Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Finlanda a introdus săptămâna de lucru de patru zile și șase ore pe zi

7 ianuarie 2020 1427
Articole
Colaj

Știrile care au făcut înconjurul Europei despre săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână și 6 ore pe zi, introduse în Finlanda, reprezintă o exagerare a faptelor și o știre falsă, comentează presa finlandeză. De fapt, este vorba de o idee a actualei prim-ministre de la Helsinki, Sanna Marin, lansată încă în august anul trecut.

Presa prezintă o inițiativă neoficializată drept un fapt realizat

„Finlanda introduce săptămâna de lucru de PATRU ZILE și şase ore pe zi, în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, potrivit presei internaţionale”, a scris Financialinteligence.ro.

„Veşti bune în UE! Se introduce săptămâna de lucru de 4 zile şi program de 6 ore pe zi”, a titrat și Capital.ro

„Finlanda reinventează cultura muncii: Cel mai tânăr premier din lume ar vrea program de lucru de patru zile pe săptămână, şase ore pe zi la nivel national”, a scris și Ziarul Financiar.

Fără a face trimitere la vreun document sau lege, unele portaluri prezintă informația ca pe un fapt împlinit. Este vorba de Puterea.ro, Observatorulbv.ro, Gândul.info, Daily Mail, Standard.co.uk și altele.

Mai multe portaluri din Republica Moldova la fel au scris că prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajații vor petrece șase ore la locul de munca, citând ca sursă Daily Mail. Portalurile Realitatea.md, Evzmd.md au făcut trimitere la o declarație a prim-ministrei finlandeze, fără să ofere un link la această declarație.

Inițiativă veche de câteva luni

În realitate, este vorba doar despre o inițiativă a actualului premier finlandez și care este destul de veche, lansată încă în august anul trecut.

Portalul specializat din România e-juridic.manager.ro notează că sursa informației despre programul de muncă redus în Finlanda a fost „publicația britanică de scandal DailyMail, renumită pentru informațiile distorsionate pe care le transmite publicului. Din păcate, nici România nu a scăpat de acest val de fake news. S-a răspândit imediat și a fost preluat în val de sute de siteuri de știri. Așadar, adevărul este încă o dată trunchiat și prezentat astfel încât cititorii și internauții să se simtă discriminați de propriile norme din țara lor. Este mai important ca niciodată să fim atenți la astfel de relatări din media”, notează e-juridic.manager.ro.

Sursa notează că există o idee în privința reducerii timpului de lucru în Finlanda, susținută însă doar la nivel politic de partidul actualului premier de la Helsinki. „Actualul guvern finlandez cu orientări de centru-stânga a propus o astfel de modificare și au primit sprijin doar de la cei din propria formațiune politică. În acest moment, nu există niciun consens cu privire la introducerea acestei modificări. În fapt, nu avem nici măcar o propunere legislativă în acest sens”.

Iar cunoscuta publicație britanică The Guardian scrie că o inițiativă similară testată la o companie din Japonia a condus la o reducere a productivității muncii cu 40%.

 Surse guvernamentale: „Informația este falsă”

Portalul Stopfals.md a solicitat reacția Guvernului Finlandei referitor la această informație. Surse guvernamentale au declarat pentru Stopfals.md că nu există o inițiativă sau o propunere din partea guvernului de a introduce săptămâna de lucru de patru zile și că informația mediatizată este falsă.

UPDATE:

Päivi Anttikoski, șefa Direcției Comunicare din cadrul Guvenului Finlandei, a transmis urmatorul răspuns la întrebarea portalului Stopfals.md dacă această informație corespunde adevărului: „În programul Guvernului finlandez nu există nicio mențiune despre săptămâna de patru zile. Acest subiect nu se află pe agenda guvernului finlandez. Prim-ministra Sanna Marin a prezentat pe scurt ideea într-o discuție din luna august a anului trecut, pe când deținea funcția de ministră a Transporturilor și nu a mai existat o altă discuție la acest subiect”.

  Presa finlandeză comentează știrile drept un „fake”

Presa finlandeză de asemenea a comentat informațiile despre reducerea timpului de lucru drept un „fake news”. „Înainte de a deveni prim-ministru, Marin a cochetat cu ideea unei zile lucrătoare de șase ore. Această idee veche de câteva luni, acum exagerată, se răspândește ca un foc sălbatic, cu titluri internaționale precum „Finlanda va introduce o săptămână de lucru de patru zile”, notează portalul finlandez Yfe.fi

Și Newsnowfinland.fi a scris „despre cum fake-ul despre săptămâna de lucru de patru zile a devenit fact în Europa”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

La aceeași temă: Finland Dispels Media Myth PM Is Considering a 4-Day Work Week 

7 ianuarie 2020 1427

Relevant

Comments 0