei sa plece”), lasă să se înțeleagă că moldovenii abia așteaptă să plece americanii: Noul coronavirus îi impune pe americani să se evacueze din Moldova – se întâmplă ceva, la care mulți oameni au visat de mult timp. Guvernul american a anunțat astăzi evacuarea urgentă a cetățenilor săi din Republica Moldova”.  La sfârșitul știrii, portalul Bloknot-moldova.md a plasat și un sondaj cu întrebarea: „Sunteți bucuroși de evacuare?”, cu două opțiuni de răspuns, „da” sau „nu” (peste 80 la sută din cititorii acestui portal ar fi răspuns afirmativ).  

Ambasadorul Dereck J. Hogan și personalul Ambasadei SUA rămân la Chișinău 

După ce în presă au apărut speculații că ambasadorul Dereck J. Hogan ar fi plecat din țară, Ambasada SUA a venit cu următoarea precizare pe pagina sa de Facebook: „Ambasada Statelor Unite la Chișinău continuă să funcționeze. Ambasadorul Dereck J. Hogan și membrii personalului, atât american, cât și moldovean al Ambasadei, rămân la Chișinău, lucrând pentru menținerea relațiilor bilaterale de care Statele Unite și Republica Moldova se bucură de atâția ani de zile. Principalul nostru interes la moment este să menținem în siguranță personalul și familiile pe durata pandemiei de COVID-19, în timp ce ajutăm Guvernul Republicii Moldova”.

Chiar dacă ambasada SUA la Chișinău a publicat această notă de clarificare, portalul Bloknot-Moldova.md nu a revenit cu informații adăugătoare la știrea care induce în eroare. Portalul Kp.md nu a completat articolul prin care care a dezinformat că ambasadorul SUA a fost evacuat, ci a publicat un alt articol, cu un titlu zeflemitor «Хоган с нами, он с нами навеки: Посольство США заявляет, что глава дипмиссси не уезжал из Молдовы» (în traducere: „Hogan este cu noi, el este cu noi pentru totdeauna. Ambasada SUA anunță că șeful misiunii diplomatice nu a plecat din Moldova”). În articol este prezentată precizarea Ambasadei SUA, iar la sfârșitul textului redacția își cere scuze pentru că „s-au gândit urât despre Ambasador”. 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

19 martie 2020 2495

Relevant

Comments 0