Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate

16 martie 2020 3139
Articole
Colaj

Recent, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România a anunțat că, din 4 mai 2020, la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române nu se vor accepta adeverințe de arhivă. Deși în anunțul publicat de ANC nu se spune că măsura îi vizează pe cetățenii moldoveni, mai multe portaluri din R. Moldova au publicat știri în care au afirmat că „cererile moldovenilor privind redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate”. În realitate, modificarea se referă, în principal, la cetățenii din alte țări, altele decât R. Moldova, iar măsura a fost luată pentru a stopa obținerea în mod fraudulos a cetățeniei române.

În anunțul publicat de ANC se precizează că „în situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. Totodată, ANC a anunțat că „începând cu data de 04 mai 2020, nu se vor accepta adeverințe de arhivă ca documente de susținere a cererilor de redobândire a cetățeniei române.

Titluri și afirmații care induc panică: „refuzuri pe bandă rulantă” și „ghinion pentru moldoveni”

Cu trimitere la acest anunț al ANC, unele instituții media au difuzat știri nedocumentate și neverificate, cu afirmații care au indus panică și au dezinformat publicul. Astfel, postul de televiziune Publika TV, dar și portalul Publika.md au difuzat știrea „Important pentru moldovenii care vor să-şi redobândească cetăţenia română. Ce se va întâmpla după 4 mai?”. În știre se afirmă că „cererile moldovenilor privind redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate pe bandă rulantă”. Jurnaliștii de la Publika au precizat doar că au încercat să ceară informații suplimentare de la ANC, însă nu au reușit.

Un articol manipulator a publicat și portalul Kp.md. Deși citează un alt portal – Newsmaker.md, în titlul pus de Kp.md „Облом для граждан Молдовы, желающих получить паспорт Румынии: Справки из архивов больше приниматься не будут – только подлинники!” (în traducere: „Ghinion pentru cetățenii R. Moldova care vor să primească pașaport românesc: certificatele din arhive nu se mai primesc - doar originalele!”) se conțin informații care induc în eroare cititorii.

Președintele ANC: „Nu se modifică nimic pentru cetățenii din Republica Moldova care doresc redobândirea cetățeniei române

Andrei Tinu, președintele ANC din România, a declarat pentru portalul Stopfals.md că măsura anunțată de autoritățile române nu vizează dosarele din Republica Moldova: „În principiu, nu se modifică nimic pentru cetățenii din Republica Moldova care doresc redobândirea cetățeniei române, deoarece majoritatea dosarelor solicitanților din Moldova sunt complete sub acest aspect. În Republica Moldova arhivele sunt bine puse la punct și nu am avut probleme. Aveți și o arhivă electronică foarte bună. Nu e vreo problemă. Cetățenii moldoveni prezintă toate actele de stare civilă, în original sau duplicat”.

Președintele ANC a precizat că decizia a fost luată pentru a stopa obținerea cetățeniei române în mod fraudulos: „Am luat hotărârea să nu mai acordăm cetățenia română în baza unei adeverințe de arhivă, care să ateste faptul că un bunic sau un străbunic al solicitantului s-a născut pe fostul teritoriu al României Mari. Trebuie ca solicitantul să ne prezinte certificatul de naștere sau duplicat al acelui document, pentru că oficiile de stare civilă emit acele duplicate. Am luat măsura asta tocmai pentru a evita ca cetățeni din alte țări, altele decât RM, să vină cu adeverințe pe care nouă ne este foarte greu să le verificăm. Și să stopăm obținerea cetățeniei române prin mijloace frauduloase”.

Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării din Camera Deputaților (România), a declarat că „Rămân tot acele acte în original și duplicatele pe care le putem obține de la Serviciul Stării Civile”. Deputatul s-a autosesizat după ce în presă au apărut știri distorsionate și a explicat modificarea ANC în rețelele sociale.

Număr mare de dosare

Constantin Codreanu s-a referit și la numărul mare de dosare de redobândire a cetățeniei române, nesoluționate o perioadă îndelungată: „Singurul blocaj este din cauza numărului prea mare de dosare. În prezent, este un număr insuficient de membri în Comisia pentru Cetățenie, în condițiile în care, în ultimii ani sunt câte 100 de mii dosare pe an. Sperăm să obținem în viitor dublarea membrilor Comisiei pentru Cetățenie”. Președintele ANC, Andrei Tinu, a declarat pentru Stopfals.md că a sesizat Ministerul Justiției din România, solicitând suplimentarea numărului de angajați.   

La începutul anului, presa din România a publicat o investigație în care relata despre „schema prin care cetățeni ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni”.

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

16 martie 2020 3139

Relevant

Comments 0