Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Aprofundând cooperarea cu UE în domeniul securităţii, R. Moldova „calcă pe urmele Ucrainei”

19 mai 2024 1553
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Mai multe canale de Telegram, inclusiv al deputatului Bogdan Ţîrdea, au distribuit informaţii din care reiese că Republica Moldova planifică aprofundarea cooperării militare cu Uniunea Europeană. Ei sugerează că, în acest mod, autorităţile „atrag Moldova în război şi urmează scenariul Ucrainei” (în original: «втягивают Молдову в войну и идут по сценарию Украины»). Afirmaţiile nu corespund realităţii, fiind anterior demontate, inclusiv de Stopfals.md. Naraţiunea falsă este promovată de mai mulți ani de propaganda şi de politicienii pro-Kremlin. Experţii atenţionează că securitatea unui stat are mai multe componente, incluzând, printre altele, rezilienţa financiară şi contracararea atacurilor cibernetice. 

Moldova planifică aprofundarea cooperării militare cu Uniunea Europeană

Informaţia respectivă este distribuită, cu referire la Financial Times, de canalele de Telegram ПриднестровецМолдавия сегодня şi site-ul ZOV Приднестровье. Publicaţiile sunt însoţite de următoarea afirmaţie a autorilor: „În curând, Franţa urmează să livreze Moldovei o cantitate mare din armamentul său vechi, în special, pistoale automat FAMAS, cea mai puţin populară armă din dotarea armatei franceze. Dar să nu credeţi carecumva că ne vor veni gratis. Se zvoneşte că pentru achiziţionarea acestor rable din buget au şi fost alocate cca 100 de mii de euro” (în original: «Франция в ближайшее время должна поставить в Молдову большое количество своего старого вооружения. В частности, автоматические винтовки FAMAS, самое не популярное оружие во французской армии. Но вы не думаете, что это все будет бесплатно. Поговаривают, что на закупку этого хлама уже выделены из бюджета порядка 100 тыс. евро»).

Canalul de Telegram Insider Moldova a mai menţionat următoarele: „«Oamenii buni» (este o aluzie la actuala guvernare – n. r.) urmează, morţiş şi apăsat, drumul Ucrainei” (în original: «"Хорошие люди" (намек на действующую власть - прим.ред.) верно и настойчиво идут по пути Украины»). Aceeași informație autorii canalului de Telegram au distribuit-o și pe pagina de Facebook.

Narațiunile ce conțin afirmația că „Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei” (în original: «Молдову может постигнуть участь Украины») sunt promovate şi de unii utilizatori de Facebook.

Canalul de Telegram WTF Moldova?! a scris, la fel, că „Moldova planifică aprofundarea cooperării militare cu Uniunea Europeană” (în original: «Молдова планирует углубить военное сотрудничество с Европейским союзом»), postarea fiind însoțită de o captură de ecran făcută pe site-ul Financial Times. Articolul apărut în ediția Financial Times este însoțit de o poză comună a președintei Republicii Moldova Maia Sandu și a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Pe lângă postare, autorul vine și cu o întrebare cu iz manipulator prin care lasă să se înțeleagă că Moldova ar fi atrasă în război: «WTF?! Maika pe bune vrea să devină Zelenski nr. 2: să obțină putere nelimitată și să împingă moldovenii în tranșee” (în original: «WTF?! Майка явно хочет стать вторым Зеленским: получить безграничную власть и молдаван кинуть в окопы»).

Și Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a distribuit pe canalul său de Telegram o postare la același subiect, preluată de pe canalul rusesc propagandist RT на русском. Postarea evocă declaraţia şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care afirmă că „Occidentul o transformă pe Sandu într-o persoană care, nedisimulat, târăşte Moldova în NATO, direct sau cuplată cu România” (în original: «Запад превращает Санду в персону, которая откровенно тащит Молдавию в НАТО либо напрямую, либо в соединении с Румынией»). 

Acordul privind extinderea cooperării în domeniul securităţii şi apărării

Articolul publicat de publicaţia britanică Financial Times anunţă despre intenţia R. Moldova şi a UE de a-şi aprofunda cooperarea în domeniul apărării. Publicaţia mai scrie că parteneriatul va avea drept scop extinderea cooperării între agenţiile moldoveneşti şi europene de contracarare a manipulărilor venite din exterior, a riscurilor cibernetice şi teroriste. Totodată publicația evocă un document oficial de care dispune. Articolul nu conţine însă niciun fel de afirmaţii despre implicarea R. Moldova în acţiuni militare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) al Republicii Moldova a anunţat anterior că ţara noastră şi UE vor încheia în curând un Parteneriat de Securitate și Apărare care va funcţiona ca un aranjament-umbrelă. „Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în timpul apropiat, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre”, au comentat  surse din cadrul MAEIE. 

Reprezentanţii MAEIE au mai specificat că UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare. „În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor”, au comunicat surse din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

În baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice.

Ce spun experţii?

Potrivit experţilor, acordul dintre R. Moldova şi UE va contribui la consolidarea capacităților instituţiilor de stat pentru a combate provocările ce ţin de războiul hibrid, dezinformare şi atacuri cibernetice. Ei și-au expus opiniile la acest subiect în cadrul dezbaterilor publice „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?” organizate de agenția de știri IPN.

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a subliniat că acordul nu contravine neutralităţii Republicii Moldova. Acesta a mai menționat că Republica Moldova este deja stat candidat pentru aderarea la UE, astfel că este necesar să se integreze gradual și în acest domeniu a securității. „Trebuie să explicăm populației că nu este nimic ieșit din comun, că este o abordare normală și aducerea standardelor în domeniul securității și apărării naționale la nivelul celor europene. Acest document vine în susținerea autorităților moldovenești în contextul procesului de integrare europeană. În același timp, referitor la reziliență și schimbarea percepției, în acest moment fiind stat neutru, trebuie să avem posibilitatea să apărăm suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova. Este bine când ești parte a unui bloc militar. În cazul dat, Republica Moldova este un stat neutru, dar acest acord nu contrazice neutralitatea Republicii Moldova, ci vine cu instrumente clare, palpabile, pentru autoritățile moldovenești ca să poată să-și exercite obligațiunea de apărare a suveranității și integrității cu resursele pe care le avem”, a mai spus fostul vicepremier. (19:54-21:02). 

Fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a chemat cetățenii să nu confunde securitatea statului cu tancurile. Acesta a remarcat că securitatea este un domeniu mai larg, de care țin inclusiv componenta financiară și apărarea cibernetică. „Apărare nu înseamnă doar Ministerul Apărării. Înseamnă securitate. De exemplu, domeniul financiar face parte din securitatea statului sau nu? Pentru că dacă se destabilizează sectorul financiar, noi nu dăm doi bani pe securitatea statului Republica Moldova. Sau apărarea cibernetică. De exemplu, dacă centrele de hackeri, grupările de hackeri care activează din Rusia, ar destabiliza medicina, domeniul sănătății sau militar, sau securitatea prin atacuri cibernetice ce putem face noi atunci? Noi le putem contracara sau nu le putem contracara? Și asta tot face parte din securitatea statului”, a accentuat Anatol Șalaru. (14:44-15:31).

Narațiunea Kremlinului care atenționează că Moldova „urmează calea Ucrainei”

Narațiunea ce conține afirmația că autoritățile de Chișinău riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev” (în original: «пойти по стопам киевского режима») este răspândită de reprezentanții Kremlinului de mai mult timp. Aceeași retorică a fost lansată de către șeful MAE din Federația Rusă, Serghei Lavrov, și în cadrul Forului Diplomatic de la Antalya la 1 martie 2024. „În primul rând, regimul care s-a instalat la Chișinău și care, practic, calcă pe urmele regimului de la Kiev, renegând tot ce este rus, discriminând limba rusă în toate domeniile și, împreună cu ucrainenii, pe lângă toate, mai și supunând Transnistria unor presiuni economice grave” (în original: «Прежде всего, режим, который в Кишиневе обосновался и который идет просто след в след по стопам киевского режима, отменяя все русское, дискриминируя русский язык во всех сферах и вместе с украинцами еще устраивая серьезное экономическое давление на Приднестровье»), a spus Lavrov (1:03:40-1:03:56).

Anterior, în august 2023, reprezentanta oficială a MAE din Rusia, Maria Zaharova, a comentat livrările de echipamente militare din SUA în RM declarând despre „transformarea consecventă a Moldovei într-un apendice logistic al regimului de la Kiev” (în original: «последовательном превращении Молдавии в логистический придаток киевского режима»). 

Teza în cauză este repetată și de unii politicieni moldoveni cu viziuni pro-Kremlin. Bunăoară, fostul președinte și lider al Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat de mai multe ori că Moldova ar fi „atrasă în conflictul militar” (în original: «втягивают в военный конфликт»). Aceeași afirmație a făcut și politicianul din Găgăuzia Victor Petrov. Falsurile respective au fost dezmințite de Stopfals.md.

Pe pagina liderului partidului NOI Vladimir Dachi la 12 ianuarie 2024 a fost publicată o postare cu afirmaţia că asistenţa oferită Republicii Moldova de SUA nu este convenabilă statului nostru. Stopfals.md a demontat această declaraţie.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

19 mai 2024 1553

Relevant

Comments 0