Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Cetățenii sunt obligați să cheltuie 90% din venituri doar pentru achitarea tarifelor

29 octombrie 2023 1537
Articole, Gândește critic!

Candidata Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, a publicat în rețeaua Facebook o secvență dintr-o dezbatere electorală, în care a declarat că 90% dintre cetățeni sunt obligați sa cheltuie 90% din venituri doar pentru achitarea tarifelor la utilități. Aceste afirmații sunt false. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) pentru anul 2023 arată că cetățenii moldoveni cheltuiesc cel mai mult pentru procurarea produselor alimentare și a băuturilor nealcoolice (peste 41% din venituri). Sursele destinate locuinței, apei, electricității și gazului reprezintă 16,3% din totalul cheltuielilor.

La 17 octombrie curent, candidata Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, a publicat în rețeaua Facebook o secvență dintr-o dezbatere electorală la postul de radio Aquarelle FM. La întrebarea moderatorului „Ce acțiuni trebuie de realizat pentru eficientizarea sistemului de sănătate și protecție socială?”, candidata PCRM a declarat: „В тёплый период, согласно официальной статистике Республики Молдова, 90% граждан вынуждены платить 90% из своих доходов только на оплату тарифов” (în traducere, „În perioada caldă, conform datelor statistice oficiale ale Republicii Moldova, 90% din cetățeni sunt obligați sa cheltuiască 90% din veniturile lor doar pentru achitarea tarifelor la utilități”).

Datele BNS: 16,3% din totalul cheltuielilor sunt destinate locuinței, apei, electricității și gazului

Afirmația candidatei comuniste nu corespundere adevărului, fiind contrazisă chiar de statistica oficială, la care Caraman a făcut trimitere. Astfel, potrivit studiului „Aspecte privind nivelul de trai al populației Republicii Moldova (Rezultatele Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice)”, publicat de Biroul Național de Statistică (BNS) în 2023, veniturile medii lunare pe o persoană constituie în anul curent 4252 de lei (vezi tabelul 2).

Același studiu relevă că, în medie, cheltuielile de consum pentru o persoană constituie 3711 lei pe lună. Însă aceste cheltuieli nu reprezintă doar cele destinate utilităților și serviciilor comunale. Astfel, pentru locuință, apă, electricitate și gaze sunt direcționate 16,3% din această sumă. Cele mai mari cheltuieli sunt destinate produselor alimentare și băuturilor nealcoolice – peste 41% (vezi tabelul 3).

Nostalgică după Lenin

Diana Caraman este deputată în fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, este secretara Comitetului central al PCRM și prim-secretară a comitetului municipal PCRM. La începutul lunii octombrie, ea s-a lansat în campania electorală pentru alegerile locale generale, prezentându-și candidații la monumentul lui Lenin din Parcul Valea Morilor”. Candidata a specificat că acest loc ar reprezenta un simbol al „trecutului glorios”.

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

 

29 octombrie 2023 1537

Relevant

Comments 0