Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

30 ianuarie 2019 1729
Articole
Autorul caricaturii: Alex Dimitrov

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a lansat un spot video în care se afirmă că în cei trei ani de la investirea Guvernului Filip au fost realizate mai multe reforme în câteva domenii importante, inclusiv în educație. În spot se menționează că în această perioadă au fost renovate circa 900 de grădinițe din banii oferiți de Guvernul României. În realitate, programul de renovare a instituțiilor preșcolare din sursele oferite de Guvernul României a început cu doi ani înainte de investirea Cabinetului de miniștri, condus de Pavel Filip. Potrivit Fondului de Investiții Sociale (FISM), instituție care gestionează acest program, doar în anii 2014 și 2015 au fost reparate sau au beneficiat de bunuri 325 de grădinițe din țară, iar în perioada actualei guvernări, au fost renovate 520 de instituții preșcolare.

Materialul video de promovare a realizărilor Guvernului Filip este distribuit intens în rețelele de socializare, inclusiv de către unii deputați democrați. Sunt enumerate realizări în domeniul asistenței sociale, salarizării,  infrastructurii, sănătății etc., iar pe unul din slide-uri scrie: „Renovarea, cu suportul Guvernului României, a circa 900 de grădinițe. Investiții de 26 mil. euro!”.

În 2016-2018 au fost renovate 520 de grădinițe

Portalul Stopfals.md a solicitat informații de la FISM despre numărul de grădinițe renovate și modernizate în fiecare an, în perioada anilor 2014-2018. Deși Guvernul Filip își atribuie renovarea și modernizarea a „circa 900 de grădinițe” cu bani acordați de Guvernul României, din răspunsul oficial al FISM se vede că de la investirea lui Pavel Filip în funcția de prim-ministru, la începutul anului 2016, au fost modernizate doar 520 de grădinițe. Din anul 2014 și până în prezent, în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară, acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova, au fost renovate peste 845 de grădinițe (circa 940 de subproiecte, deoarece unele instituții preșcolare au beneficiat repetat de subgranturi). Iar acest program a început să fie implementat cu doi ani înainte ca Pavel Filip să preia conducerea Executivului, când șeful Guvernului era Iurie Leancă.

Repartizat pe ani, numărul de grădinițe care au fost renovate sau au beneficiat de bunuri și anumite lucrări de renovare arată așa:

 Sursa: FISM

Proiecte începute în 2015, lansate în 2018

Prin urmare, în anii 2014 și 2015, până a fi investit Guvernul Filip, din numărul total de 845 de grădinițe, au fost reparate și dotate cu bunuri 325 de instituții preșcolare. De asemena, o parte din lucrările încheiate în anul 2018 au fost începute înainte de investirea Guvernului Filip. „Sistemul de administrare al proiectului este unul complex, ce include mai multe componente tehnice. Lucrările de proiectare, evaluare, licitațiile în cadrul primei tranșe a proiectului, au fost lansate în a doua jumătate a anului 2014. Baza noastră de date include informații privind anul lansării proiectului. Dar unele proiecte, lansate la începutul anului 2015, de exemplu, pot avea actul de predare-primire a lucrărilor semnat în anul 2018”, se menționează în răspunsul primit de la FISM. Pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, statul român a alocat 26 de milioane de euro.

În anul 2010, Guvernele de la Chișinău și București au semnat Acord cu privire la punerea în aplicare a Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

30 ianuarie 2019 1729

Relevant

Comments 0