Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Banca Națională a Moldovei se închide

15 august 2023 973
Articole, Gândește critic!

Pe TikTok au apărut informații potrivit cărora Banca Naţională a Moldovei (BNM) s-ar închide. Pe profilul contului de pe care a fost postat un video la această temă sunt şi alte mesaje la acelaşi subiect. Unii utilizatori ai reţelelor sociale au început să distribuie activ această ştire care (dez)informează. Este un fals, iar Banca Naţională îşi desfăşoară activitatea în regim normal. Reprezentanţii oficiali ai instituţiei au declarat că informaţia în cauză nu corespunde adevărului.

Filmuleţul, mai exact o poză cu fundal sonor, a fost postat pe TikTok de pe contul alexkonstant1. Autorul se întreabă dacă este adevărat că banca s-a închis. În baza altor colaje video la același subiect, putem deduce că este, mai curând, o ironie decât o întrebare.

Astfel, toate „dovezile” despre închiderea băncii, din câte ne putem da seama din publicațiile pe care le face, sunt bazate pe informațiile preluate de pe... motorul de căutare Google, unde este scris că BNM este închisă temporar. Cel mai curând, motorul de căutare Google a fost accesat în zilele de odihnă, când instituția respectivă nu are program. De regulă, serviciul în cauză indică acest lucru.

La fel, pe pagina alexkonstant1 există și alte „întrebări” care îl preocupă pe acest autor. Ele, la fel, se referă la BNM și la fosta prim-ministră Natalia Gavrilița, care acum face parte din Consiliul de Observatori al Băncii Naționale. Unii comentatori susțin teoriile lansate ale autorului și acuză PAS și pe Președinta Maia Sandu de toate, inclusiv de oscilațiile cursului de schimb al euro și al dolarului.

Am solicitat un răspuns oficial de la Banca Națională a Moldovei. În răspunsul oferit de reprezentantul serviciului de presă al BNM se menționează că informația în cauză este una falsă, instituția nu este închisă și își desfășoară activitatea în regim normal.

Konstantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

15 august 2023 973

Relevant

Comments 0