Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Maia Sandu a anulat un șir de acorduri pentru a transmite bisericile „românilor”

20 decembrie 2023 2331
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a afirmat într-o intervenție live că președinta Maia Sandu a anulat acordurile prin care bisericile au fost transmise Mitropoliei Moldovei și intenționează să le transmită „românilor”. Autoritățile neagă acuzațiile: Președinția le califică drept „mincinoase”, iar Ministerul Culturii spune că nu deține informații despre vreun act legat de biserici, anulat de șefa statului.

Dodon: „Maia Sandu vrea să transmită bisericile românilor”

Într-o intervenție live pe 24 noiembrie, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar intenționa „să distrugă biserica moldovenească” prin transmiterea lăcașelor sfinte „românilor” și că ar fi anulat acordurile prin care acestea au fost transmise Mitropoliei Moldovei: „Maia Sandu vrea să distrugă biserica moldovenească. S-a vorbit despre aceasta, dar marea majoritate a bisericilor în Republica Moldova, care sunt în sate, au fost construite începând cu anul 1812 până în 1917, când Basarabia era parte a Imperiului Rus. Acestea toate sunt monumente de arhitectură și au statutul de monument. Marea majoritate a bisericilor din cele peste 1.500 de lăcașuri sfinte au fost construite pe timpul rușilor, când eram cu ei. Și toate acestea sunt proprietatea exclusivă a statului. Statul la începutul anului '90 a transmis aceste locașuri Mitropoliei Moldovei în folosință. Știți ce a făcut Maia Sandu recent, anul acesta? A anulat acordurile acestea. Și știți ce vor să facă? În mare parte, aceste locașuri să le transmită românilor”.

Reporterii portalului Stopfals.md l-au telefonat de mai multe ori pe Igor Dodon pentru a concretiza despre ce acorduri mai exact este vorba și când au fost anulate de președinta Maia Sandu, dar acesta ne-a restricționat apelurile. De asemenea, i-am scris purtătoarei de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, care a ignorat mesajul nostru.

Președinția și Ministerul Culturii neagă afirmațiile lui Dodon

Președinția neagă acuzațiile lui Igor Dodon. „Declarațiile la care faceți referire sunt mincinoase și au drept scop denigrarea instituției prezidențiale și a șefei statului. Președinta Maia Sandu nu a anulat niciun decret legat de activitatea bisericilor. Biserica este în slujba enoriașilor săi și este separată de stat. Ne dorim ca toată lumea să fie unită de aceeași misiune comună în beneficiul tuturor cetățenilor noștri, care astăzi înseamnă pace și integrare europeană”, a comentat, pentru Stopfals.md, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan.

De asemenea, Ministerul Culturii susține că nu deține nicio informație despre vreun act legat de biserici, anulat de șefa statului. „Ministerul Culturii nu deține informații privind existența unоr acte de dispoziție ale dnei Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în rароrt cu acordurile/contractele vizate (în declarațiile lui Igor Dodon, n.r.).

Ministerul amintește că în anul 2003 a încheiat un acord de colaborare cu Mitropolia Moldovei privind protecția și utilizarea monumentelor ecleziastice de istorie și сultură, iar în 2008 - un contract de trаnsmitеrе în folosință și obligație de protecție a mănăstirilor monumente de istorie și cultură de imроrtаnță națională. Ambele acte au fost contestate însă de Mitropolia Basarabiei, iar dosarul este în proces de examinare la Curtea Supremă de Justiție, după mai multe rejudecări.

Nici Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, nici Mitropolia Basarabiei nu au răspuns demersurilor Stopfals.md pentru a comenta și a oferi detalii despre acest subiect.

Mitropolia Moldovei este părăsită de tot mai mulți preoți

Declarațiile lui Igor Dodon au loc în contextul în care cel puțin câteva zeci de preoți au plecat în ultimele luni din Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și au trecut la Mitropolia Basarabiei. Potrivit unui articol al Europei Libere, publicat la 10 noiembrie curent, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Plecările continuă și în prezent.

Biserica Ortodoxă din Moldova este divizată, în mare, în două mitropolii - Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove (cunoscută ca Mitropolia Moldovei), subordonată Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Mitropolia Moldovei, care s-a format după anexarea Basarabiei de Imperiul Rus, în 1812, deține peste 1.200 de parohii, sau aproximativ 80% din numărul total de biserici ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova. Patriarhia Română nu recunoaște trecerea acestora în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse și a reactivat în 1992 Mitropolia Basarabiei (constituită după unirea din 1918), dar a fost recunoscută de autoritățile de la Chișinău abia în 2002, după ce a atacat Republica Moldova la CtEDO.

În luna octombrie curent, în presă a apărut o scrisoare pe care Mitropolitul Vladimir i-ar fi transmis-o Patriarhului rus Kirill, în care se plânge pe atitudinea acestuia și a Patriarhiei Ruse față de ortodocșii din Republica Moldova și admite că tot mai mulți preoți pleacă la Mitropolia Basarabiei, criticând atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse de susținere și justificare a războiului din Ucraina.

Dodon și Mitropolia Moldovei, o „dragoste” mai veche

Igor Dodon s-a erijat în întreaga sa carieră politică drept un apărător al ortodoxiei în Republica Moldova și al Mitropoliei Moldovei. Socialistul a pus accent pe acest subiect în toate campaniile sale electorale, inclusiv în prezidențialele din 2016 și 2020.

„Protejarea ortodoxiei” a fost unul dintre pilonii programului electoral al lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2016

La rândul lor, reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei l-au sprijinit la alegerile prezidențiale din 2016. După primul tur al alegerilor, un grup de preoţi în frunte cu episcopul Marchel a criticat-o deschis pe candidata proeuropeană Maia Sandu, una dintre principalele acuzații fiind că nu este căsătorită și nu are copii, și l-a favorizat deschis pe candidatul prorus, Igor Dodon, prezentat ca „moral sănătos și proortodox”. Atunci, socialistul a câștigat alegerile prezidențiale.

Igor Dodon a apărut în mai multe materiale Stopfals.md: FALS: Moldova se înarmează, la ordinul SUA; Primele declarații ale lui Igor Dodon după ce a ieșit din izolator: patru falsuri în două minute; Igor Dodon atacă diaspora și afirmă că a deblocat piețele din Est și din Vest. Ce spun experții?; FALS: Maia Sandu a lichidat școlile, spitalele, primăriile și a eliminat limba rusă din școli; Metamorfoze: Igor Dodon critică în 2022 ceea ce saluta în 2017.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
20 decembrie 2023 2331

Relevant

Comments 0