Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În Moldova, banii în numerar vor fi retraşi din circulaţie

30 iunie 2023 958
Articole, Gândește critic!

 

Site-ul Kp.md (pagina web a ziarului de limbă rusă „Комсомольская правда в Молдове”) a publicat un articol în care se afirmă că, în Moldova, banii în numerar (banii fizici, adică bancnotele şi monedele) vor fi retraşi din circulaţie. Autorul îşi argumentează afirmaţia prin faptul că, în viitorul apropiat, comisioanele pentru plățile cu cardul vor fi reduse în jumătate. Informaţia publicată de Kp.md este una speculativă. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), comisioanele pentru plățile cu cardul vor fi micșorate pentru a stimula competitivitatea pe piața cardurilor de plată şi a asigura transparența comisioanelor aplicate de prestatorii de servicii de plată. Asta nu presupune dispariţia banilor în numerar.

„Banii în numerar vor fi retraşi din circulaţie”

„În Moldova, banii în numerar vor fi retraşi din circulaţie: Comisioanele aplicate pentru operațiunile efectuate cu un card de plată vor fi micşorate în jumătate – de ce acest lucru este rău” (în original: «В Молдове из оборота уберут наличные деньги: Комиссии за карточные платежи снизят в два раза - чем это плохо») a titrat la 26 iunie site-ul Kp.md. Potrivit ştirii, comisioanele aplicate pentru operațiunile de plată efectuate cu cardul vor fi reduse în trei etape pe parcursul a doi ani, de la 1,6% şi 2,5% în prezent, la 0,5% - 0,6%.

„Totuşi, este de presupus că băncile oricum vor identifica o modalitate de a recupera banii rataţi, introducând alte comisioane pentru bancomate, transferuri, administrarea cardurilor. Să mai aşteptăm”, se mai spune în articol.

...şi mesaje antieuropene

Kp.md şi-a distribuit articolul pe Facebook şi pe canalul de Telegram. Unii utilizatori ai reţelelor sociale au început să se revolte, acuzând tradiţional „integrarea europeană” de toate relele. Cineva chiar a presupus că şi bunicile de la ţară vor fi obligate să utilizeze carduri bancare. 

 

La 27 iunie, Kp.md a publicat rezumatul „Principalele ştiri din Moldova pentru 27 iunie 2023” (în original: «Главные новости в Молдове 27 июня 2023»), în care a inclus şi ştirea despre „retragerea numerarului din circulaţie” în Moldova.

 

Banca Naţională a decis să plafoneze comisioanele bancare. Banii în numerar nu vor dispărea

În realitate, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a decis să plafoneze comisioanele interbancare aplicate pentru operațiunile de plată efectuate cu cardul. Măsura va contribui direct la reducerea costurilor atât pentru agenţii economici, cât şi pentru utilizatorii finali. Astfel, comisioanele bancare aplicate se vor reduce în trei etape pe parcursul a doi ani, de la 1,6% şi 2,5%, în prezent, la 0,5% - 0,6%. Totodată, BNM intenționează să stimuleze competitivitatea pe piața cardurilor de plată şi să asigure transparența comisioanelor aplicate de prestatorii serviciilor de plată.

Înainte de aprobare, hotărârea Comitetului executiv al BNM a fost consultată cu subiecții pieței de plăți și reprezentanții sectorului bancar. Astfel, a fost identificată soluția care să asigure continuitatea serviciilor, dar și scăderea treptată a tarifelor. Documentul reprezintă un pas important în procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu cerințele UE – un angajament asumat de țara noastră pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Kp.md este un site cu o politică editorială pro-Kremlin care publică cu regularitate texte despre „impactul negativ al UE asupra Republicii Moldova”, prezentând comunitatea europeană într-o manieră negativă. Portalul Stopfals.md a dezminţit în repetate rânduri falsurile publicate de acest site (exemple aici şi aici).

Elena Celak,

Stopfals.md

 

30 iunie 2023 958

Relevant

Comments 0