Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G

11 martie 2020 4958
Articole
Colaj

Cu peste 12.200 de distribuiri, în rețelele sociale este viral un articol vechi din 2018, care anunță că „în Olanda a fost testată rețeaua 5G, iar sute de păsări au murit imediat!”. Dezinformarea a pornit de la un incident adevărat care s-a întâmplat în orașul Haga din Regatul Țărilor de Jos (Olanda), când mai mulți grauri au fost găsiți morți într-un parc. În timp ce presa pro-Kremlin afirmă că păsările au pierit după testarea rețelei de telefonie mobilă 5G, cercetătorii care au făcut autopsia graurilor spun că păsările au pierit din alte motive.

La 16 ianuarie 2020, portalul Noi.md a publicat articolul „În Olanda a fost testat 5G - sute de păsări au murit imediat! Ce a fost asta?”, în care se relatează că „Nu demult, în Olanda au murit mii de grauri. Acest lucru s-a întâmplat imediat după lansarea rețelelor 5G, scrie Galatic Connection. Acestea au fost instalate în parcul Huygens din Gaag. Până în prezent, pe teritoriul parcului au fost găsite aproximativ 150 de păsări moarte. Aceasta este o priveliște îngrozitoare”. Autorii mai spun că: „nu au fost găsite semne ale virusului, nici infecții bacteriene, nici urme de sânge sau otravă. La exterior păsările arătau complet sănătoase. Singura explicație rezonabilă este că păsările au murit din cauza microundelor 5G, care afectează negativ inima păsărilor”.

În articol nu se concretizează când anume s-a întâmplat acest lucru, la fel nu există vreun link direct către sursa informației. Textul publicat de Noi.md a devenit viral în rețelele sociale, acumulând zeci de mii de aprecieri și distribuiri. Potrivit unui program care calculează numărul de interacțiuni ale articolelor în rețelele de socializare, știrea a fost distribuită pe Facebook de peste 12.200 de ori, iar numărul este în creștere.  

Media pro-Kremlin lansează teorii conspiraționiste

Informația despre moartea graurilor în Haga este veche de doi ani. Încă în 2018, mai multe instituții media din Rusia au realizat reportaje, în care relatau despre moartea păsărilor și blamau rețeaua de telefonie 5G. Postul de televiziune Rossia24 din Federația Rusă a difuzat, în noiembrie 2018, reportajul Птицы падают с небес, коровы сходят с ума” (în traducere: „Păsările cad din cer, vacile înnebunesc”). În reportaj se afirmă că: „în Olanda, după lansarea 5G, vacile de la ferme au început să înnebunească: răgeau și băteau în ușile grajdurilor. Animalele s-au liniștit doar atunci când stațiile 5G au fost oprite”. La scurt timp, articolul a fost preluat de unele portaluri din România și R. Moldova. Astfel, Newsbuzau.ro a titrat:5G aduce moartea. Sute de păsări au căzut secerate în timpul unui experiment”, iar site-ul cu profil religios din R. Moldova, Aparatorul.md, a scris: „Imagini apocaliptice: în timpul unui experiment 5G, sute de păsări au murit”.

Dezinformare versus realitate

Ca și în cazul altor articole care dezinformează, și aici totul a pornit de la o informație adevărată, care însă a fost distorsionată și completată cu invenții și speculații. Într-adevăr, între 19 octombrie și 3 noiembrie 2018, într-un parc din Haga au fost găsite moarte aproape 350 de păsări. Portalul olandez „The Holland Times”  a explicat într-un articol, publicat în februarie 2019, motivul din care au pierit graurii. Cu referire la concluziile cercetătorilor de la Muzeul Național de Istorie din Rotterdam, care au efectuat o necropsie la cel puțin cincisprezece păsări, portalul anunță că cercetătorii „au eliminat orice posibilitate de viruși dăunători sau experimente umane care au dus la moartea păsărilor. Astfel, s-a descoperit sângerare internă extremă la toate păsările examinate, ca urmare a ficatului rupt. În concluzie, păsările au murit după ce s-au lovit cu forță una de cealaltă, sau în urma loviturilor cu ramuri de copac sau cu pământul, din cauza că au fost panicate și dezorientate. Autoritățile nu au eliminat posibilitatea ca acestea să fi fost otrăvite.”

În același timp, în rețelele sociale a devenit viral un articol, în care se afirmă că păsările ar fi pierit în timpul unei încercări de testare a conectivității 5G. Articolul este bazat pe mai multe afirmații ale unui activist pe nume Johnn Kuhless, care administrează mai multe site-uri și pagini de Facebook anti-5G, create special pentru a lupta cu noua tehnologie în telefonia mobilă.

Cercetătorul Cristian Presură: ”Între cele două evenimente sunt câteva luni diferență

În orașul Haga într-adevăr a fost testată rețeaua 5G în anul 2018, numai că acest lucru s-a întâmplat în iunie 2018, adică cu câteva luni înainte de moartea păsărilor, iar cercetătorii au arătat că nu există o legătură între aceste două evenimente. Portalul Stopfals.md l-a contactat pe Cristian Presură, fizician român stabilit în Regatul Țărilor de Jos, cercetător la Philips Research Eindhoven. El dezminte teoriile conspiraţioniste cu privire la pericolul tehnologiilor 5G: „Moartea păsărilor din cauza 5G este un "fake news". Ele au murit dintr-o cauză necunoscută, care poate fi simplu o boală. Cineva a remarcat apoi, pe Internet, ca în același oraș a fost testat 5G-ul și asta ar fi cauza. De fapt, între cele două evenimente sunt câteva luni diferență, deci ele nu pot fi corelate”. Cercetătorul conchide că în prezent nu există dovezi concludente că rețeaua 5G ar fi periculoasă pentru oameni, animale sau păsări, ci doar niște speculații. În opinia fizicianului Cristian Presură, această rețea nu este periculoasă.

Informația despre presupusa legătura dintre moartea graurilor și testarea rețelei 5G a fost dezmințită de câteva portaluri de fact checking. Astfel, Ministerul pentru Afaceri Economice și Politica Climatică al Țărilor de Jos a declarat pentru portalul „Full Fact" din Marea Britanie că în octombrie 2018 la Haga nu au existat teste 5G. O demonstrație 5G a avut loc la Haga înainte de asta, pentru o singură zi, în iunie 2018.

Ce este, de fapt, rețeaua 5G?

5G este generaţia a cincea de viteză în telefonia mobilă. Specificul acesteia constă într-o nouă tehnologie de furnizare a internetului wireless, ceea ce duce la creșterea vitezei transferului de date. Există însă și unele îngrijorări că această tehnologie este sensibilă și ar pune în pericol securitatea datelor. Anul trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un document în care se menționează că rețelele 5G vor fi utile în economia mai multor state. În același timp, este specificată necesitatea de a analiza toate riscurile pentru securitate legate de tehnologia 5G.

În ultimii ani, pe portalul Euvsdisinfo.eu (proiect al Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă) au fost dezmințite 2 articole publicate de mass-media pro-Kremlin, cu narativul 5G, în care se accentuează că lansarea rețelei 5G ar duce la moarte.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

11 martie 2020 4958

Relevant

Comments 0