Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Anticorpii obținuți după vindecarea de COVID-19 oferă protecție pe doi ani

23 noiembrie 2021 1352
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Mai multe site-uri din România au publicat articole în care afirmă că anticorpii rezultați după vindecarea de COVID-19 oferă o protecție de până la doi ani și ajută la evitarea formelor severe, sugerând că vaccinurile anti-COVID-19 nu ar fi la fel de eficiente. Sursa primară a făcut referire la un pretins studiu publicat de Universitatea Oxford din Anglia. Afirmațiile din articol nu au vreun substrat factologic. Potrivit experților în sănătate, durata protecției după COVID-19 este individuală și depinde de imunitatea fiecăruia, în unele cazuri anticorpii pot proteja până la 8 luni.

Recent, site-ul Stiripesurse.ro a publicat articolul „STUDIU Mai buni decât vaccinul: Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă protecție pentru 18-24 de luni”. Chiar din titlu se induce ideea că anticorpii naturali ar fi mai eficienți ca cei după imunizarea anti-COVID-19. Articolul a fost preluat și de alte site-uri: Activenews.ro, Replicaonline.ro, Romaniatv.net, Ziarelive.ro, Newsbuzau.ro etc.,  majoritatea fiind surse care publică frecvent diferite teorii ale conspirației despre COVID-19 și despre vaccinare.

În realitate, lucrurile stau altfel. Într-un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a fost comparat nivelul de imunitate oferit de o infecție anterioară cu protecția oferită de un vaccin împotriva COVID-19, iar rezultatele sugerează că vaccinurile sunt de aproximativ cinci ori mai eficiente în prevenirea spitalizării decât o infecție anterioară. Deci, vaccinurile protejează mai bine decât imunitatea indusă de infecții, iar cei care au fost infectați anterior cu COVID-19 la fel ar trebui să se vaccineze. Recomandarea este susținută de un alt studiu al CDC care a concluzionat că vaccinarea oferă o protecție semnificativ mai mare împotriva reinfectării decât imunitatea naturală. Astfel, cei care nu s-au vaccinat au fost de două ori mai expuși reinfectării comparativ cu cei complet vaccinați

Nu există dovezi că boala oferă anticorpi pentru doi ani

În textul publicat de site-ul Stiripesurse.ro se mai spune că „după infectarea cu Covid-19, anticorpii ne protejează împotriva reinfectării pentru o perioadă de un an și jumătate până la doi ani. În plus, ei ajută la evitarea formelor severe ale bolii timp de câțiva ani. Sunt concluziile unui studiu britanic”. Deși face trimitere la „rezultate obținute de cercetătorii de la Universitatea Oxford”, autoarea articolului nu dă nicio informație despre ce studiu este vorba sau vreun link către acest studiu.

Pe site-ul Universității Oxford din și pe paginile de pe rețelele sociale ale acestei instituții de învățământ nu există niciun studiu care să confirme afirmațiile din articol.

Imunitate de până la opt luni

Un studiu publicat în luna februarie curent de revista medicală americană Science arată că imunitatea poate dura până la opt luni după infectare. În luna mai, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat cu privire la imunitatea naturală obținută după infectarea cu COVID-19 că „patru studii mari din Regatul Unit, Marea Britanie, Statele Americii și Danemarca au estimat că infecția cu SARS-CoV-2 a oferit o protecție de 80-90% împotriva reinfectării până la opt luni și până la 94% protecție împotriva bolilor simptomatice.

Totodată, cercetătorii de la King’s College din Londra au analizat situația a 8193 de persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2, iar o cincime din cei testați pozitiv nu au dezvoltat imunitate naturală. Fără anticorpi de protecție, există riscul major ca aceste persoane să se reinfecteze.

Cea mai bună protecție este imunitatea mixtă

Experții în sănătate atenționează că persoanele care au suferit de COVID-19 trebuie să se vaccineze, deoarece anticorpii din imunitatea naturală ar putea să nu ofere suficientă protecție împotriva reinfectării cu noile tulpini. „Protecția obținută în urma infectării cu noul coronavirus (numită imunitate naturală) variază de la o persoană la alta și în funcție de severitatea bolii. Întrucât avem de-a face cu un virus nou, dovezile științifice acumulate până în prezent sugerează că reinfectarea este mai puțin frecventă în primele 90 de zile de la infecția inițială”, susține Laura Țurcan, epidemiologă la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Experta menționează că cea mai bună protecție contra bolii COVID-19 este imunitatea mixtă, adică cea naturală după boală, combinată cu cea de la vaccinare. „Cei care au trecut printr-o infecție cu coronavirus sunt doar parțial protejați de o nouă îmbolnăvire prin anticorpii care s-au creat. După o anumită perioadă, însă, acești anticorpi dispar și persoanele care au făcut boala trebuie să se vaccineze”. Conform epidemiologilor, persoanele care au trecut printr-o formă ușoară de COVID-19 se pot vaccina după 14 zile de la însănătoșire, iar în cazurile cu forma severă – dacă au primit plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali – se recomandă amânarea vaccinării pentru cel puțin 90 zile, ca măsură de precauție pentru a evita interferențele anticorpilor. 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

23 noiembrie 2021 1352

Relevant

Comments 0