Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Carburanții s-au scumpit deoarece în funcția de președinte a fost aleasă Maia Sandu

19 ianuarie 2021 4318
Articole
Captură foto

Site-ul Telegraph.md a publicat zilele trecute un articol în care afirmă că benzina s-a scumpit de trei ori după alegerea Maiei Sandu în calitate de președintă și induce ideea falsă că scumpirile au fost determinate anume de rezultatul alegerilor prezidențiale. Experții economici infirmă aceste afirmații manipulatorii, precizând că președintele Republicii Moldova nu reglementează prețurile la carburanți, iar scumpirea produselor petroliere este cauzată inclusiv de majorarea accizelor care a fost aprobată de Guvernul Chicu.

După ce companiile petroliere au anunțat scumpirea carburanților, Telegraph.md a publicat un articol cu titlul manipulator „După alegerea Maiei Sandu, benzina s-a scumpit de trei ori”, însoțit și de o poză în care apare Maia Sandu. Textul induce mesajul fals că această creștere a fost influențată de alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova. Textul nu are nicio argumentare economică, iar autorii nu explică ce legătură au aceste majorări cu atribuțiile președintelui țării.

De vină sunt accizele mai mari și scumpirea petrolului

Tendința de majorare a prețurilor la carburanți a început acum o lună, iar ultima scumpire s-a produs pe 16 ianuarie, scrie portalul de știri economice Mold-street.com. În cazul benzinei, majorarea este de 1 leu și 60 de bani, adică cu circa 10%.

Despre scumpirea carburanților a anunțat încă pe 5 ianuarie curent Consiliul Concurenței. „Având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare în Republica Moldova se prognozează o scumpire a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat", se spune în comunicat. Precizăm că, politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, care prevede creșterea cotelor accizelor pentru anii 2021 – 2023 a produselor petroliere cu 9%, a fost aprobată la 30 noiembrie 2020 de Guvernul Chicu și votată de Parlament în luna decembrie.

Veaceslav Ioniță: Ultimele majorări nu au nimic cu președintele Maia Sandu”

Expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță susține că afirmațiile din articol sunt speculative, confirmând că scumpirea carburanților este cauzată de creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale. „Într-adevăr, de când Maia Sandu a devenit președinte, produsele petroliere s-au scumpit de trei ori, numai că asta nu are nicio legătură cu alegerile. Primul factor de ce s-a scumpit benzina este că a fost majorat acciza, pe care a operat-o precedentul Guvern”, afirmă expertul. El a publicat pe blogul său două infografice în care sunt prezentate evoluțiile accizelor la benzină și a prețului la petrol pe piețele internaționale.

 

 Sursa: Ionita.md

 

Sursa: Ionita.md

Potrivit legislației în vigoare, prețurile la carburanți nu sunt reglementate de președintele Republicii Moldova, de Guvern sau de Parlament. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că „titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat”.

În același timp, Veaceslav Ioniță este convins că „piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă a Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetica, comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Scumpirea energiei electrice, tot din „vina” Maiei Sandu

În același articol, Telegraph.md amintește și despre scumpirea energiei electrice în 2019, pe care la fel o asociază în mod manipulator cu numele Maiei Sandu. „Totodată, și în timpul premieratului Maiei Sandu situația nu a fost mai bună, atunci scumpindu-se energia electrică cu circa 30%”, scrie portalul. În articol este inserat și un reportaj video realizat în vara anului 2019 de TV8.md, în care oamenii își manifestau nemulțumirea față de scumpirea energiei electrice. Reamintim că în perioada când Maia Sandu a deținut funcția de prim-ministră, președinte al Republicii era Igor Dodon care nu a intervenit și nici nu putea interveni legal în reglementarea prețurilor. Atunci ANRE a declarat că „majorarea tarifelor se determină anual de către întreprinderile electroenergetice în conformitate cu metodologiile de calculare” și a argumentat scumpirile prin ajustarea tarifelor pentru acoperirea costurilor de import și de producție, precum și prin evoluția cursului dolarului în anul 2019.

Mariana Jacot

Stopfals.md

19 ianuarie 2021 4318

Relevant

Comments 0