Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

31 mai 2020 228
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 213
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 157
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 130
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 409
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1220
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 1371
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1101
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii
29 aprilie 2020 1387
FALS: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G
24 aprilie 2020 1762
FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste
24 aprilie 2020 712
FALS: Cele 87 de milioane de euro acordate de UE în contextul crizei COVID-19 se duc la ONG-uri
15 aprilie 2020 1827
FALS: Maia Sandu „luată pe sus” de medicii de la Fălești
13 aprilie 2020 978
Dezinformări și sfaturi periculoase pentru tratamentul COVID-19 pe un portal cu profil religios
6 aprilie 2020 1074
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului

Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești

21 martie 2020 1913
Articole
Colaj

Zilele trecute, mai multe portaluri pro-PSRM au scris că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a solicitat Uniunii Europene „instituirea unui embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Site-urile au atașat și o scrisoare, pe care Maia Sadu i-ar fi trimis-o Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan. Maia Sandu a negat existența unei asemenea scrisori, iar Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a scris că totul este o dezinformare inventată”. Între timp, articolul și documentul” au dispărut de pe două site-uri.

La 19 martie 2020, portalul Enews.md a titrat: «Майя Санду. Что пишут европейским комиссарам в доносах молдавские политические сексоты? (Doc)» (în traducere: Maia Sandu. Ce le scriu politicienii informatori comisarilor europeni în denunțuri).

În acest text se afirmă că „în data de 4 februarie 2020, lidera PAS i-a scris Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan, o scrisoare în care „îl denunță pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”. Maia Sandu i-ar fi „solicitat Comisarului pentru Comerț al UE să introducă un embargo motivat politic asupra produselor agricole din Moldova”, deoarece această restricție va afecta foarte mult cariera politică a lui Igor Dodon și îl va împiedica să fie ales președinte în 2020”. Atașat la articol a fost publicată și dovada”: o scrisoare în limba engleză, despre care redacția afirmă că ar fi primit-o pe adresa site-ului Enews.md”, cu semnătura Maiei Sandu. Autorul articolului, Serghei Tcaci, susține că aceasta nu ar fi singura scrisoare pe care Maia Sandu ar fi trimis-o partenerilor străini.

Știrea a fost preluată integral de alte portaluri care anterior au publicat informații false despre lidera PAS, inclusiv: Kp.md, Democracy.md și Today.md, cu titluri diferite, dar cu trimitere la Enews.md. Astfel, Kp.md a titrat: «Майя Санду просит Евросоюз запретить экспорт молдавской аграрной продукции в ЕС» (în traducere: „Maia Sandu solicită UE să interzică exportul de produse agricole moldovenești în UE”), Democracy.md a scris „SCANDALOS! Maia Sandu i-a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova”, iar Today.md a titrat: „DOVADĂ | Maia Sandu a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova (DOC) ”.

La scurt timp după publicare, Kp.md și Enews.md au șters articolele și „scrisoarea”, însă Stopfals.md a reușit să le salveze. Democracy.md și Today.md au lăsat articolele pe site, dar au redat, într-o frază, reacția Maiei Sandu publicată pe Facebook.

Aceeași informație a fost distribuită pe o rețea de socializare și de politologul Ernest Vardanean, care își spune consilier neoficial al președintelui Igor Dodon. „Deoarece Enews.md a șters articolul, sunt nevoit să public încă o dată scrisoarea trimisă de Maia Sandu Comisarului pentru Comerț. M-am clarificat, semnătura este autentică, a scris Vardanean. Ulterior, postarea a dispărut de pe pagina sa din Facebook. La întrebarea reporterei portalului Stopfals.md despre scrisoarea pe care a publicat-o, consilierul neoficial al președintelui Dodon a declarat următoarele: „A apărut pe Internet, eu nu știu dacă e adevărată sau nu. Ceea ce am văzut cu toții, eu nu știu nimic în plus. Postarea a șters-o Facebook-ul, cred că cineva a depus plângere. Asta se întâmplă, nu este nimic de mirare. Postarea n-am șters-o eu”. Vardanean a mai precizat că a făcut postarea în calitate de politolog și de persoană fizică.

Maia Sandu: Această scrisoare către UE nu a existat niciodată

Maia Sandu a comentat știrea publicată de Enews.md. Pe o rețea de socializare, lidera PAS a negat că ar fi expediat o scrisoare către UE. Am auzit că Igor Dodon vrea să închidă paginile care distribuie informații false. Îi propun să înceapă cu pagina de mai jos care tocmai a lansat o minciună josnică la adresa mea despre o scrisoare către UE, care nu a existat niciodată. Igor Dodon nu va face nimic pentru că el se ține la putere pe asemenea falsuri și minte atunci când zice că va lupta cu dezinformarea. Mâine o să depun cerere prealabilă împotriva acestui site mincinos (și a autorului Serghei Tcaci), a scris Maia Sandu. La final, Maia Sandu îndeamnă publicul să aibă grijă din ce surse se informează.

Peter Michalko: O afirmație dezgustătoare, complet alcătuită și nefondată”

Și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a reacționat pe pagina sa de Facebook. „Am văzut cu dezamăgire că, chiar și în aceste vremuri dificile, dezinformarea este inventată și răspândită. Este cazul știrilor false despre presupusa scrisoare a fostului premier, Maia Sandu, către un membru al Comisiei Europene care ar pune Uniunea Europeană într-o lumină negativă în ochii poporului moldovean. Aceasta este o afirmație dezgustătoare, complet alcătuită și nefondată, iar autorii acesteia și cei care o răspândesc încearcă să discrediteze UE și să aducă incertitudine suplimentară în societate”, a scris șeful Delegației UE la Chișinău. Totodată, Ambasadorul Michalko afirmă că Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin cetățenilor moldoveni, iar relațiile cu Republica Moldova rămân bazate pe Acordul de asociere și DCFTA.

Reamintim că anterior, site-urile controlate politic au mai dezinformat publicul că Maia Sandu ar fi amenințat cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, iar în campaniile electorale precedente, lidera PAS deseori a fost ținta unor dezinformări cu scopul de a o discredita.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

21 martie 2020 1913

Relevant

Comments 1

D
Dan 2 luni în urmă

/Maia Sandu a comentat știrea publicată de Enews.md. Pe o rețea de socializare, lidera PAS a negat că ar fi expediat o scrisoare către UE./ Și gata? Asta e toata ”demonstrația”? Sunteți bizari...